Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Iskolai felkészítő: Ha a kutyát társaságba viszi

2014. augusztus 18.

Iskolai felkészítő: Ha a kutyát társaságba viszi

Ugrándozás, kéregetés vagy folyamatos ugatás – nem kell beletörődnünk abba, ha kedvencünk nem tudja, hogyan viselkedjen más emberek társaságában! Kezdjük el tanítani, hiszen neki is jobb, ha eljöhet velünk nyilvános helyekre és minket is jobb érzéssel tölt el, ha nem kell kínosan éreznünk magunkat kedvencünk viselkedése miatt.

A kutyák rendkívül érdeklődő, okos állatok. Odafigyeléssel, gyakorlással könnyen megtanulják, mit szabad tenniük és mi az, aminek a gazdi nem örül. A nyár a kerti partik, teraszon töltött esték időszaka, ahol kisállatunk is jól érezheti magát, ezért, mielőtt ilyesmire készülünk, tanítsunk meg neki néhány alapvető illemszabályt.

1. Ne ugass!

Ahhoz, hogy kedvencünk megtanulja, milyen az, amikor nem ugathat, ha nincs rá különösebb oka, először tudnia kell, mit jelent az, ha az „Ugass!” vezényszót hallja. Az egyik lehetséges módszer a tanításra: Kössük a kutya pórázát olyan távolságra tőlünk, hogy ne érjen el minket, ha kinyújtózik, majd lóbáljuk meg egyik játékát vagy egy finom falatot. Ekkor az állat egy idő után valószínűleg ugatni kezd, mi pedig ismételjük el többször az „Ugat!” kifejezést. Ha az állat a vezényszóra magától is ugatni kezd, akkor próbálhatjuk meg a „Csend!” parancsot. Amikor a kutya ugat, mondjuk ki a „Csend!” vezényszót és ha elhallgat, jutalmazzuk meg egy finom falattal. Klikkerrel is segíthetjük a tanulást.

2. Ne ugrálj!

Az ugrálás a kutyáknál teljesen természetes, ösztönös mozdulat. Nem csak a gazdi felé jelzi így az örömét, hanem más emberek irányába is. Ezért, ha leszoktatjuk arról, hogy ránk ugorjon, másokat sem fog célba venni. Az egyik módszer a következő: amikor az állat felugrik, fordítsunk neki hátat, ne vegyünk róla tudomást, de azonnal simogassuk, jutalmazzuk meg, ha abbahagyta a nemkívánatos cselekvést.  A kutya hamar rájön, hogy nem kap figyelmet és simogatást, ha felugrik, viszont ha nem teszi, akkor eléri azt, amire vágyik.

3. Feküdj!

Ha egy kerthelyiségben vagyunk, a legjobb, ha kutyusunk a lábunknál, a szék vagy asztal alatt pihen. Ehhez meg kell tanulnia a „Fekszik!” vezényszót, ennek egyik módja: ültessük le a kutyát és tegyünk a kezünkbe egy jutalomfalatot.

http://www.fressnapf.hu/multifit-ranger-junior-mountain-bullet-jutalomfalatok-40g/

Hagyjuk, hogy az állat a kezünket nyalogassa, majd szépen lassan húzzuk el azt olyan messzire, hogy kedvencünk csak úgy érje el, ha lefekszik. Ha lefeküdt, ismételjük el többször a „Fekszik!” vezényszót és jutalmazzuk meg ügyes kis barátunkat!

4. Marad!

Hiába tud kedvencünk ülni és feküdni, ha a feladat teljesítése után rögtön felpattan, akkor bizony nem tudunk mellette nyugodtan üldögélni és beszélgetni. Sok esetben nagyon hasznos, ha a kutyánk tud helyben maradni. Ha már tud ülni és feküdni, akkor tanítsuk meg neki ezt a feladatot. Ennek egyik lehetséges módja: Leültetjük vagy lefektetjük a kutyát és azt mondjuk „Marad!”, majd kivárjuk azt a rövid időt, amíg egy helyben van és dicsérünk, jutalmazunk. Később egy lépés távolságból is gyakorolunk. Egyre növelhetjük az időt, amíg helyben kell maradnia a kutyának. Jutalom csak akkor jár, ha kivárja, hogy behívjuk, azaz feloldjuk a helybenmaradás parancsát. Források: cesarsway.com / aspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem