Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így tehetjük állatainkat boldoggá 2014-ben

2014. január 20.

Így tehetjük állatainkat boldoggá 2014-ben

Új év – új elhatározások
Az új évhez hozzátartoznak az új elhatározások, kár, hogy legtöbbjükről hamar el is feledkezünk. Lépjünk most mégis új utakra, és határozzuk el, hogy ebben az évben többet teszünk majd állatunk jólétéért. Íme, a legjobb elhatározások 2014-re háziállataink boldogsága érdekében.

1. A legjobb eledel kerüljön az etetőtálba
Legyen szó akár a kutyákról, macskákról, kisemlősökről vagy madarakról, kedvenceink jó közérzetéhez nagyon-nagyon fontos a helyes táplálkozás. Fogadjuk meg ezért, hogy a jövő évben az eddiginél sokkal jobban ügyelünk a jó minőségű eledelre és a fajnak megfelelő táplálkozásra. Különösen a kutyák és a macskák táplálékát kell hozzáigazítani az állatok adott életszakaszához, tehát például kölyökkutyáknak, felnőtt kutyáknak vagy idős kutyáknak való tápot ajánlott kapniuk. Az is kifejezetten fontos, hogy a házinyulak és a tengerimalacok számára egész nap friss széna és a legjobb minőségű zöldtakarmány álljon rendelkezésre. A madarak örülnek, ha friss növényekkel vagy zöldségekkel kínáljuk őket, amely üdítő kiegészítés a mageledel mellett.  


2. Szabad a kényeztetés 
Az apró ajándékok fenntartják a barátságot – és ez az állatokra is érvényes. Kedvenceink örülnek az új játékszereknek vagy egy különleges jó falatnak. Ebben az évben kellő körültekintéssel kényeztessük rendszeresen kisállatainkat. Négylábúinkat soha ne etessük finom falatokkal a saját tányérunkról! Még ha kutyánk vagy macskánk a lábunkhoz dörgölőzve kunyerál is az ételből, a fűszeres ételek akkor sem valók nekik, mivel könnyen gyomorrontást kaphatnak tőlük. Tehát mindig csak a fajnak megfelelő ínyencségekkel etessük őket, és azt is csak mértékkel.

3. Alapos megfigyelés
Háziállataink hozzátartoznak hétköznapjainkhoz. Ez egyrészt harmonikussá teszi életünket, másrészt pedig lehet, hogy sok fontos részletet figyelmen kívül hagyunk. Ezért határozzuk el ebben az évben, hogy legalább hetente egyszer alaposan odafigyelünk állatunkra. Vajon még mindig olyan vidám és aktív, mint régen? Megváltozott e a viselkedése vagy a testi állapota? Ezekben a pillanatokban tudatosítsuk magunkban, hogy mennyire jó dolog, hogy háziállatunkkal összetartozunk. Ha valaki ezt az odafigyelést tudatosan fejleszti, idővel jobban megérti kisállatát, és szükségleteit is hamarabb felismeri. Az odafigyelés gyakorlása mindkét fél számára hasznos.


4. Tartsuk állatunkat mozgásban!
A legtöbb ember újévi elhatározásainak listáján előkelő helyet foglal el az a szándék, hogy többet sportoljon, ami jó is, hiszen a mozgás az egészségmegőrzés legjobb formája. Ez nem csak az emberekre érvényes, hanem az állatokra is, mert mozgáshiány esetén hamar elhíznak, ellustulnak, és a legrosszabb esetben meg is betegszenek. Ezért ebben az évben az legyen az egyik elhatározásunk, hogy annyi mozgást biztosítunk háziállatunknak, amennyit csak lehet. Noha a legtöbb állat szívesen mozog sokat, többnyire az ember akadályozza meg ebben. Próbáljunk ki egy új kutyasportot, például az agilityt vagy fussunk kutyánkkal. Valamilyen új és klassz játékkal bírjuk rá a szobában kuksoló háziállatunkat, hogy leszálljon a kanapéról. A nagyobb madár- vagy kisállat-ketrec nagyobb mozgásszabadságot nyújt a kisemlősöknek, ezen kívül pedig meg kellene hosszabbítanunk azt az időt, amit szabadon tölthetnek futkározással vagy repüléssel.

5. Szánjunk több időt háziállatunkra
Mai hajszolt világunkban az idő néha hiánycikk, de ennek ellenére ebben az évben töltsünk még több időt kedvencünkkel. Azzal szerezhetjük kisállatainknak a legnagyobb örömet, ha osztatlan figyelemben részesítjük őket. A kutyák és a macskák kifejezetten élvezik, ha kiadósan játszunk velük, vagy ha dédelgetjük őket. A kisemlősök örülnek a simogatásnak és a közös játéknak, vagy ha gazdájuk felügyelete alatt egy jót szaladgálhatnak a szabadban. A madarak is szívesen vannak együtt az emberrel, és örülnek, ha új ingerek érik őket, és gazdájuk foglalkozik velük. A legtöbb állat egyszerűen élvezi, ha „emberbarátja” néha csak vele törődik és ez az embernek is hasznára válik: hamarabb elmúlik a stressz, csökken a vérnyomás, és a gazdi hangulata is jobb lesz.

6. Képezzük tovább magunkat
Ha valaki tudni szeretné, hogy jól érzi-e magát kedvence, és ő maga kellőképpen kielégíti e szükségleteit, akkor állandóan képezze magát tovább ezen a téren. Határozzuk el, hogy ebben az évben legalább két új tanácsadó könyvet elolvasunk háziállatunkkal kapcsolatban, hiszen a szakértők éppen a fajok igényeinek megfelelő állattartás témájában szolgálnak mindig új és új ismeretekkel. Utánozzuk a profikat, vagyis az állatorvosokat, a kutyakiképzőket és társaikat, és képezzük magunkat tovább kedvencünk kedvéért.

7. Maradjunk kreatívak 
Az unalom ellustít, és megbetegít, ezért jusson mindig eszünkbe valami új dolog, amivel állatunkat a faj igényeinek megfelelően foglalkoztathatjuk. Maradjunk kreatívak, és tartsuk nyitva a szemünket és a fülünket, hogy szőrös vagy tollas kedvencünket milyen új játékkal örvendeztessük meg. Részesítsük állatunkat időnként valami újdonságban, hogy agysejtjeit lendületben tartsuk. Természetesen az a legélvezetesebb kedvencünk számára, ha gazdája játszik vele. Határozzuk el, hogy ezentúl a közös séták során nem mindig ugyanazt a jól ismert utat és tempót követjük. Néhány hetente válasszunk új útvonalat, és találjunk ki olyan szabadtéri játékokat, amelyekkel a sétákat feldobhatjuk.


8. Több testápolás
A gazdi szívesen gyönyörködik az ápolt állatban, ha csillog a szőrzet vagy ápolt a tollazat. Sokat tehetünk azért, hogy kedvencünk jól érezze magát bundájában vagy tollruhájában, sokan mégis gyakran elhanyagolják kedvencük testápolását, mert nincs rá idejük, vagy nincs hozzá kedvük. Fogadjuk meg, hogy legalább hetente egyszer időt szánunk kedvencünk testápolására és egészségének vizsgálatára. Ez nem csak fontos, hanem örömteli dolog is, annál erősebben fogunk kötődni az állathoz. Próbáljuk ki, hogy alaposan kifésüljük kedvencünk bundáját, és gyengéden átmasszírozzuk a testét egy masszírozó kesztyűvel. Természetesen az adott állatfajtól és szőrének tulajdonságaitól függ, hogy milyen ápolás számára a legmegfelelőbb.

9. Jobb alvás 
Ennyi mozgás kifáraszt. Nem csak az fontos az állat számára, hogy mozogjon, hanem az is, hogy utána lehetősége legyen rá, hogy kipihenje magát, és feldolgozza az új benyomásokat. Minden állat számára fontos a kényelmes és a fajtának megfelelő alvóhely. Fogadjuk meg, hogy kedvencünk számára minél nagyobb kényelmet biztosítunk, és cseréljük le a régi kutyaágyat egy a fajta igényeinek megfelelő új kutyaágyra, vagy ajándékozzuk meg kisemlősünket egy új alvóházikóval.

lnterjú Dr. Lioba Schaetz állatorvosnővel

Milyen új fogadalmat tehet egy háziállat gazdája, hogy az új évben kedvencének igazán jól menjen a sora? Interjúnkban Dr. Lioba Schaetz állatorvosnő ad tippeket erre vonatkozóan.


Dr. Lioba Schaetz: A hétköznapi stressz hatására könnyen háttérbe szorulnak az állatok. Az emberek elfelejtik naponta kivinni és megfuttatni a nyuszit, vagy csak rövid időre viszik ki sétálni háziállatukat, és ez is mindig egyformán zajlik. Ilyenkor fontos, hogy egy pillanatig nyugodtan átgondoljuk, hogy most hogyan tartjuk háziállatunkat. Elegendő-e a nyuszi helye, és kellő mozgásban részesül? Izgalmas és kellően leterhelő-e a kutya számára, ha sétálni viszem? Tényleg mindig új és új ösztönzést nyújtok macskám számára, hogy testileg és szellemileg is kellőképpen fejlődjön? Fogadjuk meg, hogy az újévben állatunkat a fajtájának megfelelő igények szerint fogjuk tartani.  Egy háziállat gazdájának mindig szem előtt kell tartania állata egészségmegőrzését, hogy tényleg jól menjen a sora. Mire ügyeljen egy állatbarát, hogy felismerje, hogy állata tényleg fitt-e?  Minden nap szánjunk egy kis időt arra, hogy az állattal foglalkozzunk. Jó-e az étvágya, szívesen mozog-e, egészséges-e a bőre, csillogó-e szőre? Az állatok nem tudnak szólni, ha rosszul érzik magukat, de ilyenkor kevesebbet esznek, visszahúzódnak, és bizonyos betegségek esetén megváltozik a szőrzetük. Menjünk rögtön állatorvoshoz, ha valami feltűnőt tapasztalunk, mert csak az állatorvos képes felismerni, hogy csak egy rövid gyengélkedésről vagy komoly megbetegedésről van-e szó.  A jó minőségű állateledel szintén nagyon fontos. Mire kell ügyelni az állateledel megvásárlásánál?  Mindenekelőtt az a fontos, hogy az állat a fajta igényeinek megfelelően táplálkozzon. Ez azt jelenti, hogy ne azt vegyük meg neki, ami a mi (emberi) szemünkben „finomnak” tűnik, hanem azt, amire az állatnak tényleg szüksége van. A házinyulak számára például nagyon fontos a kiváló minőségű széna, míg a színes nyalánkságokkal érdemes nagyon is takarékoskodni az esetükben. A kutyák és a macskák esetében is ügyelni kell a táplálék magas hústartalmára és a kiváló összetevőkre – sokkal inkább, mint a csomagolás színére vagy a hangzatos reklámígéretekre. És itt is érvényes az, hogy a fő táplálék kiváló minőségű állateledel legyen, és ne csak ínyencfalatokból álljon.

A kutyák, macskák, kisállatok és a madarak különösen örülnek, ha nap közben is kapnak időnként egy-egy ínyencfalatot. Mennyit adhatunk nekik?
E tekintetben fontos, hogy az állat méretéhez igazodjunk, mert míg egy bernáthegyi számára egy szelet kolbász csak egy kis ínyencfalat, addig az egy tacskó számára egy egész főétkezés lehet. Sok minden múlik azon is, hogy miből van az ínyencfalat. Így természetesen az egészséges ínyencfalatokból többet is adhatunk, mint a nagyon zsíros vagy cukortartalmú ennivalókból. Éppen az olyan növényevő állatoknál, mint amilyen a házinyúl és a tengerimalac, nagyon is óvatosnak kell lennünk a nyalánkságokkal. Ilyenkor nyalánkság gyanánt elegendő, ha naponta egy kanál késztápot kapnak. Ennél jobb, és nagyon népszerű jutalom, ha egészséges zöldnövényeket adunk nekik. Nézzük meg, hogy naponta mennyi tápot kap állatunk. Az ínyencfalatok ennek tényleg csak egy kis hányadát tehetik ki. Ha sok ínyencfalatra lenne szükségünk, például a kölyökkutyák nevelése során, akkor érdemes egy másfajta tartalmas tápot adni nekik jutalomképpen.

Mennyire fontos az állatok számára, hogy időt szánjunk rájuk?
Az idő a legértékesebb dolgok egyike, nem csak az ember, hanem az állatok számára is. Az állatok sok időt vesznek igénybe. A kutyáknak természetesen időre van szükségük ahhoz is, hogy elvigyük őket sétálni és játszhassanak, de ahhoz is, hogy ellazulhassanak, miközben bundájukat fésüljük. Nagyon fontos az az idő is, amit arra szánunk, hogy begyakoroljuk velük az alapvető parancsszavakat. A macskáknak is sok időre van szükségük, különösen, ha nem lehetnek a szabadban – időt kell szánnunk arra, hogy játszhassanak, új élményeket kereshessenek, kifésüljük a bundájukat, és naponta kitisztítsuk a macskaalmot. Még a hörcsögtartás is időigényes, noha a hörcsögök jobban szeretik, ha megfigyelik, mint ha simogatják őket. Gondoljuk át, hogyan tartjuk őket: hogyan nyújthatnánk kedvencünknek több szabad teret, mozgást és ösztönzést? Meg fogjuk látni: ha időt szánunk állatunkra, az számunkra is nagyon értékes idővé válik.