Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ismerkedés, hogyan szoktassuk össze a kiscicákat?

2017. január 06.

Ismerkedés, hogyan szoktassuk össze a kiscicákat?

A kiscicák összeszoktatása sokkal egyszerűbb, mintha már felnőtt macskákat próbálnánk meg összebarátkoztatni. Kölyökként még nem védelmezik annyira a saját területüket, valamint nem dolgoznak bennük a hormonok, így általában örömmel fogadják az új társakat. Szóval legyünk nyugodtak, és hagyjuk, hogy felfedezzék egymást a kicsik.

Fontos, hogy még mielőtt összeengednénk a kis bársonytalpúakat, mindkettőjüket vigyük el állatorvoshoz, hogy meggyőződjünk arról, hogy teljesen egészségesek és nem fogják megfertőzni egymást. A kölyökmacskák esetében mindenképp adassuk be az első védőoltásokat, valamint a féregtelenítésről se feledkezzünk meg, hiszen már születésük pillanatában is hordozhatnak magukban parazitákat a kicsik. A férgek pedig nem csak a kiscicákra és más háziállatainkra jelenthetnek veszélyt, hanem ránk, emberekre is.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mindkét minitigris barátkozós kedvében van, akkor először válasszuk külön a kismacskákat úgy, hogy eközben azért tudjanak egymásról. A legjobb két külön szobába betenni a cicákat, ahol csak egy vékony ajtó választja el őket egymástól. Így végig hallani és érezni fogják egymást, és ha van egy kis rés az ajtó alatt, akkor valószínűleg elkezdődik a játék az apró mancsokkal is. Egy felnőtt szobatigris esetében ez a bevezető ismerkedési szakasz akár napokon át is tarthat, a fiatal kismacskáknak viszont pár óra is elegendő lehet.

Az első találkozáskor legyünk nagyon figyelmesek. Bár a kiscicák alapjában nem fogadják az új jövevényeket olyan agresszíven, mint a felnőtt egyedek, azért előfordulhat, hogy eleinte ellenséges lesz a viselkedésük, és elkezdenek fújni egymásra. Ha nekiállnak birkózni, akkor ne szóljunk rögtön közbe, hiszen a kismacskák nagyon szeretnek ily módon játszani, és valószínűleg csak barátságos hancúrozást produkálnak.

Amennyiben azt látjuk, hogy a verekedés kezd komolyra fordulni, akkor viszont, még mielőtt sérülést okozhatnának egymásnak, válasszuk szét őket néhány órára. Segítheti a hozzászoktatást, ha két kisebb törölközővel gyengéden átdörzsöljük a minitigriseket, majd a szagmintával rendelkező anyagokat megcserélve ott hagyjuk velük a szobában, így érezni fogják egymás illatát akkor is, amikor szét vannak választva.

Ha úgy látjuk, hogy a kismacskák kedvelik egymást vagy legalábbis gondtalan az együttlét, akkor a következő lépés, hogy egyetlen szobán belül biztosítsunk számukra külön-külön saját teret. Ezáltal fokozatosan szoknak hozzá, hogy egymás mellett kell élniük. Legyen például mindkettőjüknek külön etetője és itatója a szoba két ellentétes oldalán. Legyen külön, de egyforma ágyuk és alomdobozuk is, valamint legyen bent mindkettőjük számára elegendő játék.

Mindkét kölyökre egyforma mennyiségű figyelmet szenteljünk, hogy ne legyenek féltékenyek egymásra, és ne érezzék fenyegetve magukat a másik által. Mindkét kismacskához menjünk oda, és játsszunk velük külön-külön, hogy ne kezdjenek el versengeni a figyelmünkért.

Eleinte mindig felügyeljük őket, mikor megközelítik egymást. A felnőtt macskákkal ellentétben, valószínűleg elegendő lesz egyetlen nap az összeszoktatáshoz. Ha minden rendben megy, akkor másnap már akár egymás mellett is kaphatnak vacsorát, és nagy eséllyel együtt is fognak elaludni.

Forrás: pets.thenest.com