Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Idősödő nyuszink gondozása

2018. augusztus 17.

Idősödő nyuszink gondozása

Ha nyuszink a senior korba lép, szenteljünk rá több figyelmet az eddig megszokottnál. Előfordulhat, hogy csak egy picikével kell többet foglalkoznunk vele, mint korábban, de egyes tapsifüleseknek idős korukban sokkal több törődésre van szükségük. Néhány dolog mindenképp segíthet abban, hogy nyuszink életét könnyebbé és boldogabbá tegyük.

  1. A lakókörnyezet

Fontos, hogy a hely, ahol a tapsifüles él, biztonságos, kényelmes és tiszta legyen. Távolítsunk el minden olyan tárgyat a közeléből, amely veszélyes lehet rá, például elakadhat benne. Ha kedvencünk már nehezen használja a hátsó lábait, akkor különösen fontos, hogy puha, csúszásmentes anyagot helyezzünk a ketrec aljára. Ha a nyuszi wc pereme magas, akkor le kell cserélni egy alacsonyabb oldalfalúra, amibe a nyuszi könnyen be tud menni akkor is, ha mozgásszervi panaszai vannak. megoldás lehet a sarokba helyezett, cserélhető kutyapelenka is, ha a nyuszi elfogadja.

  1. A hátsó rész tisztántartása

Amikor kedvencünk már nehezebben mozog, bundájának tisztán tartása sem megy majd olyan jól neki, mint régen, ezért előfordul, hogy ebben sokkal több segítségre szorul. Ha a nyuszi ízületei és a gerince már nem olyan hajlékonyak, mint fiatal korában, akkor könnyen előfordulhat, hogy a bundája vizelettel vagy bélsárral szennyeződik ürítés közben. Erre nagyon oda kell figyelni. Érdemes ilyenkor rövidíteni a szőrén, hogy kevésbé maradjon meg benne a vizelet és az ürülék, valamint esetenként szükség lehet arra, hogy óvatosan, langyos vízzel megmossuk a tapsifüles hátsó felét. Kizárólag speciálisan nyulak számára készült sampont használjunk, és mindig alaposan öblítsük ki azt a bundából a bőrirritáció elkerülése érdekében. Ha minden igyekezetünk ellenére a nyuszi bőre kipirosodik, begyullad, vigyük el kis pajtásunkat állatorvoshoz.

  1. Társat a nyuszinak

A nyulak társas lények, ezért sokat növel a boldogságszinten, ha nem egyedül, hanem legalább kettesben élnek. Nyuszitárs nélkül háziállatunk könnyen magányosnak érezheti magát, még akkor is, ha gyakran foglalkozunk vele, vagy például lakik a házban egy barátságos macska is. Csodálatos az idős tapsifülesek köteléke. Tisztogatják egymás bundáját, rendszeresen összebújnak, együtt fekszenek, együtt alszanak, segítik egymást. Ha nyuszink idős korában kap új társat, akkor könnyebb dolgunk lesz, ha korban hozzáillő tapsifülest választunk mellé. Természetesen nagyon fontos, hogy az állatokat fokozatosan, megfelelő körültekintéssel szoktassuk össze.

  1. Orvosi segítség

Ahogy tapsifüles kedvencünk idősödik, sajnos bizonyos problémákkal gyakrabban szembe kell néznünk. Ha nyuszink elérte a négy éves kort, akkor mindenképpen vigyük őt legalább évente egy alkalommal nyulak gyógyászatában jártas állatorvoshoz akkor is, ha látszólag minden rendben van. Hét éves kor felett már évente legalább két alkalommal érdemes felkeresni állatorvosunkat. A szűrővizsgálatok (pl.: vérvizsgálat, vizeletvizsgálat) nyuszik estében is nagyon hasznosak, hiszen számos betegség még a tünetek megjelenése előtt kiderülhet, így az időben megkezdett kezelés segítségével sokat tehetünk azért, hogy kedvencünk hosszabb és egészségesebb életet élhessen. A korosodó nyuszik őszülni kezdenek, könnyebben elhíznak, ami nem csupán belgyógyászati betegségekre, hanem talpfekély kialakulására is hajlamosít. Az idősödő nyuszik kevésbé aktívak, többet alszanak, kevésbé mozgékonyak. Az is előfordul, hogy az idősödő nyuszi étvágya csökken, így romlik a kondíciója. Idős nyusziknál gyakoribbak lehetnek a fogproblémák, a karmok is fokozott figyelmet igényelnek és mozgásszervi betegségek is gyakrabban jelentkeznek. Nyuszik számára is léteznek nagyon jó táplálékkiegészítők, amelyek enyhíthetik az időskori panaszokat, ezért mindenképpen beszéljünk kezelő állatorvosunkkal, hogy szükségesnek tartja-e, hogy kedvencünk ilyesmit kapjon. Fontos, hogy állatorvosunkkal megbeszéljük, hogy esetleg szükséges-e változtatni kedvencünk táplálásán, hiszen az idősödő nyuszi igényei ebben a tekintetben is változhatnak.

  1. Sok szeretet

Töltsünk sok időt nyuszinkkal, hiszen a nyulak általában szeretik a társaságot, csak épp saját feltételeik vannak ezzel kapcsolatban. Egyes tapsifülesek kifejezetten imádnak ölben lenni és gazdijuk mellé bújni a kanapén, mások a saját, ismert környezetükben, a padlón érzik csak biztonságban magukat. A szeretet és gondoskodás viszont megnyugtató lehet számukra. Épp ezért törődésünkkel biztosítanunk kell őket arról, hogy minden helyzetben számíthatnak ránk. Ha sikerül alaposan, kívül-belül megismernünk nyuszinkat, és annak megfelelően bánunk vele, hosszú és boldog életet biztosíthatunk a számára, és megkönnyíthetjük az idősödő korszakot.

 

Forrás: petcha.com