Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hűsítő tippek tapsifüleseknek

2016. június 26.

Hűsítő tippek tapsifüleseknek

A törpenyuszik, akárcsak a kutyák és a cicák, tarthatóak az udvaron és a lakásban egyaránt, azzal a különbséggel, hogy a tapsifüleseknek szükségük van egy zárt kifutóra vagy ketrecre. Akár kinti, akár benti nyulunk van, a kánikula idején nagyon fontos, hogy megkönnyítsük számára ezt a forró időszakot.

A törpenyulak sokkal könnyebben megbirkóznak a hideg, mint a meleg napokkal. Nyáron, ha nem figyelünk, hamar hőgutát kaphatnak. Mivel a nyuszik nem izzadnak és nem lihegnek, így nehezen tudják hűteni magukat. A fülük működik egyfajta “beépített klímaként”, de a hőséget nehezen viselik.

Igyekezzünk nyuszink ketrecének otthonunk leghűvösebb szobájában helyet találni, közvetlen napfénytől védve. A sötétítő legyen elhúzva vagy engedjük le a redőnyt, hogy ne melegítse fel túlzottan a nap a szobát. A kinti ketrec is mindenképp árnyékos helyen legyen vagy, ha lehetőség van rá, akkor egy hűvös, de nem túl sötét garázsban.

Ha vannak jégakkuink, érdemes azokat a ketrec oldalához tenni extra hűsítésként. Ha nincs, akkor töltsünk meg vízzel háromnegyedéig egy palackot, és tegyük a fagyasztóba. Miután a benne lévő víz megfagyott, tekerjük be egy törölközővel, és helyezzük a nyúl ketrecébe. Kedvencünk élvezettel kucorodik majd mellé. Figyeljünk, hogy az anyag az üvegen maradjon, és ne érintkezzen az állat közvetlenül a fagyos tárggyal.

Kellemes hűsítés lehet a tapsifüles számára, ha egy jeges palackot a helyiségben lévő ventilátor elé teszünk, és úgy próbáljuk meg hűteni a levegőt. A ketrec tetejére pedig érdemes feltenni egy nedves törölközőt, ami szintén segít elviselhető hőmérsékletet biztosítani a nyuszinak. Ha szabadon szaladgálhat a kedvencünk a szobában, akkor ügyeljünk arra, hogy ne legyen lehetősége elrágni a ventilátorhoz tartozó kábelt.

Egy kisebb nedves törölközőt akár kis barátunk testére is rátehetünk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl hideg. Továbbá a nyuszi füleit érdemes időnként benedvesíteni, mert a nyulak azon keresztül tudják leginkább leadni a hőt.

Arra a helyre, ahol a nyuszi általában feküdni szokott, tehetünk egy darab kerámia vagy márványlapot is, mert azok tovább maradnak hűvösek, mint a műanyag vagy a fa.

A kisállat bundáját nyáron ajánlott mindennap kifésülni, hogy a már kihulló félben lévő szőrszálak ne melegítsék feleslegesen a nyuszit. A hosszúszőrű nyulak bundáját akár meg is nyírhatjuk ezekre a hetekre, azonban semmiképpen se vágjuk túl rövidre a szőrüket. 3-4 cm hosszúságú bundát hagyjunk nekik.

A tapsifülesek itatójába tegyünk időnként néhány szem jégkockát, amelyek kellemes hőmérsékleten tartják az ivóvizet. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen előttük friss víz, és ne hagyjuk azt felmelegedni.

A víz mellett gondoskodjunk friss zöldfélékről is, amelyek szintén hozzájárulnak a nyuszi folyadékbeviteléhez és hidratálásához. Arra viszont figyeljünk, hogy a törpenyulakat három hónapos kortól kezdve, fokozatosan kell hozzászoktatni a lédús falatokhoz, ellenkező esetben az érzékeny emésztőrendszerük miatt akár hasmenést is kaphatnak, ami könnyen végzetes következményekkel járhat.

Amennyiben a nyuszink valamiért nagy melegnek volt kitéve, és aggódunk, hogy esetleg hőgutát kapott, akkor a következő jelekre figyeljünk:

– Teljesen kinyúlt test, egymástól távol heverő lábak, ernyedt farok,
– álmos vagy zavarodott megjelenés,
– gyors, nehézkes légzés, lógó nyelv,
– nedves száj- és orrkörnyék,
– étvágytalanság, folyadék megtagadása.

Ha ezeket a tüneteket vesszük észre a nyulunkon, semmiképp se tegyük őt hideg vízbe hűtésképp, mert attól sokkot kaphat. Elegendő egy kicsit megnedvesíteni a füleket és a testét, majd azonnal állatorvoshoz fordulni.

Kiemelt figyelmet igényelnek azok a nyuszik, amelyek már elmúltak öt évesek, túlsúlyosak, esetleg mozgásképtelenek. Előfordulhat, hogy ők maguktól nem vagy csak nagyon ritkán fognak felkelni inni, ami kiszáradáshoz és más betegségekhez is vezethet. Számukra érdemes többféle itatót is elérhető helyre tenni.

Forrás: supremepetfoods.com / saveafluff.co.uk