Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Idős cicák leggyakoribb egészségügyi gondjai

2018. március 06.

Idős cicák leggyakoribb egészségügyi gondjai

Szerencsére a cicák általában lassan öregszenek, vagyis szinte észre sem vesszük, ahogy eltelik felettük az idő. Ahhoz, hogy bársonytalpúnk hosszú éveken át boldog és egészséges maradjon, érdemes megismernünk a leggyakoribb betegségeket, hogy tudjuk, mire számíthatunk és, ha lehet, mivel előzhetjük meg őket. Néhány probléma sajnos elkerülhetetlen, de a jó hír, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok segítségével korán felismert betegségek időben elkezdett kezelésével a tünetek kialakulása a legtöbb esetben késleltethető.

  1. Krónikus veseelégtelenség

A vesék tartós beszűkült működésének következtében kialakuló krónikus veseelégtelenség az egyik leggyakoribb belgyógyászati betegség a korosodó minitigriseknél. A vesék lényegében kiszűrik a cica véréből a felesleges és káros anyagokat, amelyek a vizelettel kiürülnek a szervezetből. Ha ez a kiválasztó funkció zavart szenved, annak súlyos következményei lehetnek. A vesebetegségek különböző okok miatt alakulhatnak ki és a súlyosságuk és lefolyásuk tekintetében is különbözőek. A vesék a vizelet kiválasztásán kívül más élettani folyamatokban is részt vesznek. Szerepük van többek között az elektrolitháztartás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérképzésben és a normális vérnyomás fenntartásában. Fontos tudni, hogy a betegség mindaddig tünetmentes, amíg a vesék 75%-a működésképtelenné nem válik. Ezért van kiemelkedő szerpe a rendszeres szűrővizsgálatoknak, mert a tünetek megjelenése előtt felismert betegség szakszerű ellátása esetén a tünetek megjelenése az esetek nagy részében jelentősen késleltethető, így az állat élete meghosszabbítható, életminősége jelentősen javítható. A korán felismert betegség kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta.  A krónikus veseelégtelenség tünetei: fokozott szomjúság, a vizelet mennyiségének növekedése, fogyás, étvágytalanság, hányás, az izomzat csökkenése, vérszegénység (sápadt nyálkahártyák), bűzös szájszag, fekélyek a szájüregben, fénytelen szőrzet.

  1. Szívbetegség

Sajnos szívbetegségekkel is találkozunk idős cicáknál. A macskák leggyakrabban előforduló szívbetegsége a hypertrophiás cardiomyopathia (HCM), ami már fiatalabb korban is megjelenhet, ilyenkor súlyosabb formában jelentkezik. Erre a betegségre jellemző, hogy a szív egyes területein az izomzat megvastagodik, így a szív pumpafunkciója csökken. A betegség tünetmentesen is jelen lehet, ha idős cicánál diagnosztizálják, akkor lehet, hogy régóta fennáll. A tüneteket mutató cicák fáradékonyak, nehezített légzésük van, ami terhelés hatására jelenik meg, vagy fokozódik, ilyenkor a nyálkahártyák kékes árnyalatúak. A tünetek gyakran hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkeznek, és stressz hatására romlanak. Előfordul, hogy a hátsó testfél lebénul. Ez a betegség main coon macskákban genetikai eredetű, ezért erre nagyon oda kell figyelni, ha tenyészetet választunk.

  1. Cukorbetegség

A cukorbetegség macskáknál sokkal ritkább, mint kutyáknál. A cukorbeteg cicák sok vizet isznak és sokat is pisilnek, ezért ha ilyesmi észlelünk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a kezeletlen betegség életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ha az orvos cukorbetegséget diagnosztizál macskánknál, valószínűleg inzulin injekciós kezelésre lesz szükség. Nagyon fontos a megfelelő diéta is, de cicáknál ez gyakran meghiúsul, mivel az állat nem akarja megenni a diétás tápot. Ilyenkor az elsődleges dolog, hogy a macska egyen, ezért a diétát nem szabad erőltetni. Az éhezés csak tovább ront az állapotán, ezért sok esetben a megszokott ételeknél kell maradni. Cicák esetében fontos tudni, hogy inzulinszükségletük változhat. Sok esetben jelentősen csökken az inzulinigény, sőt van olyan is, hogy abba lehet hagyni az injekciózást. Sajnos azonban a betegség ki is újulhat.

  1. Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás több minitigrisnél alakul ki, mint azt gondolnánk. Tüneteit sajnos sokan teljesen normálisnak tartják, és a természetes öregedési folyamat mellékhatásának tudják be. Az ízületi bántalmakkal küzdő cicák általában kevésbé aktívak, az átlagosnál többet alszanak, nem tisztálkodnak annyit és olyan alaposan. Ezek az állatok nehezen közelítenek meg magasan lévő dolgokat, lemondanak még a lépcsőzésről is, esetleg a magas perem miatt nem használják az alomtálcát, így tévesen a szobatisztaság elvesztésére gyanakodhat a gazdi. Ha kezeltetjük a problémát, akkor a bársonytalpú életminősége jelentősen javul. Cicák számára is léteznek jó minőségű porctáplálók és fájdalomcsillapítók, amelyek biztonságosan adhatók. Soha ne adjunk a macskának emberek számára gyártott fájdalomcsillapítót, mert azok akár a cica halálát is okozhatják.

  1. Hipertireózis

A hipertireózis a pajzsmirigy betegsége, ilyenkor túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormon keletkezik, vagyis pajzsmirigy túlműködésről beszélünk. Ez a betegség idős cicáknál elég gyakori. A beteg macskák sokszor ingerültek, akár agresszívvá is válhatnak. Ezek az állatok sokat, és egyes macskák szinte bármit megesznek, ennek ellenére fogynak. A fogyás sokszor fokozatosan következik be, ezért a gazdi számára nem biztos, hogy rögtön feltűnik, különösen akkor, ha a cica hosszúszőrű. További tünetek lehetnek: hányás, hasmenés, valamint a vízfogyasztás- és a vizelet mennyiségének növekedése, durva, ápolatlan szőrzet. A betegség az estek többségében kezelhető.

  1. Fogászati problémák

A fogászati betegségek 3 éves kor felett a minitigrisek kétharmadát érintik. Idősebb cicáknál sokszor komoly, előrehaladott fogászati problémákkal találkozhatunk. Ennek megelőzése érdekében nagyon fontos a szájüreg rendszeres vizsgálata és karbantartása. A probléma sokszor erős fájdalommal jár, ami étvágytalansághoz és gyors fogyáshoz vezet. Segítsünk háziállatunknak a szájápolásban, szükség esetén végeztessünk fogkőeltávolítást.

  1. Daganatos betegségek

Sajnos a daganatos betegségek is gyakoriak az idős macskáknál. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, hiszen függenek a daganat típusától és annak helyeződésétől. Az egyik leggyakoribb onkológiai betegségek cicák esetében a nyirokrendszer daganatai. Ha kedvencünknek csökken az étvágya, veszít a súlyából, a sebei nehezen gyógyulnak be, a szájból, az orrból vagy a végbélből folyó vért észlelünk, szokatlan szagot érzünk, energiahiányt tapasztalunk, nyelési vagy ürítési problémák alakulnak ki, légzési nehézség következik be, esetleg megmagyarázhatatlan sántaság jelentkezik, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Megfelelő, minőségi étrend kialakításával sok betegség megjelenése megelőzhető vagy késleltethető. Emellett pedig korosodó bársonytalpúnkat ajánlott évente kétszer is kivizsgáltatni, hogy minél hamarabb kiderüljön az esetleges betegség, hiszen az idejében elkezdett kezelés életet menthet.

 

Forrás: vetstreet.com, petmd.com