Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hűsítő tippek szárnyasoknak

2017. június 23.

Hűsítő tippek szárnyasoknak

A papagájok lenyűgöző élőlények, hiszen amellett, hogy rendkívül változatos, színes tollazatuk van, így már a látványuk is örömet okoz, viselkedésük is ideális kedvenccé teszi őket. Szeretnivalóak, intelligensek, szórakoztatóak és játékosak. Mindemellett meg kell jegyeznünk, hogy nagyon sérülékenyek, és nem viselik jól a környezeti változásokat.

A szélsőséges hőmérsékletre a papagájok, mint a madarak többsége különösen érzékenyek, ezért nyáron meg kell őket óvnunk a hőségtől.

Ha papagájt tartunk, jól meg kell ismernünk őt. Tisztában kell lennünk azzal, hogy szárnyas barátunk kifejezetten könnyűsúlyú, hiszen csontjaiban légzsákok vannak, melyek jelentősen könnyebbé teszik őt, így képes a magasba emelkedni.

A repülés energiaigényes dolog, ám szervezetük erre fel van készülve, testhőmérsékletük és magas szívverésük is ehhez igazodik. Egy papagáj szíve például sokkal gyorsabban ver, mint az emberé.

Bár papagájunk testhőmérséklete viszonylag magas, 40 °C körüli, mégis nagyon érzékenyen reagál a túlmelegedésre.

A túlságosan magas hőmérséklet nagyon hamar tollas barátunk vesztét okozhatja, ezért folyamatosan résen kell lennünk, és ajánlott bevetnünk néhány hűsítő tippet.

  1. Figyeljünk a túlmelegedés jeleire

– a madár nyitott csőrrel lélegzik vagy zihál
– szárnyait távol tartja a testétől
– a ketrec alján tartózkodik, viselkedése ideges, stresszes

  1. Tartsuk meg az optimális testsúlyt

Talán nem is gondolnánk, de a papagájok egy rosszul összeállított étrendtől ugyanúgy képesek meghízni, mint mi emberek. A magas testsúly pedig, ahogy nálunk embereknél is, érzékenyebbé tehet a túlmelegedére. Ezért fontos, hogy mielőtt tollas kedvencet szeretnénk vásárolni, járjunk utána, hogy milyen élelemre van szüksége. Az olajos magvak, édesített rudak hiába szereti őket nagyon a madár, túlzott fogyasztás esetén elhízást okozhatnak, ezért ezeket csak mértékkel etessük.

  1. Mindig legyen árnyékos terület a kalitkában

Akár bent tartjuk madarunkat, akár kint egy madárházban, nagyon fontos, hogy legyen számára egy árnyékos terület, ahova visszahúzódhat a forró napsugarak elől. Természetesen kedveli a napfényt és a friss levegőt, de fontos, hogy ha úgy érzi, már elég volt belőle, akkor legyen hol hűsölnie.

  1. Biztosítsunk lehetőséget a fürdésre

Jó ötlet lehet egy kis edényt vízzel teletölteni, hogy bármikor megfürödhessen benne a papagáj. Amellett, hogy szórakoztató lesz számára, hogy belemárthatja lábait, csőrét és szárnyait, még jólesően hűsíteni is fogja a testét. Fontos, hogy ne mi fröcsköljük le madarunkat, mert az kellemetlenül érintheti. Fontos, hogy a medence sekély legyen, hogy madarunk nehogy belefulladjon.

  1. Rendszeresen cseréljük az ivóvizet

Nagyon fontos, hogy mindig legyen szárnyas barátunk számára elérhető friss, hideg ivóvíz. A forró nyári napokon sokkal hamarabb felmelegszik a víz az itatóban és gyorsabban szaporodnak benne a baktériumok, ezért javasolt naponta többször is kicserélnünk a már langyosodó vizet és kitakarítanunk az itatót.

Amennyiben azt tapaszaljuk, hogy papagájunk nem érzi jól magát, a túlmelegedés jeleit produkálja, esetleg nem hajlandó enni vagy inni, akkor azonnal forduljunk madarakra specializálódott állatorvoshoz. A gyors segítség életet menthet.

 

Forrás: birdsupplies.com