Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hüllők és élősködőik: mit tehet a gazdi?

2017. szeptember 18.

Hüllők és élősködőik: mit tehet a gazdi?

Akárcsak vadonélő társaik, a kedvtelésből tartott hüllők is megfertőződhetnek parazitákkal. A ragadozó fajok különösen veszélyeztetettek, hiszen ők prédaállataikon keresztül nagyobb eséllyel érintkezhetnek élősködőkkel. Egyes paraziták rendkívül gyorsan szaporodhatnak, és végzetes betegségeket okozhatnak. Sajnos képesek nagyon hamar tovább terjedni az összes együtt tartott állatra, ezért fontos, hogy időben észrevegyük, ha baj van, és az összes állatot egy időben kezeljük a megfelelő készítménnyel.

A férgek az egyik leggyakoribb élősködők a terrárium lakóinak esetében. Általában a fonálférgek, az orsósférgek és a végbélgiliszták találhatóak meg a hüllőkben.

A bélparazitákkal rendelkező hüllők a legtöbbször az alábbi tüneteket produkálják:

– rossz étvágy
– súlyvesztés
– hányás vagy öklendezés
– rendellenes széklet, hasmenés

A férgeket sokszor szabad szemmel is látni lehet a hüllő székletében és hányásában, de az, hogy nem látjuk őket, még nem jelenti azt, hogy nem élősködnek kedvencünk testében. Az egyes fajok lárvaalakjai a tüdőben és egyéb szervekben is vándorolnak mielőtt kifejlett parazitákká válnának, így légúti megbetegedéseket, tüdőgyulladást is okozhatnak. A súlyos parazitás fertőzések sokszor az állat pusztulásához vezetnek.

Sajnálatos módon a hüllők egyszerűen fogékonyak a bélparazitákra. Az élősködők mérete lehet nagy, spagettire hasonlító, de lehetnek egészen apró, egysejtűek is, melyek csak mikroszkóppal láthatóak. Szaporodásukhoz hozzásegíthet a ritkán takarított, erősen szennyezett terrárium.

A parazita-mentes hüllők megfertőződhetnek élősködőket tartalmazó ürülék elfogyasztása során, de egyes férgek képesek átjutni a gyíkok bőrén is.

Az állatorvos a fertőzöttséget a hüllő kórtörténete, klinikai tünetei, valamint a fizikális vizsgálat során állapítja meg. Ahhoz, hogy a kezelés elkezdődhessen és sikeres legyen, meg kell határozni, hogy milyen parazitafajjal fertőződött az állat. Ez általában bélsárvizsgálat segítségével történik, de más laboratóriumi vizsgálat is szükségessé válhat.

A bélférgek ellen különböző féreghajtókat lehet alkalmazni, amelyek segítenek a paraziták elpusztításában. Míg egyes antibiotikumok és gyógyszerek hatékonyak bizonyos típusú fertőzésekkel szemben, a paraziták ellen hatástalanok. Mindig kövessük az állatorvos által elmondott, valamint a termék csomagolásán feltüntetett utasításokat. Sok esetben több kezelésre is szükség lehet ahhoz, hogy teljesen parazitamentes legyen az állat. Nagyon fontos a parazitamentesítés során a terrárium gyakori takarítása, hogy a környezetből ne fertőződjenek vissza az állatok.

A rendszeres állatorvosi vizsgálat segíthet abban, hogy időben felfedezzük a problémát. Ha tudjuk, hogy hüllőnk nagy eséllyel megfertőződhet környezetében, akkor első sorban a megelőzésre kell törekednünk. Az új hüllőket egy időre karanténba kell helyezni, amíg meg nem győződünk arról, hogy nem fertőzött az állat. Célszerű az új állatot a karantén ideje alatt állatorvoshoz vinni, ahol megtörténhetnek a szükséges vizsgálatok és parazitaellenes kezelések.

A megelőzés érdekében fontos még, hogy zárt helyen tartsuk kedvencünket, és gyakran takarítsuk terráriumát. Ragadozó hüllő esetében pedig ajánlott a húst először lefagyasztani, és csak utána az állatnak adni, hogy véletlenül se juttassunk be az ennivalón keresztül parazitákat a terráriumba.

Forrás: petmd.com