Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A hullámos papagáj

2014. június 19.

A hullámos papagáj

A hullámos papagájok intelligens, vidám, boldog és játékos madarak, ezért tartásuk sok örömmel jár. A hosszan tartó barátsághoz azonban alkalmazkodnunk kell az igényeikhez.

A hullámos papagájok a legkedveltebb díszmadarak közé tartoznak. Ez leginkább intelligenciájuknak és vidám természetüknek köszönhető. Ráadásul ideális választást jelentenek kezdő “madarászoknak”, mert gondozásuk nem túl nehéz, tartásuk nem túl költséges és megfelelő türelemmel elég hamar kézhez lehet őket szoktatni.

Eredetük

Ausztráliában honos madarak, 18 centiméterre nőhetnek. Ivarérett madaraknál a csőr felett található viaszhártya színe árulja el, hogy az adott példány melyik nemhez tartozik – ha kékes színű, akkor hím madárról van szó, ha barna vagy hússzínű, akkor tojó. A természetben élő példányok zöldek, de a tenyésztés eredményeként számos színváltozatuk ismert. Gyakoriak a kék, sárga, fehér és foltos madarak. Megfelelő gondoskodással, elegendő szabad röptetéssel és jól megválasztott táplálékkal e csinos madarak 8-12 évig is élhetnek. A szabadban hatalmas rajokban élnek. Csak akkor érzik jól és biztonságban magukat, ha fajtársaik veszik őket körül, ezért sosem szabad egyedül tartani őket. Fontos, hogy legkevesebb két példányt tartsunk egyszerre.

Nevelés és gondoskodás

Fontos, hogy ketrecükben elég hely legyen egy kicsit röpködni.

http://www.fressnapf.hu/madarkalitka_darwin/

Állatorvosok ajánlása szetint 1-3 pár madárnak legalább 150 x 60 centiméter alapterületű és legalább 1 méter magas kalitka szükséges. Minden további két pár madár esetében 50%-kal meg kell növelni a kalitka méretét. Még a tágas kalitka sem helyettesítheti a napi szabad röptetést. Legjobb, ha naponta több órán át biztosítunk számukra szárnyalási lehetőséget egy “papagájbiztos” helyiségben. A hullámos papagájok elképesztően kíváncsiak, intelligensek és játékosak, mindig újabb és újabb ingerekre van szükségük, máskülönben hamar elunják magukat a kalitkában. Segíthet, ha rendszeresen átrendezzük a kalitkájukat. Tegyünk a kalitkába különböző vastagságú  ágakat, amelyeken ücsöröghetnek, mászkálhatnak vagy akár csipegethetik is őket. Fontos, hogy nem permetezett gyümölcsfák, akác vagy fűzfa ágait válasszuk, mert ezektől biztosan nem betegednek meg madaraink. A játékokat is nagyon szeretik. Imádják a csengettyűket és bármit, ami rikítóan színes (de figyeljünk rá, hogy a festék ne legyen mérgező!).

http://www.fressnapf.hu/madaruloke_triangulum_s/

Tükröt vagy műanyag madárkákat viszont semmiképp se adjunk nekik, mert azt hiszik, vetélytársat kaptak, és ez komoly stresszt jelenthet nekik. Ehelyett lepjük meg őket kis labdácskákkal és egy madárjátszótérrel, amelyen kedvükre mászhatnak és gyakorlatozhatnak. A játszóteret ne a kalitkába tegyük, hanem mellé valahova, ezzel is kalandozásra tudjuk ösztökélni a madarakat. Szerezzünk be nekik egy kis madáritatót, ahol naponta mosakodhatnak. Ez nem csak tisztán tartja a tollazatukat, de még jó móka is lesz számukra. Fontos, hogy a fürdetőedény ne legyen mély, a madaraknak érjen le a lábuk benne, hogy nehogy megfulladjanak.

Minél több időt töltünk papagájainkkal, annál hamarabb röptethetjük őket a kezünkről, sőt még egy-két szót is megtaníthatunk nekik.

Étrend és óvintézkedések

Ezeket az okos, színpompás légiakrobatákat nem nehéz táplálni. Étrendjük alapja a készen vásárolható mageledel. A hullámos papagájok magkeverékének főleg kölest (kb.60%), fénymagot (kb. 30 %) és zabot (kb.10%) kell tartalmaznia. Fürtös kölest csak kiegészítésként adjunk a madaraknak.

http://www.fressnapf.hu/multifit_hullamospapagaj_eleseg_600g/

Ne feledkezzünk meg a friss zöldségekről sem, a saláta, az uborka a paprika, petrezselyem és a zellerlevél nagyon egészségesek, és a papagájok nagyon szívesen fogyasztják őket.. Adhatunk a madaraknak almát, reszelt sárgarépát, csíráztatott magvakat, sárgaréa zöldjét, zöldborsót, sült tököt is. Fontos a lágyeleség is, amelyet mindig frissen kínáljuk.

Többféle lágyeleséget készíthetünk: reszelt répa+ búzacsíra; reszelt kemény tojás+alma+reszelt trappista sajt+dió; kemény tojás+reszelt répa+zabpehely.

A pitypang a tyúkhúr és a pásztortáska is finom táplálékok, ám arra figyeljünk, hogy ne olyan helyről szakítsuk le őket, ahol fennáll a permetezés veszélye. Forgalmas út mellett élő növényeket se tegyünk a madarak elé, mert azok felületére lerakódhatnak a kipufogógázokból származó káros anyagok, amelyek madaraink megbetegedését okozhatják.. Helyezzünk a kalitkába szépiát is.Ami nagyon fontos, hogy minden nap adjunk nekik friss vizet, lehetőség szerint fém- vagy műanyag tálkában, hiszen ezeket könnyű tisztítani, ezáltal nagyon higiénikusak.

A megelőző gondoskodás része, hogy minden nap figyelmesen tanulmányozzuk madaraink viselkedését. Csak a figyelmes gazda veheti korán észre az esetleges rendellenességeket, így időben orvoshoz tudja vinni a madarat.

Ha fenti tanácsokat megfogadjuk, sok örömünket lelhetjük hullámos papagájainkban. Ők a madárvilág bohócai, akik sokszor meg fognak nevettetni minket bohókás szokásaikkal.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem