Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan segíthetünk kisemlőseinknek átvészelni a telet

2013. november 15.

Hogyan segíthetünk kisemlőseinknek átvészelni a telet

Akár benn élnek, akár kinn: eláruljuk, hogyan segíthetünk kedvenceinknek átvészelni a telet

Télen valamennyien szeretjük az otthonos, meleg környezetet. Ezzel kisállataink sincsenek másképp. A nyúl és a tengerimalac képes kitelelni a szabadban, de ehhez különleges védelemre van szüksége. És akkor is figyelembe kell vennünk néhány dolgot a téli hónapokban, ha azokat kedvencünk a meleg szobában tölti. 

Ha a nyulat vagy tengerimalacot egész télen a szabadban akarjuk tartani, akkor már nyáron hozzá kell szoktatnunk a kinti léthez. És ha kedvenceink meg is szokták a tágas kerti körülményeket, további intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy vackukban átvészelhessék a nagy hideget. 
 

A tengerimalac nehezebben viseli a hideget, mint a nyúl, ezért fokozottabb védelmet igényel. A száraz, fagymentes vacok mellett az állatok létszámára is oda kell figyelnünk. Ha kinn akarjuk teleltetni tengerimalacainkat, akkor legalább négy példányt kell együtt tartanunk, hogy melegítsék egymást. Bár ezek az állatok különösebben nem szoktak összebújni, testmelegükkel segítenek felfűteni az ólat. A nyulak esetében is ugyanezért ajánljuk a csoportos szabadtéri tartást.

Ezenkívül a vacok, illetve az ól megfelelő szigetelése is nagyon fontos. Ehhez hozzátartoznak a legalább 15 cm vastag, fából készült falak, amelyek melegét tovább fokozhatjuk például egy réteg felragasztott polisztirol lappal. Arra azonban ügyeljünk, hogy a levegő alaposan átjárhassa a búvóhelyet, különben a pára kicsapódhat belső terében, ami árt az állatok tüdejének. Hagyjunk a vacok teteje és falai között egy kis rést, hogy a levegő megfelelően keringhessen benne. Ellenőrizzük, hogy az állatok nincsenek-e a keringő levegő útjában, vagy épp nem huzatos-e lakóhelyük.


A padlót borítsuk szalmával, hogy benntartsuk a meleget
Megfelelő almozással még melegebbé tehetjük az ólat. Legalulra szalmát terítsünk, mert az kitűnő szigetelőanyag. Erre kerüljön rá a legalább 15 cm vastag alomréteg.

A szabadban telelő állatoknak a széna mellé kisebb mennyiségben teljes értékű tápot is adjunk, hogy fedezzük a hideg beálltával megnövekedett energiaigényüket. Gondoskodnunk kell arról, hogy ivóvizük ne fagyjon be, és mindig legyen friss víz előttük.
Akár nyulat tenyésztünk, akár tengerimalacot, csak a teljesen egészséges példányoknak engedjük a szabadban átvészelni a telet. Épp ezért a tél beköszönte előtt vigyük el kedvenceinket az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra. Az idősebb, a beteg, illetve a vemhes példányokat hozzuk be a házba, még mielőtt a külső hőmérséklet fagypont alá süllyed. Csak a nyúl és a tengerimalac töltheti kinn a telet, a többi rágcsáló esetében ez veszélyes lenne. A csincsilla szervezete nem tud megbirkózni a nedvességgel, és a hörcsögnek is jobb, ha ilyenkor házon belül van.


Ha kedvenceinket a házban teleltetjük, akkor nincs szükség különösebb óvintézkedésre. Nem kell külön gondoskodnunk melegen tartásukról, és nem igényelnek különleges gondozást a téli hónapok alatt.

Arra kell csak vigyáznunk, hogy a fűtés ne szárítsa ki túlságosan a levegőt . Ezenkívül figyeljünk oda, hogy kedvenceink eleget mozogjanak, és elegendő friss zöld növényt fogyasszanak a télen. Íme, szakértőnk tanácsa: „Állatainkat bioélelmiszerekkel etessük, de legalábbis alaposan mossuk meg az áruházban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt.”

TIPP:
A hőmérséklet megváltozása megbetegítheti az állatokat. Ha a szabadban szeretnénk teleltetni őket, akkor egész télen át maradjanak is kint. A nyúl és a tengerimalac könnyen megbetegedhet, ha hol behozzuk, hol meg újra kivisszük a házból. Ne feledjük az aranyszabályt: vagy kinn, vagy benn! Ha kedvenceink hozzászoktak a külső tartáshoz, akkor maradjanak is kint. E szabály alól csak a legyengült, beteg példányok esetében tegyünk kivételt. És ha már behoztuk őket, akkor az egész telet töltsék is bent!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem