EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ínyenc fogások piciknek

2014. szeptember 01.

Ínyenc fogások piciknek

Aprók, védtelenek, kíváncsiak és bármikor mosolyt tudnak csalni az arcunkra. Néhány hetes, hónapos kiscicáink és kutyusaink még csak épp hogy felfedezik a világot. A növekedés időszakában különösen fontos, hogy kedvenceink jó minőségű és a koruknak megfelelő táplálékot kapják, hiszen a kölyökkori táplálás komoly hatással van későbbi egészségükre is. Ilyenkor fokozottan érvényes a mondás: Amit eszel, azzá leszel.

A kölyökállatok ellátása néha még a tapasztalt gazdiknak is nehéz feladat. A kicsik életének első hat hetében még az anyatej jelenti a fő táplálékot, amelyet az utolsó hetekben már szilárd eledellel is kiegészíthetünk, kínálgathatjuk a kölyköket. Ahogy a picik fogai fejlődnek és étvágyuk is egyre nagyobb lesz, úgy kell elkezdenünk a koruknak megfelelő ennivalót adagolni.

1. Cicák etetése

A macskák az első időszakban még nehezen boldogulnak a szárazeledellel, ezért konzervvel, alutasakos étellel vagy általunk megpuhított száraztáppal csillapítsuk éhségét.

http://www.fressnapf.hu/real_nature_kitten_szarnyas_konzerv_kiscicaknak_200g/

http://www.fressnapf.hu/premiere_cica_szaraz_kitten_2kg/

Az apró bársonytalpúakat egy nap többször is etetnünk kell: hat hónapos korig 6-8 óránként, később elegendő reggel és este gondoskodni a táplálásról. Fontos tudni, hogy a macskák nem tudnak egyszerre sok ételt elfogyasztani, ezért egészségük érdekében jobb, ha inkább mindig kisebb mennyiséget teszünk eléjük, így azt is elkerülhetjük, hogy az eledel megszáradjon vagy megromoljon.

A cicák emésztőrendszere rendkívül érzékeny, ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy mindig friss étel kerüljön kedvencünk elé. Mindig kerüljük a hirtelen tápváltást, új ételből egyszerre mindig csak kis mennyiséget kínáljunk, mert ha nem így teszünk, annak könnyen hasmenés lehet a vége. Fontos tudni, hogy a cicáknak lehetőség szerint kölyök korukban fel kell kínálni az összes olyan táplálékot, amit szeretnénk, hogy a későbbiekben elfogyasszanak, mert nagyon jellemző rájuk a szoros kötődés az ismert ételekhez, míg az újakat teljesen el is utasíthatják. Hasznos, ha a macska hozzászokik a száraz eledelhez, de megeszi a konzervet is és a házi ételek közül is elfogyaszt néhányat (pl.: sült húsok, joghurt, kefír, sajt, főtt répa, sütőtök, rizs).

A kismacskák kb.6-8 hónapos koruk között esnek át fogváltáson, ám ez legtöbbször nem jár különösebb tünetekkel. Ritkán előfordulhat, hogy a cica átmenetileg étvágytalanná válik, ilyenkor etessük a megszokottnál puhább, könnyen rágható falatokkal, nehogy túlságosan legyengüljön.

2. Kutyusok etetése

Amikor egy kiskutya hozzánk kerül, akkor már legalább egy hete önállóan tudnia kell táplálkozni, de még jobb, ha már több hete stabilan eszik. Az anyatej után általában elválasztó tápot szoktak adni a kisállatoknak, és ezt nem tanácsos azonnal lecserélni, amikor az eb hozzánk kerül, mert megterhelheti az emésztőrendszerét, hasmenést, hányást okozhat. Fokozatosan, több napos átmenettel térhetünk át más eledelre, úgy, hogy az új táp arányát növeljük, míg a korábbiét csökkentjük. Később fokozatosan bevezethetünk más ételeket is, egyszerre mindig csak egy új dologgal kínáljuk a kölyköt. Fontos, hogy az egyéb ételeket ne a táphoz keverjük, mert az úgy teljesértékű, ahogy van, nem szerencsés az összetételét megváltoztatni. A másik ok, amiért nem jó a táphoz keverni a házi ételeket az, hogy az megváltoztatja a z ízét és esetleg a kutya későbbiekben csak úgy lesz hajlandó elfogyasztani, ami egyes esetekben gondot okozhat. Kezdetben 5-6 óránként, kis mennyiségeket adjunk enni az állatnak.  Fél éves kor után már elegendő napi két etetés, majd egy éves kortól elegendő naponta egy alkalommal etetni az állatot. Vannak olyan kutyák, amelyek könnyen hánynak, ha üres a gyomruk (ez elsősorban kistestűekre jellemző), ilyenkor célszerű megtartani a napi két etetést felnőtt korban is. Természetesen a két etetés nem az adag növelését jelenti, hanem a szükséges mennyiség két részre osztását.

A kölykök nagyon gyorsan fejlődik, ezért energiaszükségletük nagyobb, mint a felnőtt állatoké, persze ez attól is függ, hogy mennyire aktív és milyen fajtájú kutyusról van szó. Ezért is nagyon fontos, hogy a kölyköket ne felnőtt táppal etessük, hanem a koruknak és leendő felnőttkori méretüknek megfelelő kölyöktáppal.

http://www.fressnapf.hu/sg_sensi_junior_mini_barany_1kg/

http://www.fressnapf.hu/select_gold_maxi_junior_barany_lazac_burgonya_szaraz_kutyaeledel_4_kg/

A megfelelő táp kiválasztása esetében tartsuk be az adagolási útmutatót, de ha azt látjuk, hogy a kölyök hízik, esetleg sovány, akkor egyedi igények szerint ettől el lehet térni, hiszen kis kedvencünk lehet világlustája vagy akár örökmozgó.

A fogváltás időszakában lapos vagy csöves sertés- és marhacsontokkal segíthetünk a kisállatnak, hogy enyhíthesse fogínye viszketését. Fontos, hogy soha ne adjunk szilánkosan törő csontot (pl.: szárnyasok csöves csontjai). Akkor a csontot adjunk a kölyöknek, amit nem tud szétroppantani, hanem csak csócsálgathatja, esetleg apró porcdarabokat rágicsálhat. Egy lakásban tartott kutyának nem biztos, hogy jó megoldás csontot adni, hiszen összepiszkíthatja vele a lakást. Számos jól rágcsálható dolgot lehet kapni, amivel segíthetünk a fogzás időszakában például: játékokat, rágószalagot, rágcsálható préselt bőrcsontot. Ha ilyesmiket vásárolunk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a baleseteket: szétrágott cipőket, széklábakat, párnákat stb.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_preselt_csont_440g_32cm/

A kutya- és cicakölykök növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitele, ezért kicsi korban kevésbé ajánlatos kizárólag házi készítésű menüt adni. Válasszunk mindig a kisállat korának megfelelő, lehetőleg prémium tápot, konzervet, mert így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen szükséges tápanyag nem marad le a tányérról. A teljesértékű prémium tápok mellé nincs szükség egyéb kiegészítésre. Forrás: dogtime.com / dogbreedinfo.com / peteducation.com / kiscica.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem