Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ideális otthon kisállatainknak

2014. május 22.

Ideális otthon kisállatainknak

A nyulak és rágcsálók sok időt töltenek otthonaikban, ezért különösen fontos számukra a tágas, változatos, a faj igényeinek megfelelő lakókörnyezet kialakítása.

Minden rágcsáló és kisállat imád játszani, szaladgálni, ásni és bujkálni az élőhelyén. De szeretik a változatosságot is, ezért fontos, hogy sok minden legyen a vackukban. A cikk Dr. Kirsten Tönnies, tanácsait mutatja be, aki állatorvosként a Rajna-Majna vidékén praktizál.Tagja a Német Állatorvosok Szövetségének, illetve Az Állatok Védelméért Egyesület háziállatok számára forgalmazott kellékekkel kapcsolatos munkacsoportjának és az Állatorvosi Sebészek Szövetségi Kamarája etikai bizottságának.

Tippek a kisállat élőhelyének kialakítására

Az egyik aranyszabály, hogy a kisállatoknak legalább egy társuk legyen otthon. Egyedül a hörcsögök magányos állatok. Minél nagyobb a ketrec és a kifutó mérete, annál jobb.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_ketrec_remus/

Ha a kedvenceknek a túl szűkös férőhely miatt nincs lehetőségük, a megfelelő szaladgálásra, mozgásra az állatvédelmi szempontból elfogadhatatlan. A szaladgálás kielégíti kíváncsi természetüket, felfedező ösztönüket, ez mindenfajta állat számára nagyon fontos.

Fajnak megfelelő elrendezés

Amikor megtervezi kisállatai otthonát, gondoskodjon fejenként legalább egy búvóhelyről. Amikor csak lehetséges, hagyjon egy kis futóhelyet az állatoknak ezek körül! Ezzel egyfajta rendszert is tudunk teremteni a ketrecben. Az etető- és az itatótálkát természetesen rendszeresen tisztítani kell, ez szinte kötelező. Dr. Tönnies szerint a vizestálka természetesebb módja a rágcsáló itatásának, mint a palack. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tálkában a víz könnyebben piszkolódik, ezért kell gyakran cserélni a vizet. Fordítson gondot arra is, hogy a kisállat könnyen, sérülés veszélye nélkül el tudja hagyni a ketrecét, a kisajtót pedig zökkenőmentesen tudja használni.

Különleges kívánságok

A kisállatszakértő a nyúltartóknak azt tanácsolja, hogy hozzanak létre egy kis magaslatot a ketrecben, amelyet „megfigyelőállásnak” használhatnak a tapsifülesek. A nyuszik ásni is nagyon szeretnek, ezért Dr. Tönnies szerint érdemes a rendelkezésükre bocsátani egy mély, limlomokkal töltött dobozt, amelyben kedvükre turkálhatnak.

A tengerimalacoknak is vannak különleges óhajaik. Imádnak parafa labirintusokban, gyökerek között vagy fakérgek alatt rohangálni, ezért az ilyesmi nélkülözhetetlen az otthonaikban. Jó tudni azt is, hogy ketrecük bejáratának a lehető leglaposabbnak kell lennie.

Az egereknek és patkányoknak is változatosságra van szükségük. A szakértő elmondta, hogy ezeknek az állatoknak olyan élőhelyre van szükségük, amelyben sok cső és függőágy található. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a fészekrakáshoz szükséges dolgokról sem, ezek többnyire ágak és gyökerek. Dr. Tönnies szerint az egerek számára a mókuskerék is elengedhetetlen, amely akkor ideális, ha nagy a kerék átmérője, és sok hely van körülötte.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem