Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Itt a tavasz! Megőrült a macskám?!

2015. március 22.

Itt a tavasz! Megőrült a macskám?!

Az ébredező természet, az emelkedő hőmérséklet nemcsak ránk van hatással. Sok gazdi beszámolója szerint ugyanis, cicája a tavasz első napjaitól kezdve nagyon furcsán kezd viselkedni, és ez nemcsak a párzási időszaknak köszönhető.

A jó idő hatására a kerti és kinti-benti macskák egyre több időt töltenek a szabadban. Mivel a bársonytalpú apróságokra nagy hatással van a napsütéses órák számának növekedése, így ez viselkedésükön is meglátszik.

A cicák ilyenkor egyre nagyobb területeket fedeznek fel, és folyamatosan újabb és újabb kalamajkákba keverednek, ami visszavezethető egyrészt a területharcokra, másrészt a párzási periódusra. A télen szunnyadó vadászösztönök is felébrednek, és mindezek együttes hatására az addig megfontoltabb, esetleg csak a kerítés határain belül közlekedő állatok is felbolydulnak és elindulnak világot látni, kimaradnak éjszakára, furcsa hangokat hallatnak, és az is előfordulhat, hogy néhány nap múlva, sérülésekkel térnek haza. A tavasz különösen a hím állatokat keríti hatalmába, ezért kandúrjaink a szokásosnál is vakmerőbbek, csavargóbbak lesznek és esetleg kicsit meg is vadulnak, de a nőstényeknél is számítanunk kell a hangulat- és viselkedésváltozásra. A nőstény macskák ivari ciklusát a napsütéses órák számának növekedése indítja be. Ha a nőstény macska nem termékenyül, akkor tavasztól őszig 2-3 hetente ivarzik. A nőstény macska ivarzása sok kezdő macska gazdit megijeszt, mert azt gondolják, hogy kedvencüknek komoly fájdalmai vannak, ezért orvoshoz rohannak velük. A nőstény cica ilyenkor hangosan, szinte fájdalmasan nyávog éjjel-nappal, sokat hempereg, farkát tekergeti, farát felemeli.

Az ivartalanítással egyes viselkedésformák megszűntethetők (ivarzási viselkedés), míg mások, mint például a kalandvágy és a területi agresszió csökkenthetők. Arra ne számítsunk, hogy az ivartalanított macska teljes nyugalomban fog pihenni, amikor társai teljesen elemükben vannak. Más cicák elkergetésére és a rovarok, madarak aktív vadászatára mindenképp számítanunk kell, hiszen sem a vadászösztön, sem a területbirtoklási vágy nem szűnik meg, és nem árt, ha időnként a frissen ültetett virágok állapotát is ellenőrizzük, mert könnyen lehet, hogy a vadászat és szaladgálás közepette egyik-másik „elborul”. A madarak védelmére adhatunk cicánkra olyan nyakörvet, amelyen egy apró csengő van, így időben el tudnak menekülni a kis vadászunk elől.  Ha cicanyakörvet vásárolunk, akkor mindig győződjünk meg arról, hogy van-e rajta biztonsági csat, ami kioldódik, ha a cica fennakad.

Az ivartalanítás nem csak saját macskánk hosszabb és egészségesebb élete miatt nagyon fontos, hanem azért is, mert felelős állattartóként nem engedhetjük meg, hogy olyan kölykök szülessenek, akik számára nem biztosított a meleg, gondoskodó otthon. Kandúrgazdaként is felelősek vagyunk minden olyan kölyökért, amelyek valahol máshol a máshol születtek meg, de a mi kedvencünk utódai.

A tavaszi zsongás miatt a cicák több más állattal kerülnek kapcsolatba, nagyobb területeket járnak be, gyakoribbak a konfliktusaik egymással, emiatt stresszesebbek. Mindezek együttes hatása miatt gyakoribbak lehetnek a megbetegedések, balesetek, sérülések, mint az otthonülősebb, visszahúzódóbb időszakokban. Ha bármi tünetet észlelünk, vagy akár csak valami szokatlant tapasztalunk cicánk viselkedésében, akkor feltétlenül keressük fel állatorvosunkat.

Ebben felfokozott időszakban is különös figyelmet kell fordítanunk kisállatunk szükségleteire. A nagyobb aktivitás több, esetleg más összetételű táplálékot igényelhet, és valószínűleg nagyobb szüksége lesz az otthon eltöltött időben a nyugodt pihenésre, hogy minden nap újult erővel vágjon neki a kalandoknak.

http://www.fressnapf.hu/ao-cat-bed-hevero/

Források: catster.com / catdoctors.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem