Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így ellenőrizze kutyája és macskája fogait

Egészséges fogai vannak-e kedvencemnek?

2015. május 23.

Így ellenőrizze kutyája és macskája fogait

Sok macska- és kutyatulajdonos meg van arról győződve, hogy négylábú barátjának semmi gondja nincs a fogaival. Úgy gondolják, hogy amíg jól eszik, bizonyára minden rendben van. Sajnos azonban általában nem ez a helyzet, nagyon sok kutya és macska már fiatal korban is fogászati megbetegedésekben szenved, ezek közül az egyik leggyakoribb a fogkövesség. Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze, ellenőriztesse kedvence fogait és fordítson különös figyelmet a megelőzésre.

Míg nálunk, embereknél a fogszuvasodás fordul elő, addig kutyáknál ehhez hasonló elváltozás nem alakul ki, rájuk a fogkövesség jellemző. Ennek oka, hogy az emberi nyál kémhatása más, mint a kutyáké. A kutyák nyála lúgos, ez nem kedvez a fogszuvasodás kialakulásáért felelős baktériumoknak, viszont jó közeg az ásványi sók kicsapódásához. A fogkövek úgy alakulnak ki, hogy fogakra felrakódik a dentális plakk, ami ételmaradékokból, nyálból és az ebben elszaporodó baktériumokból áll. A plakk (foglepedék) még eltávolítható fogmosással, ha ez nem történik meg, akkor kálcium sók csapódnak ki benne, ami már kemény bevonatot képez– fogkövet – alakít ki. A fogkövek körülbelül három éves kor körül kezdenek kialakulni. Elsőként az ínyszél felett jelenik meg a fogkő, majd az íny begyullad, megduzzad, felemelkedik, így a fogkőképződés az íny alatt is folytatódik.  A fogkőben elszaporodnak a baktériumok, amelyek az íny szövetébe is beszaporodnak, az íny lassan lehúzódik a fogakról, a fognyak lemeztelenedik, a fog lassan kilazul. A fogak elvesztése és a fájdalom, amivel ez a folyamat jár már önmagában elegendő ahhoz, hogy komolyan vegyük a problémát, de ezen felül az állandó gyulladás károsítja a szervezet egészét is. Ne várjuk meg, amíg a folyamat már olyan előrehaladottá válik, hogy kedvencünk szája bűzös és étvágya a fájdalmas fogak miatt csökken, esetleg a pofák érintésére is fájdalmat jelez.

Ezért roppant fontos, hogy a fogászati betegségek első jeleire azonnal akcióba lendüljünk. Már a rossz lehelet is gyakran valami bajt jelez. Ha megjelenik a sárgás-barnás lepedék a fogakon, vagy fogkő alakul ki, már semmiképpen sem lehet halogatni a közbelépést. Ha az íny vörös, duzzad, vagy ha kilátszik a fognyak, esetleg már a fogak gyökerei is láthatóak, nyugodtan vonja le a következtetést, hogy a kutyája vagy a macskája már egy ideje fogfájással küszködik, hogy fennáll a maradandó fogkárosodás vagy a fogak elvesztésének veszélye, és hogy ez a gyulladás már egyéb szervekre is hatással van. Az egyetlen dolog, ami ilyenkor segíthet, ha azonnal felkeressük állatorvosunkat. A fogköveket bódításban lehet csak korrekt módon eltávolítani az esetek döntő többségében, hiszen alig létezik olyan állat, amelyik tűri, hogy egy magas frekvencián rezgő olyan dologgal kotorásszanak a szájában, amiből eközben spriccel a víz és mindezt akár fél órán át is elviseli.  Mivel ez egy több időt igénylő beavatkozás, célszerű jelezni állatorvosunknak, hogy érkezünk. Fontos, hogy kedvencünk legalább fél napig koplaljon és 2-3 órával a bódítás előtt ne is egyen.

Amint rájövünk, hogy a foglepedék a káros láncolat első állomása, a megoldás rögtön egyértelmű: a lepedéket el kell távolítani, mielőtt fogkő képződhetne rajta, ami maradandó károkat okozhat.

Ennek legalaposabb és leghatékonyabb módja pedig a naponta történő fogmosás. Ehhez a kutyák és a macskák is viszonylag gyorsan hozzászoknak, de a szoktatást érdemes már kölyökkorban elkezdeni. Használjon erre a célra speciális fogkefét és fogkrémet, amelyeket kisállatboltokban és állatpatikákban tud beszerezni. Az emberek számára gyártott fogpaszta használata tilos, mert kutyákra és macskákra ártalmas anyagokat is tartalmaznak, ráadásul az ízviláguk is rendkívül kellemetlen kedvenceink számára. Ha a fogmosás valamiért nem sikerül, akkor megpróbálhatunk olyan készítményeket adni kedvencünknek, amelyek csökkentik a fogkőképződést (pl.: Plaque Off, Orozyme paszta).

Fogápolás egészséges táplálkozással

A fogak egészségére az állat étrendjével is lehet vigyázni. A kutyák esetében például a bivalybőr csont, ökörfarok, vagy a különleges rágópálcikák is segíthetik a lepedék eltávolítását.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_preselt_csont_440g_32cm/

http://www.fressnapf.hu/select_gold_sensitive_stars_s_fogtisztito_rudak_kutyanak/

Vannak speciális tápok is, amelynek speciális méretű, állagú és alakú szemcséi vannak, amelyek rágás közben enyhe dörzsölő hatást fejtenek ki a foglepedékre és a fogkőre és a bennük található adalékanyagok pedig megkötik a nyálban lévő kálciumot, így az nem tud a fogkövekbe kicsapódni. Fontos, hogy mielőtt ilyen tápot vesz kedvencének, előtte egyeztessen állatorvosával, mert vannak olyan belgyógyászati állapotok (pl.: szívbetegség), amikor ellenjavallt ezek etetése.  A nagyon pici kutyákra nagyon oda kell figyelni. Piciny állkapcsuk és nagyon szorosan egymás mellett lévő, sokszor rendezetlen fogaik miatt jobban ki vannak téve a különböző fogászati betegségeknek.

A napi fogápoláson túl az éves fogászati ellenőrzésre is szükség van az állatorvosnál. Oly sok baj lappanghat a háttérben, amit csak egy szakember tud észrevenni. Az éves fogászati ellenőrzés emiatt éppen olyan fontos a kutya egészsége szempontjából, mint a rendszeres oltások – ráadásul a kettőt egy füst alatt is el lehet intézni az állatorvosnál.

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem