Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hosszúszőrű kutyája van? Így vészeljék át a kánikulát!

2016. július 19.

Hosszúszőrű kutyája van? Így vészeljék át a kánikulát!

A forró nyári napokat a legtöbb négylábú nehezen viseli, de a hosszú szőrű ebek számára különösen kellemetlen a kánikula. Amíg mi könnyedén levetjük ruháinkat, bikinire vagy rövidnadrágra vetkőzünk, addig a kutya kénytelen elviselni vastag bundáját. Szerencsére azért segíthetünk a hűsölésben, és megelőzhetjük a végzetes hőgutát vagy kiszáradást.

Egyesek egy régi mítoszban hisznek, miszerint a vastag bunda elszigeteli a hőt a kutyától és segít a hűtésben. Ez persze nem igaz. A hosszú szőrű ebeknek nagyon melege tud lenni nyáron, és nehezebben tudnak hűsölni, mint a rövid bundával rendelkező társaik. Épp ezért ajánlott elmenni egy ügyes kutyakozmetikushoz, és lenyíratni a négylábú bundáját. Fontos, hogy ne legyen túl rövid sem a szőrzet, mert az növeli a leégés veszélyét, különösen, ha világos bőrű kutyusról van szó. Ha leégésre hajlamos az eb, akkor vásároljunk speciálisan kutyák számára készült napvédő szert. Ezt első sorban az orra, a fülekre, a farokra, illetve a lábaknál a belső részre érdemes kenni. Ha vízparton töltjük a napot, akkor csobbanás után mindenképp újra fel kell vinni a napvédőt a kutyusra.

A felesleges szőrszálak eltávolítása érdekében naponta többször is fésüljük át a kutya bundáját, hogy kevesebb legyen az a mennyiség, ami melegíti őt.

fit+fun szőrápoló kesztyű cicák és kutyák számára 24×18,5 cm

Ha sportolni vagy csak sétálni megyünk, figyeljünk arra, hogy mennyi mozgás az, ami még jól esik kedvencünknek. Lehetőleg a kora reggeli órákban és késő délután tartózkodjunk csak a szabadban, amikor nincs túlságosan meleg. Indulás előtt ellenőrizzük a beton hőmérsékletét is, mert a forró talaj égési sérüléseket okozhat a kutya mancsain. Mindig vigyünk magunkkal friss, hideg vizet, és ha mi megszomjazunk, gondoljunk arra, hogy valószínűleg kutyánk is szívesen inna. Ha nagyon liheg, akkor szintén érdemes előkerülnie a vizespalacknak. Ha látjuk az eben, hogy melege van, akkor nedvesítsük be a mellkasát, a nyakát, a mancsait, valamint a hasát, és csak utána induljunk tovább.

A rövid orrú kutyákra különösen nagy veszélyt jelent a magas hőmérséklet, az ő esetükben mindenképp érdemes állatorvos véleményét kérni lehetőségeinkről. A szájkosár nyáron akár végzetes is lehet, mivel megakadályozza a lihegést, egyúttal az állat természetes hűtési folyamatát, ezért lehetőleg kerüljük az olyan helyeket, ahol szükség lenne rá.

Kint tartott kutya esetében nagyon fontos, hogy legyen több árnyékos hely is, ahol pihenhet. A kutyaház ilyenkor nem túl megfelelő, mert általában nincs bennük légmozgás, így hamar felmelegedhet a bent lévő levegő. Ha mégis szeret a házikóban feküdni az eb, akkor helyezzünk be hideg cserepeket, melyek alulról hűtik majd a négylábút. Jó, ha van az udvaron egy nagy fa, ami árnyékot ad, esetleg egy négy lábon álló tető, továbbá hűsítően hathat egy eb által kiásott gödör is. Érdemes kihelyeznünk egy medencét is, amibe bármikor belemehet a kutyus, hogy lehűtse magát. Ha rendszeresen tudjuk cserélni, akkor hideg vízzel benedvesített törölközőt is tekerhetünk az állat testére.

Lakásban tartott kutya esetén a legjobb, ha akkor is bekapcsolva tudjuk hagyni a légkondicionálót, amikor épp nem vagyunk otthon. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor igyekezzünk hűvösen tartani lakásunkat, engedjük le a redőnyöket, és sötétítsünk be. Ha van olyan helyiség, ahol padlólap van lerakva, akkor engedjük, hogy azon hűsöljön a háziállat. A jeges palackok kellemessé tudják tenni az eb mellett a pihenést. Érdemes a ventilátor elé is helyezni egyet, hogy még jobban hűtse a levegőt. Töltsünk meg ásványvizes palackot vízzel és tegyük a fagyasztóba. A jeges hűsítőt aztán csavarjuk törölközőbe és helyezzük kutyánk számára elérhető közelségbe. Ha szereti az eb a vizet, akkor elvihetjük fürödni is, persze csak engedélyezett helyre, illetve kertben tartott kutyát gyengéd vízpermettel is hűthetünk, lehetséges, hogy játéknak tekinti és hatalmas móka kerekedik belőle.

Nagyon fontos, hogy az udvaron és a házban is legyen több helyen elérhető ivóvíz a kutya számára. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény, és nem melegszik fel olyan gyorsan. Naponta többször cseréljük ki az itatókban lévő vizet frissre, hogy szívesebben igyon belőle a négylábú.

Soha ne hagyjunk állatot egyedül az autóban rövid időre sem. A pár centire lehúzott ablakok sem jelentenek megoldást. Néhány perc alatt olyan melegre tud felhevülni a járműben a levegő, hogy a kutyus biztosan hőgutát kap vagy elpusztul.

Figyeljünk a hőguta jeleire, melyek a túlzott lihegés, zihálás, a hányás, a hasmenés, a koordinációs zavarok és az eszméletvesztés. Bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert ha nem cselekszünk időben, akkor az a kutya életébe is kerülhet.

Forrás: cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem