Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan vegyük rá a hörcsögöt egy kis mozgásra

2014. február 03.

Hogyan vegyük rá a hörcsögöt egy kis mozgásra

Gazdagon berendezett hörcsöglak

Ha hörcsögünket formában akarjuk tartani, akkor némi motivációt igényel ahhoz, hogy mozogjon. Ezért annyira fontos a nagyméretű, változatosan berendezett ketrec.

A hörcsög az egyetlen olyan rágcsáló, amelyik nem szívesen osztja meg lakóhelyét fajtársaival. Kedves, de magának való kis állatka, amelyik egyedül akarja birtokolni a területét. Ez persze nem jelenti azt, hogy kis élettérrel is beéri. Sőt, a hörcsög a tágas helyet szereti, mert ösztönös igénye van az állandó mozgásra.

Nap mint nap szüksége van a játékra, és arra, hogy jól érezze magát. A testmozgás és az ingergazdag környezet azonban nem csak unaloműzőnek kell – ez biztosítja, hogy „apróságunk” ne hízzon el, és hosszú ideig jó formában maradhasson. A hörcsög hajlamos túlenni magát, ha nincs, ami lefoglalja. Ennek következtében nemcsak testsúlya gyarapodik, de a különféle súlyos betegségek kockázata is megnő. És nemcsak a ketrecen kívüli mindennapos szaladgálás (persze, biztonságos körülmények között) az egyetlen motiváló erő: a ketrec változatos berendezése is mozgásra csábít.

Futókerék nélkül például elképzelhetetlen a hörcsögketrec. Ahhoz, hogy ne kezdhesse ki hörcsögünk apró mancsait, a kerék legalább 30 cm átmérőjű, egyik oldalról zárt, futófelülete pedig folyamatos és csúszásmentes legyen. Egy szénalabda vagy pár fapálcika szintén hozzájárulhat a környezet változatosságához, és elősegíti a fogak természetes kopását. A fából, szénából vagy törhetetlen műanyagból készülő játékalagutak szintén nagy népszerűségnek örvendenek a hörcsögök körében.

A hörcsög-agility tréning fitten tartja apró rágcsálónkat
Vajon, kedves kis arany- vagy törpehörcsögünknek lesz-e mersze átmenni egy kisebb függőhídon? Tegyünk próbát! Jól elhelyezett finomságokkal csalogassuk át a hídon, és jutalmazzuk meg, ha sikerült leküzdenie az akadályt. Később gyakran és boldogan átrohan majd rajta.

A hörcsög számára egy kis játszótér is nagyszerű szórakozást jelenthet, aminek összeállításához a kereskedésekben számtalan játék kapható, és az eladók minden esetben készséggel segítenek a választásban. Akár egy kis akadálypályát is összerakhatunk hörcsögünk számára kerítéselemekből, rudakból és hidakból. Valószínűleg ez esetben is néhány finom falattal tudjuk majd legkönnyebben végigcsábítani a pályán. Ha olyasmit kínálunk neki, aminek egyszerűen nem tud ellenállni, mert „kell”, akkor könnyen rávehető egy kis hörcsögagility-tréningre. Ha valami extra különlegességgel szeretnénk kedveskedni, akkor vegyünk neki még egy ketrecet, és rendezzük be azt is játszóhellyé.

A hörcsög azonban nemcsak szaladgálni és játszani szeret – az ásásért is odavan. A ketrec fenekén elterített megfelelő alommal biztosíthatjuk, hogy hörcsögünk kedvére furkálhasson bele lyukakat. A kenderszalma tökéletes alom-alapanyag, erre vastag rétegben ásásra csábító gyapotvatta kerüljön. Azzal is leköthetjük kis kedvencünk energiáit, ha időnként elrejtünk a ketrecében néhány falat csemegét, amit nagy élvezettel kaparhat elő, hogy a ketrecélet ne legyen annyira unalmas számára. Egy hörcsögházikóval tovább fokozhatjuk a mókát, a plexiüveg falak ugyanis betekintést engednek a nagy élvezettel végzett ásás örömeibe.

A játéklehetőség mellett…
…a ketrecben tartott hörcsögnek egy 100 ml-es kisállat-itatóra, egy kerámia etetőtálra és alvóodúra van szüksége. Az odú anyaga kezeletlen fa legyen, mert biztos, hogy kedvencünk a fogaival is ki fogja próbálni.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem