Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Honnan tudhatom, hogy beteg a halam?

2017. július 07.

Honnan tudhatom, hogy beteg a halam?

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, beteg-e a halunk, jó, ha pontosan tudjuk, hogy milyen akkor, amikor egészséges. Ismernünk kell, hogy milyen is valójában pikkelyes barátunk: mit és mennyit eszik, hogyan úszik, hogy néz ki, és hogy főként az akvárium alján, a tetején vagy a középső részén szeret-e tartózkodni. Fontos, hogy a láthatóan beteg halat azonnal tegyük át másik akváriumba és keressünk fel egy halak gyógyításában jártas állatorvost.

Ahogy minden más élőlény, a halak is másképpen viselkednek, amikor megbetegednek. A baj korai felismerése mindenféle túlzás nélkül élet és halál kérdése az akvárium összes lakója számára. Egy olyan kis rendszerben, mint egy akvárium, nagyon gyorsan tovább terjednek a fertőző betegségek egyik kopoltyúsról a másikra.

Szerencsére a legtöbb halfaj esetében hasonló tünetek jelzik a betegséget, így érdemes tanulmányoznunk a listát függetlenül attól, hogy például aranyhalaink, sügéreink vagy vitorlás halaink vannak.

A betegség jelei lehetnek például:
-színváltozás
– foltos uszonyok
– puffadás
– kidülledt szemek
– rendellenes, furcsa úszás, mozgás
– az akvárium alján való sodródás, vagy tátogás a víz felszínén
– a szűrőhöz vagy a növényekhez dörzsölődve vakarózás
– étvágytalanság
– fehér vagy gyapjúszerű foltok megjelenése
– paraziták a testen

Ha rendellenes úszásmódot tapasztalunk, vagyis a halak nagyon lassan úsznak, vagy feltűnően közel tartják közben magukhoz az uszonyaikat, és eközben olyan, mintha szédülnének, továbbá nem esznek, a kopoltyúk rózsaszínes-pirosas helyett inkább lilásak, akkor a probléma valószínűleg az, hogy pikkelyes barátaink nem kapnak elég oxigént. Jellegzetes tünet, hogy a halak a víz felszínén tátognak (pipálnak). Ilyenkor ellenőrizzük a víz PH, nitrát és ammónia szintjét. Cseréljük ki a víz egy részét, majd nézzük át a szűrőket is.

A duzzadt és megnagyobbodott szemek utalhatnak például bakteriális fertőzésre. A kidülledt szemű egyedeket érdemes karanténba helyezni.

Uszonysérülést okozhat például, ha a hal véletlenül keményebb tárgynak ütközik, különösen akkor, ha gyorsan úszott. Ennek következménye lehet, hogy a sérült felületen különböző kórokozók telepednek meg. Amíg az uszonyok be nem gyógyulnak, javasolt a sérült halakat ilyenkor is elkülöníteni a többiektől. Ha az állat testén foltok jelennek meg, az valószínűleg bakteriális vagy gombás fertőzés következménye, amelyek kezelést igényelnek. Erről mindenképpen egyeztessünk állatorvossal.

Paraziták új halakkal vagy új növényekkel kerülhetnek be az akváriumba. Testen lévő férgek esetében a karanténba helyezés a megoldás, ami után távolítsuk el a látható parazitákat, és kezeljük a fertőzött élőlényeket. Ha viszont fehér foltok jelennek meg, valamint vakarózni kezdenek a halak a berendezéshez dörzsölődve, az elkülönítés nem segít, ilyenkor valószínűleg az egész akvárium megfertőződött. A megfelelő kezelés miatt keressük fel az állatorvost.

Kiváló, ha már tudjuk, hogy miről ismerhetjük fel a betegségeket, és hogyan kezelhetjük őket, de még jobb, ha meg tudjuk előzni a fertőzések kialakulását. Ebben sokat segít a rendszeres vízcsere, illetve a víz minőségének szinten tartása. Igyekezzünk kizárólag egészséges halakat és növényeket vásárolni. Az új jövevényeket egy-két hétig érdemes karanténban tartani, mielőtt betennénk őket a többiek közé. Így könnyedén csökkenthetjük a megbetegedések esélyét.

Forrás: petplace.com