Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hűvös van! Sapka, sál, kutyakabát!

2017. november 10.

Hűvös van! Sapka, sál, kutyakabát!

Bár a kutyusok bundája sok esetben megfelelő védelmet képez a hideg ellen, előfordulhat, hogy a kedvencünknek szüksége van ruhára a hűvösebb napokon. Fontos megjegyeznünk, hogy az ebek bundája nem egyforma vastag, és a genetika is befolyásolja azt, hogy mennyire viseli nehezen kedvencünk az őszi és a téli hónapokat.

Ahogy mi emberek is fázunk, ha alacsony a hőmérséklet, úgy bizony négylábú barátainkat is érintheti kellemetlenül a hideg idő. Ha kutyusunk nem szívesen megy ki az udvarra, didereg, igyekszik kerülni a havas területeket, akkor mindenképp érdemes néhány meleg ruhadarabot beszereznünk a számára. Kabátra vagy pulóverre akkor is szüksége lehet, ha a lakáson belül is jellemzően hűvös helyen tartózkodik.

A szabadban ráadásul nem csak a hidegtől véd a kabát, hanem a nedvességtől is. Sokkal kevésbé fog fázni az eb, ha nem lesz vizes a bundája az esőtől vagy a hótól, és a megfázás esélye is jelentősen csökken. Persze nekünk is könnyebb dolgunk lesz otthon a szőrzet szárításakor és ápolásakor.

Hogy mennyire képes fizikailag melegen tartani a kutyát a bundája az több tényezőtől is függ: fajtától, mérettől, kortól, szőrtípustól, egészségügyi állapottól. Az kistermetű, könnyűsúlyú kutyusok, valamint a rövid, világos szőrű ebek számára sokat jelent egy meleg pulóver. Sokkal kellemesebb érzést biztosít a kint lét alatt egy rövid pisilés idejére is. Nekik például biztosan szükségük van pulóverre: yorkshire terrier, csivava, palotapincsi.

A beteg, gyenge immunrendszerű, bőr- és szőrproblémákkal küzdő kutyákra szintén érdemes ruhát adnunk a hideg napokon.

A hosszú, sűrű szőrzettel rendelkező, hidegebb területekről származó ebeknek viszont nincs szüksége kabátra a fagyos órákban sem. Őket bizony kellemetlenül érintené egy plusz melegítő réteg. Tehát ha például bernáthegyi, husky, vagy malamut kutyusunk van, akkor felejtsünk el az öltöztetést!

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy háziállatunk igényli-e a téli kiegészítőket, nyugodtan egyeztessünk az állatorvosunkkal vagy a Fressnapf áruházak eladóival.

Amennyiben eldöntöttük, hogy veszünk néhány ruhadarabot kedvencünknek, fontos átgondolnunk, hogy pontosan milyen kiegészítőket szeretnénk. Az első szempont az anyag. Bár a gyapjú nagyon meleg és az egyik legjobb szigetelőanyag, a gyakori mosást és az abból következő esetleges bőrirritációkat figyelembe véve érdemesebb inkább például gyapjú és pamut keveréket választanunk.

A második fontos szempont a méret. Vásárlás előtt mérjük le kutyusunk nyakának, mellkasának, és törzsének körméretét, valamint a hát hosszát, de csak kb. a közepéig, hogy szabadon mozoghasson és végezhesse a kabátban vagy a pulóverben a dolgát az állat. A legbiztosabb, ha magunkkal visszük kedvencünket az áruházba, és felpróbáljuk rá a szimpatikus ruhadarabokat.

A felső akkora legyen, hogy kényelmes mozgást biztosítson a négylábúnak, Ne legyen zavaróan nagy, és ne tudjon kibújni belőle a kutya, viszont ne legyen túl szoros sem. Különösen a hónaljak és a nyak körüli területekre figyeljünk. Olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyek gyorsan és könnyen ráadhatóak kutyusunkra, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzunk velük az állatnak. Kerüljük a gombos változatokat, hiszen az apró kiegészítőket akár le is nyelheti az állat, ami komoly bélproblémákat okozhat.

Valószínűleg a jól beöltözött kutya sem szeret majd a leghidegebb napokon hosszú ideig a szabadban tartózkodni, ezért mindig nagyon figyeljünk a jelekre. Ha azt látjuk, hogy bundás barátunk fázik, akkor – akár közvetlenül azután, hogy elvégezte a dolgát – inkább menjünk vissza vele a meleg otthonunkba.

 

Forrás: petmd.com