Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Irány a kutyakozmetika!

2018. július 03.

Irány a kutyakozmetika!

Ahogy az embereknek fürdésre, úgy a kutyáknak rendszeres szőrápolásra van szükségük ahhoz, hogy bundájuk szép és egészséges legyen, valamint, hogy komfortosan érezzék magukat. Ez nyáron különösen igaz. A napi szintű fésülködés mellett legalább néhány hetente érdemes ellátogatni egy kutyakozmetikába is, ha kedvencünk szőrtípusa ezt indokolttá teszi.

A matt és kusza bunda nem csak kívülről nyújt csúnya látványt, hanem az állat számára is kellemetlenségekkel jár. A kezeletlen szőrzet tökéletes környezetet teremt a bolháknak és a kullancsoknak egyaránt. A paraziták komoly kellemetlenséget okozhatnak négylábúnknak, ráadásul veszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek, ezért ha már megjelentek az eb testén, azonnal neki kell állnunk a kiirtásuknak, illetve szükség esetén a kutya bőrét is kezeltetni kell. Ajánlott állatorvostól tanácsot kérni, hogy milyen készítményeket alkalmazzunk.

A rövidebb, rendezett szőr előnyösebb a folyóügyek intézésekor is, valamint az esetleges bőrbetegségek is hamarabb észrevehetők. Az intenzívebben könnyező kutyusoknál a szem környékének ápolása is nagyon fontos, mert akár sebek is képződhetnek az összetapadt szőrszálak alatt, továbbá kellemetlen szagok is megjelenhetnek.

Nem csak a szőrzetet ajánlatos levágatni, hanem a karmokat is, ugyanis a hosszú karmok visszanőhetnek a párnába, vagy hosszútávon az ujjak rendellenes helyzete miatt akár ízületi problémákat is okozhatnak, és sajnos amellett, hogy mindkettő nagyon kényelmetlen, akár komoly fájdalommal járhatnak. Rendszeresen ellenőrizzük bundás barátunk mancsait, figyeljük meg a karmok hosszát, és ellenőrizzük nem sérült-e a kutyus lába.

Időnként pedig a füleket is rendbe kell tenni, ha szükséges, mert ha elhanyagoljuk őket, akkor akár hallójárat gyulladás is kialakulhat, amely nem csak nagyon fájdalmas és káros tud lenni, de a kezelése sem kíméli a pénztárcánkat. A fülfertőzések sok esetben bűzös szagokkal, viszketéssel, fejrázással, fokozott váladéktermeléssel járnak, tehát, ha baj van, valószínűleg hamar észrevesszük, de a legjobb mindig az, ha megelőzzük a betegségek kialakulását. Ráadásul sajnos nem ritka, hogy ilyenkor a hallás a tét, ha a probléma hosszabb ideig kezeletlen marad, szóval semmiképp sem szabad fél vállról vennünk a fülek gondozását sem.

A kutya testének ápolása segít tehát az általános egészség fenntartásában és hozzájárul ahhoz, hogy kedvencünk fizikailag és szellemileg is kiváló állapotban legyen. A test rendszeres kefélése javítja a bőr vérkeringését, a masszázs jó hatással van az izmok állapotára is.

MORE FOR ápolókesztyű 2 az 1-ben

MORE FOR masszázskefe

Bár kutyasampon, kefe és karomvágó is jó, ha van otthon, hiszen mi magunk is megtanulhatjuk háziállatunk teljes körű ápolását, időnként azért javasolt felkeresni egy profi kutyakozmetikust.

MORE FOR olló karomvágó L

A szakemberek például felfedezhetnek olyan bőrproblémákat, amiket a tapasztalatlan gazdi még nem biztos, hogy észrevesz. Emellett, olyan professzionális termékeket használnak, amelyek biztosan nem okoznak bőrproblémát kutyusunknak, sőt, hosszú távú védelmet is nyújthatnak egyes készítmények.

A fül és a szem környéke különösen érzékeny, ezért érdemes ezeket a területeket is inkább állatorvosra vagy tapasztalt kutyakozmetikusra bízni. Ha túl nagy darabot vágunk le a karomból, akkor vérezni kezd majd és fájdalommal is jár, ezért érdemes először szakemberre bízni a feladatot, és ha érzünk hozzá tehetséget magunkban, akkor elsajátíthatjuk mi is a technikát.

Arra viszont ügyeljünk, hogy nyáron se legyen túl rövid a kutyus bundája, mert könnyedén leéghet a bőre. Mindenképp kérjük ki állatorvos véleményét, és szükség esetén használjunk napvédő krémet. Sokat segít, ha napközben csak minimális időt tartózkodunk kedvencünkkel a szabadban, és inkább kora reggelre vagy az esti órákra időzítjük a hosszabb sétákat. Így még a mancsok megégését is megelőzhetjük.

 

Forrás: bubblespetspa.com, clippitydodogny.com