Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így tegye kényelmesebbé lakását a nagy hidegben

2015. november 24.

Így tegye kényelmesebbé lakását a nagy hidegben

Amíg odakint esik az eső vagy hull a hó, készítsen a háziállatai számára kényelmes kuckót, hogy biztosan otthon akarjanak majd maradni. Persze a kutyák és macskák nem csak ősszel és télen vágynak sok alvásra – ezért is nagyon fontos a jó alvóhely kialakítása.

Az alvó kutya

A kutyák könnyen alkalmazkodnak a családi programokhoz, legyen szó akár több órás túráról, kirándulásról, de könnyen átalusszák akár a fél napot is. Hogy pontosan mennyi alvásra van szüksége egy kutyának ahhoz, hogy fenntartsa teste megfelelő energiaszintjét, függ korától és fajtájától is – vagy éppen attól, hogy mennyire volt aktív aznap. De még a legélénkebb kutyáknak is kell, hogy legyen ideje a regenerálódásra. A kutyák akár 15-20 órát is tölthetnek alvással, pihenéssel vagy félálomban szendergéssel. Ha lehetséges, ilyenkor ne zavarják őket. Ha a kutya folyamatosan felébred álmából, az negatív hatással lehet egészségére és viselkedésére. Ezért fontos, hogy kedvencünk minden nap eleget pihenhessen.

Hogy valóban képes legyen kipihenni magát, a kutya alvásminősége is fontos, csakúgy, mint az embernél. Ez különböző tényezőktől függ. Meglehetősen fontos szempont például az alvóhely elhelyezése és annak típusa.
Kutyák az ágyunkban

Ha a kutyák választhatnak, hol aludjanak, legtöbbjük a kanapét választja – vagy éppen az ágyunkat. Egy magas alvóhely kialakítása ezért előnyös lehet, és a kutyák, általában kedvelik ezt.

http://www.fressnapf.hu/more-for-szofa-kutyaknak-fekete-73x52x28-cm/

Természetesen idős állatnak ne készítsünk magas alvóhelyet, hiszen számára már gondot okozhat a fel-leugrás. A kutyáknak nagyon fontos, hogy a családhoz közel tudják tölteni az éjszakát, mivel így, a „falkában” érzik magukat biztonságban. És persze a kutyák szeretnek egyszerűen csak kényelmesen elfeküdni.

Ha nem zavarja kutyája közelsége, nyugodtan engedheti, hogy az ágyában vagy a kanapén aludjon kedvence, abban az esetben ha a rangsor tisztázott és bármikor leküldheti, ha úgy akarja. Ha minden rendben van kutya és tulajdonosa között, a kutya nem fog arra a következtetésre jutni, hogy ha hagyjuk az ágyunkban aludni, feljebb kerül a családi hierarchiában. Azonban, ha már vannak problémák, például, ha a kutya agresszív és védekező állást vesz fel családtagokkal szemben, akkor jobb megvárni, amíg a probléma megoldódik. Tippünk: nevelje a kutyát egy pléd segítségével. Csak akkor hagyja neki, hogy az ágyra vagy a kanapéra jöjjön, amikor a pléd rajta van. Ez azt jelenti, hogy el tudja dönteni, hogy szeretné-e, hogy kutyája ott legyen vagy sem. Nevelés és szabályok nélkül azonban a pléd (vagy párna) használata zavaró lehet a kutyának.

A megfelelő hely

A kutyaágyat a nappali egy csendes sarkába helyezze. Így négylábúja közel maradhat az emberekhez, ugyanakkor van egy hely, ahova vissza tud vonulni. Nem túl jó ötlet a kutya ágyát a nappali közepére helyezni, mivel így nem fog tudni pihenni. Ilyenkor még azt is érezheti, hogy ő az, akinek őriznie kell a családot. Miért is ne választana inkább egy olyan helyet, ahol tökéletesen rálát mindenre, ami történik? „Van értelme határokat szabni a kutyának a lakásban”, mondja a kutyatréner Holger Schüler. Különösen a nagyon ideges és ingerlékeny kutyáknál fontos az, hogy saját kosaruk legyen egy csendes sarokban, ahol pihenni tudnak. Ha a kutya állandóan fel-alá járkál az alvás helyett, tudatosan küldje a helyére. „Ha nem fogad szót, akkor vigye oda a nyakörvénél fogva, vagy vezesse oda pórázzal, és kérje meg, hogy menjen a helyére, majd jutalmazza meg érte”, mondja Holger Schüler. A legtöbb kutya nagyon gyorsan elfogadja alvóhelyét, és egyre több időt tölt majd ott.

Biztosítsa a kényelmet

A legfontosabb, hogy kutyája boldog legyen, amikor alszik. Az ágya elhelyezése fontos, de ügyelni kell a kényelemre is. Ha kutyája nagy és nehéz, puha, kipárnázott helyet kell neki biztosítani a pihenésre, így nem alakulnak ki majd fájdalmas bőrkeményedései.

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-kutyafekhely-mikrogyongyos-diamond-l/

A párnát vagy a matracot jó minőségű anyaggal töltse fel. Ha rövid időn belül az anyag, amin fekszik a kutyus, laposodni és kopni kezd, a kutya fekhelye a kemény padlóval válik egyenlővé.

Drága kutyaágyat azonban nem szükséges vennie egy kölyökkutyának. Mivel egy kutyaágy nem tart egy életen át, kutyájának legalább három különböző ágyra lesz szüksége: egyre, amikor még kölyök, egy másikra, amikor már felnőtt állat, és egy harmadikra, amikor már idősebb.

Kutyaágy, kosár, doboz vagy barlang

Egy kiskutya akkor fogja igazán biztonságban érezni magát, ha egy viszonylag kis ágyban alhat, amelynek emelt falai vannak.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyafekhely-pinky-s/

Ez a típusú ágy melegséget és biztonságot ad. Sokkal könnyebben megy a beilleszkedés az új kutyusnak, ha az első néhány hónapban befekteti egy kiskutyaágyba. A kölyökkutyák szeretik a barlang-típusú ágyakat, mert ez hasonlít ahhoz, ahova a természetben születettek volna.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyabujo-mogyoro-szinu/

Egy jó alternatíva vagy kiegészítő a kutyaágynak, ha a szállítóboxot használja alvóhelyként.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutya-szallitobox-fekete-szurke-56x37x33/

Erre később pozitívan reagálnak, amikor bent kell lenniük. Biztosítson egy puha párnát a kutyahordozóban, de ne zárja be a kölyköt.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyaparna-5-os-szallitobox-fekete-43x67cm/

Fokozatosan kell őket hozzászoktatni a bezártsághoz.

Amikor a kutya már felnőtt, szüksége lesz egy új ágyra. Könnyedén meg tudja határozni a megfelelő méretet: mérje meg a teljesen kinyújtózott kutya hosszát, adjon hozzá 20-30 centiméter mozgásteret, és kész is az ideális kutyaágy vagy párna átmérője. Lehet kosár, párna vagy ágy, szögletes, ovális vagy kerek, hatalmas a választék. Megtalálhatjuk azt a darabot, ami kedvencünknek a legjobb és még a lakásunkhoz is illik. Az allergiás vagy érzékeny bőrű kutyák számára a legalkalmasabb egy pamut- vagy teflonbevonatú ágy.

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-kutyaafekhely-rocky-fekete-xl-110×140-cm/

Ha olyan kutyája van, aki szereti a vizet, egy szennyeződés- és víztaszító – és mindenekelőtt mosható – bevonat ajánlott higiéniai okokból.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyaparna-audrey-m/

Egyedi ágyak idősebb kutyáknak

Amikor a kutya megöregszik, be kell ruházni egy új kutyaágyra. Az idősebb kutyák számára a legjobb alvóhely az, amely tehermentesíti a csontot és az ízületet, hogy azok teljesen el tudjanak lazulni fekvés közben. Vannak olyan párnák, amelyek felveszik a test alakját, sőt, gyártanak már ortopéd matracokkal ellátott kutyaágyakat is.

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-kutyafekhely-ortoped-l/

Ha a kutyája akut vagy krónikus izom- és ízületi fájdalmaktól szenved, tegyen extra takarót a kutyaágyra.

Szép álmokat, Cirmos!

Azok a vendégek, akik néha megfigyelik barátjuk macskáját, könnyen arra következtetésre juthatnak, hogy a macskák nagyon lusta állatok. Ez azért van, mert a macskák inkább este és éjszaka aktívak. Jobban szeretnek éjjel kint lenni, de ebben a tekintetben – részben – tudnak alkalmazkodni gazdájuk életritmusához.

A nap folyamán tartalékolják energiájukat, és látszólag egész nap alszanak. Hogy pontosan hány órát is naponta, az változik, úgy, ahogyan a kutyáknál is. Az alvás mennyisége múlik a koron és az állat egyéniségén, illetve a külső hőmérsékleten is. A macskák igazi napimádók és relaxációs üzemmódba váltanak, amikor hideg van, vagy ha esik az eső. Az biztos, hogy a macskák többet alszanak télen, mint nyáron. Szinte minden macska közel tizenkét órát alszik, és átlagosan további hat órát szunyókálással tölt. Néha úgy tűnik, mintha aludnának, de valójában a környezetüket tartják szemmel – általában egy magasan fekvő helyről. A macskák igazán csak a nap negyedében aktívak, annak is a nagy részét mosakodással töltik.

A macskák tehát sok időt töltenek az ágyban vagy inkább az ágyakban. Soha nem lesz elégedett egy hellyel, általában több helyen alszik. Akár hetente is változtathatja, hogy melyik a favorit. Leginkább a kényelmes és meleg helyeket kedvelik. Ez lehet a tulajdonos ágya vagy egy kuckó a macskabútoron, az ablakpárkány vagy a radiátor. A magas helyek különösen népszerűek, mivel ott tudják csak igazán felmérni a „területüket”.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicabutor-lucy-80x60x130-cm/
Ha macskája szeret az ablakpárkányon vagy a radiátoron feküdni, tegyen oda egy plédet vagy párnát, hogy a fekvőhely ne csak meleg, de kényelmes is legyen. Az ablakpárkánynál különösen fontos, hogy macskája védve legyen a huzattól.

http://www.fressnapf.hu/anione-parkany-fekhely-cicaknak/

http://www.fressnapf.hu/anione-radiator-cicafekhely-pluss/

Érdemes macskánknak egy megfelelő kosarat is biztosítani.

http://www.fressnapf.hu/anione-kosar-cicafekhely-rosan/

A tökéletes méret az, ha a macska teljesen ki tud nyújtózkodni a kosarában. A legtöbb cica szereti, ha az alvóhelye kényelmes, kuckó-szerű.

Tegyen egy extra plédet vagy párnát a kosárba, hogy még vonzóbbá tegye a helyet bársonytalpúja számára.

Fontos, hogy ne zavarja a macskát, amikor alszik. Ahogy a mondás tartja: „az alvás a legjobb orvosság”. A macskának kell az intenzív, hosszú pihenőidő, hogy később akcióba tudjanak lépni, és az igazi feltöltődés csak a mély alvás szakaszaiban lehetséges. Ezekben az időszakokban a macskát semmi esetre sem szabad megzavarni. Várjon kora estig, addigra macskája felkészül a következő kalandra.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem