Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan legyen egészséges, életerős törpepapagájunk

2013. május 28.

Hogyan legyen egészséges, életerős törpepapagájunk

A törpepapagáj a legkedveltebb díszmadarunk. Ezek a vidám, társaságkedvelő madarak megfelelő gondozás mellett akár 15 évig is társaink lehetnek otthonunkban. Akármilyen törékenynek tűnnek is ezek az aranyos apró, kampós csőrű madárkák, valójában rendkívül robosztus testfelépítéssel rendelkeznek. Eredeti otthonukban, Ausztrália erdeiben, gyakran a tíz évet is megélik. A háziasított törpepapagáj várható élettartama pedig még ennél is hosszabb – akár 15 évig is elélhetnek, ha megfelelő gondozásban részesülnek.

 

Ennek első lépése, hogy partnerről, azaz társaságról gondoskodjunk törpepapagájunk számára. Legalább két madár kell egy kalitkába, mert azok a pillanatok adják meg életük sava-borsát, amikor odabújhatnak egymáshoz, csöndesen csacsoghatnak-csiripelhetnek, és együtt eszegethetnek a tálból. Ezek a közös tevékenységek „boldogsághormonokat” szabadítanak fel bennük, ami erősíti immunrendszerüket.

A helyes táplálék ugyancsak nagyon fontos. A törpepapagáj magevő madár, ami azt jelenti, hogy elsősorban növényi magvakkal táplálkozik. Azonban az eledel helytelen vagy túl hosszú ideig történő tárolása esetén a magvak elveszítik alapvető vitamin- és tápanyagtartalmukat. Az így tartott törpepapagájon előbb-utóbb hiánytünetek jelentkeznek és a madár megbetegszik. Tehát minden körülmények között tökéletesen friss magkeveréket adjunk kis kedvencünknek és tároljuk a papagájeledelt száraz, hűvös helyen.

A kevés is elég
Csak kiváló minőségű eledellel tápláljuk papagájunkat és ne túl sokat adjunk belőle. Egy púpozott teáskanálnyi magkeverék bőven elegendő egy madár egy napi etetéséhez. A törpepapagájok többségének egyik kedvenc eledele a muhar (vagy más néven rókafarkú köles), ami sajnos egy kalóriabomba, ezért egy héten egy-egy csipetnyi mennyiség elegendő két madárnak ahhoz, hogy szervezetük ne kezdjen el zsírt raktározni.

A törpepapagáj alapétrendjében a magvak mellett a zöld növényeknek is helyet kell kapniuk. Mindkét csoport olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek a szervezet védekező rendszerének erősítéséhez szükségesek. A magokat tartalmazó eledel otthon is összeállítható, és a madarak boldogan csipegetnek ezekből az egészséges finomságokból. A gyümölcs és zöldség szintén egészséges, azonban a túl sok gyümölcstől elhízhatnak. Egy kis tál tyúkhúrt vagy macskafüvet is elhelyezhetünk a kalitkában. Kíváncsi madárkáink imádni fogják az étkezés változatosságát biztosító ízletes csipegetni valót.

A törpepapagáj egészségének másik titka a napfény. Az UV-sugárzásnak köszönhetően a madarak tollazata egészséges lesz, erősödik csontrendszerük, bőrük, valamint a csőrök és a karmok anyaga. Éppen ezért télen különösen fontos, hogy a madaraknak napfényes helye legyen. Nyáron azonban semmiképpen ne tegyük ki a kalitkát, illetve a madárházat közvetlenül a napra.

A törpepapagáj a számára nélkülözhetetlen ásványokat és nyomelemeket a kiváló minőségű madárhomokból, illetve zúzalékanyagból tudja beszerezni, amelyet folyamatosan tisztán kell tartanunk. A kalitka fenekére kiszórt madárhomok mellett kiegészítésképpen egy tálkában mindig legyenek homokszemcsék.

A mozgás a madarakat is fitten tartja
Egészségünk tartós megőrzése érdekében valamennyiünknek szükségünk van a mozgásra. Napi egy órányi szabad repülés megerősíti a törpepapagáj szárnyának izmait, és a kalitkában elhelyezett mászóeszközök jó formában tartják lábait, ujjait, karmait és csőrét. Ha a madárházunk elég nagy, azzal is mozgásra, illetve repülő gyakorlatok végrehajtására serkenthetjük madarainkat, ha különösen ízletes falatokat helyezünk el a tető közelében vagy más olyan helyen, amely csak némi erőfeszítés és ügyesség árán érhető el.

És ha nap mint nap elegendő mennyiségű és minőségű időt töltünk tollas kis kedvenceinkkel, akkor tartós barátságot is kialakíthatunk velük.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem