Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így készülj fel egy kiskutya fogadására

2015. január 10.

Így készülj fel egy kiskutya fogadására

Egy kiskutya érkezése bárkit lázba hoz, legyen szó rutinos kutyagazdiról vagy kezdő állattartóról. Az apróság megérkezése előtt néhány dolgot érdemes előkészítenünk, hogy utána minden időnket a kiskutyával tölthessük.

Amikor már kiválasztottuk, milyen kiskutyát szeretnénk, esetleg már azt is tudjuk, melyik alomból érkezik hozzánk új barátunk, csak arra kell várnunk, hogy a kisállat elég idős legyen ahhoz, hogy a mamája nélkül is boldoguljon.

Az apróságnak az első időszakban sok játékra, finom falatokra és még ezeknél is több alvásra lesz szüksége, hogy legyen elegendő ereje minden nap újabb és újabb dolgokat felfedezni. Az alapszükségletei kielégítéséhez elengedhetetlen dolgokat nekünk kell biztosítanunk számára. Íme, egy rövid lista a legfontosabb teendőkről.

Alapfelszerelés: első teendőnk a kutyus érkezése előtt az alapfelszerelések beszerzése. Ilyenek például a tálak, a játékok, az eledelek és a fekhely.

http://www.fressnapf.hu/anione-sweety-kutyafekhely/

http://www.fressnapf.hu/ao-kutyajatek-latex-hosszu-fulu-17-cm/

http://www.fressnapf.hu/real_nature_junior_vadnyulhusos_kutyakonzerv_800g/

Ügyeljünk arra, hogy az életszakaszának megfelelő táplálékot vásároljuk meg, hogy egészséges fejlődését ezzel is elősegíthessük.

Névválasztás: amikor már nálunk van a kutyus, mielőbb válasszunk neki nevet, hogy hamarabb megszokja, milyen hanglejtéssel, hangokkal szólítjuk.

Féltékenység: ha van másik kutyusunk is, fel kell készülnünk az esetleges féltékenységre. Foglalkozzunk minél többet régi kedvencünkkel akkor is, amikor már a kiskutya is beköltözött. Szerezzünk minél több kellemes pillanatot a kiskutya társaságában idősebb kutyánknak. Fontos, hogy amikor elénk szaladnak mindketten, akkor az idősebb állatot üdvözöljük először és ételt, jutalomfalatot is ő kapjon elsőként. Ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy kifejezzük, hogy az ő pozíciója nem gyengült. Ha nem durva a kölyökkel, akkor nyugodtan hagyjuk, hogy időnként helyreigazítsa, nevelje. Biztosítsunk olyan helyet az idősebb kutyának, ahová elvonulhat a kölyök esetleges nyaggatása elől.

Autóút: amennyiben autóval visszük haza az új családtagot, készítsük elő a járművet, mielőtt a kutyust behelyezzük. Szerezzünk be egy szállítóboxot, hogy minél kisebbre csökkentsük a balesetek kockázatát, és legyen kéznél az út során törlőkendő vagy egy régi törülköző, víz és más eszközök arra az esetre, ha a kisállat útközben rosszul lenne.

http://www.fressnapf.hu/ff-kutyaszallito-box-szurke-turkiz/

A nagy nap: hazaérkezéskor próbáljunk nyugodtak maradni, és szenteljünk folyamatos figyelmet az apró négylábúnak. Tegyünk ki neki vizet és néhány falat eledelt, lehetőleg olyat, amilyennel már találkozott, készítsünk neki kutyapelust és fekhelyet is.

http://www.fressnapf.hu/doggytoi_pelenka_maxi/

Mindenekelőtt mutassuk meg a kutyusnak, hogy hová végezheti a dolgát, ez segíthet a szobatisztaságra nevelésben. Ezután hagyjuk, hogy a lakást saját tempójában fedezze fel, ne sürgessük vagy próbáljuk irányítani, de legyünk ott vele minden lépésénél.

Ne mindenhová: nem baj, ha a lakás bizonyos részeire nem engedjük be a kisállatot. Egyes helyeket elkeríthetünk bébikapukkal, vagy becsukhatjuk az ajtókat, a lényeg, hogy a kutyust semmiképp ne engedjük kockázatos részekre, ahol kíváncsisága vagy unalma miatt kárt tehet a berendezésekben vagy saját magában. Különösen igaz ez akkor, ha egyedül kell hagynunk az állatot.

Állatorvos: a szakemberek azt javasolják, hogy új kedvencünket lehetőleg 24-48 órán belül vigyük el állatorvoshoz. Így a vizsgálat során fény derülhet egyes betegségekre, és tanácsokat is kaphatunk az eb helyes táplálását, gondozását illetően. Vigyük magunkkal a kölyök oltási könyvét, amelyben szerepelnek a korábbi parazitaellenes kezelések is. Ha nincs ilyen, akkor az állatorvos elvégzi majd a parazitaellenes kezeléseket. Ha a kölyök a nálunk töltött néhány nap után is egészséges, akkor ha aktuális, kaphat oltást is. Nem célszerű a kölyköt még azon a napon beoltani, amikor hozzánk került, mert akkor nem lehetünk még biztosak abban, hogy nincsen-e lappangó betegsége.

Az első éjszaka: kiskutyánk első éjszakái valószínűleg nagyon nehezek lesznek. Ne feledjük, hogy eddigi élete során mindig ott volt mellette a mamája, aki a biztonságot jelentette neki. A szeparációs szorongása enyhítésére és új családjába való beilleszkedéshez a kisállatnak rengeteg szeretetre és türelemre lesz szüksége. Ne csitítgassuk, amikor a kölyök nyafog, vonyít, hiszen ezek természetes ösztönei. Ha a közelében vagyunk, akkor általában megnyugszik. Sokat segíthetünk azzal, ha megpróbáljuk alvóhelyét egy biztonságos helyen, hozzánk közel kialakítani, figyelembe véve azt is, hogy az állat a szoba mely pontjára heveredik le legszívesebben.

Források: fidosavvy.com / petmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem