Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Húsvéti nyuszit ajándékba?

2017. április 06.

Húsvéti nyuszit ajándékba?

Évről évre egyre többen vásárolnak nyuszit húsvétra gyermekeiknek, ezzel arányosan pedig egyre több nyúl kerül be valamilyen menhelyre, rosszabb esetben az utcára. Legyen szó házinyúlról vagy törpenyúlról, tartása idő- és pénzigényes. Ne vásároljunk a gyerekeknek húsvétra nyuszit, hacsak nem készültünk fel mi magunk is megfelelően a gondozására.

Mielőtt hazavinnénk egy aranyos kis szőrgombócot az ünnepek alatt, tartsuk szem előtt, hogy a nyuszi nem játékszer! A törpenyulak, különösen a fiatal kisnyuszik, nagyon törékenyek és könnyen sérülnek. Ha a gyermek izgalmában megöleli, esetleg véletlenül leejti, annak nagy eséllyel csonttörés lesz a vége.

A nyulaknak sok szabad térre van szükségük a mozgáshoz, nem tarthatjuk őket folyamatosan egy zárt ketrecben. Emellett pedig állandó törődést igényelnek, ha a gyermek néhány nap múlva megunja házikedvencét, akkor bizony nekünk kell rendszeresen foglalkoznunk a nyuszival. Ha kisgyermekünk van, mindig felügyeljük a játékidőt!

Első háziállatnak nem biztos, hogy jó választás a törpenyúl. A nyuszik tartása viszonylag drága, és magasak az igényeik. Nagyon szociális és interaktív lények. Napi szinten szükségük van arra, hogy kapcsolatba kerüljenek gazdáikkal, nevelni kell őket, játszani kell velük, akár csak egy kutyával vagy egy macskával. Minden nap biztosítanunk kell a tapsifüles számára friss vizet, és élelmet. Fontos tudnunk, hogy a nyuszik fő eledele nem a sárgarépa, hanem a széna. Illatos, pormentes szénának folyamatosan kell lennie a nyúl előtt. Ez segíti az emésztését és a fogkoptatást is. Az almot rendszeresen cserélnünk kell a nyuszi wc-ben, és hetente egy teljes takarítás is ráfér a ketrecre. Ha hosszú szőrű, oroszlánfejű nyuszit választunk, akkor minden nap szükség lesz fésülködésre is. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a fogak és karmok növekedését is.

A karmokat először érdemes kisállatkozmetikussal vagy állatorvossal levágatni, utána akár mi magunk is megpróbálkozhatunk vele, speciális, kisemlősöknek készült karomvágó eszközzel. Az állatorvost egyébként is meg kell látogatnunk évente több alkalommal a kötelező oltások miatt. Gondolnunk kell az ivartalanításra, amely segít abban, hogy kedvencünk szobatisztává váljon, megszüntetheti a kellemetlen szagokat, az esetleges agressziót, valamint komoly betegségeket is megelőzhetünk általa.

Ha az udvaron játszunk a nyuszival, akkor figyelnünk kell arra, hogy ne szökhessen el, ne ehessen mérgező növényeket, valamint ne kerülhessen a közelébe olyan állat, amely veszélyt jelenthet rá. Ugyanez a szobában való szabadon engedésre is vonatkozik. Ügyelnünk kell arra is, hogy ne rághassa meg a nyúl a kábeleket, virágainkat, bútorainkat.

Egy törpenyuszi akár 12 évig is élhet, ezért fel kell készülnünk arra, hogy hosszú éveken át jó gazdiknak kell lennünk, akkor is, ha esetleg valamilyen speciális igény alakul ki a kisemlősnél.

Ha csak a gyermekeink kedvéért vinnénk haza nyuszit, akkor lehetőleg ne a vásárlásban gondolkodjunk. Menjünk el inkább valamelyik állatkertbe, ahol lehetőség van állatsimogatásra. Sok helyen külön játékokkal is kedveskednek húsvétkor a gyerekeknek. Ha esetleg erre nincs lehetőségünk, akkor egy aranyos, puha plüss nyuszival és néhány finom csokival is biztosan örömet tudunk majd okozni a legkisebbeknek.

 

Forrás: onegreenplanet.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem