Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Itt a bikiniszezon! Bundanyírás nyárra?

2017. július 05.

Itt a bikiniszezon! Bundanyírás nyárra?

Amikor a hőmérséklet 30 °C fölé emelkedik, még egy falatnyi fürdőruha is melegnek tűnhet. Gondoljunk bele háziállataink helyzetébe. Valószínűleg ők is levetkőznének, ha tehetnék. Egyes fajtákat évszaktól függetlenül is érdemes rendszeresen kozmetikáztatni, de nyáron ez különösen jóleső gondoskodás lehet számukra.

Általában a szakemberek is egyetértenek a nyári szőrnyírással, de ez nem minden esetben van így. A macskáknál például más a helyzet. A normál rövid cicabundát a természet úgy tervezte, hogy télen -nyáron megfelelő védelmet nyújt. Tehát rövidszőrű bársonytalpúaknak nem jelent segítséget a rövidebb fazon kialakítása. Ha nagyon melegük van, akkor ők egyszerűen csak árnyékos helyre vonulnak, és már helyre is áll az egyensúly. Hosszúszőrű cicáknak azonban megkönnyebbülés lehet a nyári nyírás.

A kutyák között sok olyan fajta is van, amelyiknek kifejezetten jót tesz a nyári nyírás. Az ő esetükben a vastag bunda megnyírása nyáron szinte megváltás lehet. Tehát, ha négylábúnk kifejezetten hosszú, vastag szőrzettel rendelkezik, és szemmel láthatóan szenved tőle a melegebb napokon, akkor érdemes rövidebbre vágatni egy állatorvos vagy egy kisállatkozmetikus segítségével.

Emlékezzünk arra, hogy a szőrméret csökkentése után sem oldódik meg minden probléma, ugyanis ilyenkor számolnunk kell a leégés növekvő kockázatával, főleg, ha kutyusunk világos szőrrel és bőrrel rendelkezik. Túl pici tehát semmiképp se legyen a bunda, mindig maradjon egy akkora méret, ami valamennyire megvédi az állat testét a káros napsugaraktól.

Akár rövid, akár hosszú szőrű kutyánk van, ha órákon át olyan helyen tartózkodunk vele, ahol ki van téve hosszabb –rövidebb ideig a napsugárzásnak, érdemes használnunk valamilyen fényvédő terméket, és figyeljük, hogy nem jelennek-e meg a leégés első jelei. Leghamarabb az orr és környéke, a fülek, a farok és a mancsok szoktak leégni.

Mielőtt a bundanyírás mellett döntenénk, ajánlott kikérni az állatorvos véleményét. Ha pedig már biztosak vagyunk abban, hogy kevesebb szőrrel jobban viselné háziállatunk a hőséget, akkor érdemes belevágni, de csak az alábbi tanácsok megfogadásával:

  1. Bízzuk profira a szőrnyírást. Ha nincs benne tapasztalatunk, akkor egy rossz mozdulattal komoly sérülést okozhatunk. Vagy ha sérülést nem is okozunk, a végeredmény nem biztos, hogy első alkalommal tetszeni fog. Kis gyakorlással az ügyesebb gazdik maguk is csinos nyári frizurát varázsolhatnak, ha a kedvencük együttműködő és a cél nem a kutyakiállítás.
  2. Tartsuk az ollót hűvös helyen. Ha mégis otthon történik a kozmetikázás, akkor ügyeljünk arra, hogy a vágószerszám ne forrósodjon fel, különben bármikor megégethetjük vele az állatot.

MORE FOR olló kerek végű

  1. Hagyjunk legalább 1-1,5 cm hosszú bundát. Ez védelmet nyújt a leégés ellen, és jól jöhet a hidegebb éjszakákon.

További könnyítést jelent kedvencünk számára, ha törekszünk arra, hogy hűvös helyen tartsuk őt. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen árnyék a közelben, ahova vissza tud vonulni az állat. Kánikula idején, ha lehet, engedjük be négylábúnkat legalább az előszoba hűsítő kövére, esetleg a pincébe, ahol sokkal elviselhetőbb a hőmérséklet. A friss, hideg, tiszta ivóvíz nagyon fontos. Nyáron gyakrabban kell vizet cserélnünk az itatóban. A rendszeres fésülés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, így kevesebb bunda melegíti feleslegesen az állatot.

MORE FOR kefe öntisztító M

Ha törekvéseink ellenére mégis a hőguta jeleit – szapora légzést, erős lihegést, nyálzást, gyengeséget, álmosságot, emelkedett pulzusszámot, görcsöket, hányást, magas testhőmérsékletet – tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. Otthon és az állatorvoshoz vezető út során is hűtsük az állatot. Tegyünk rá állott vizes törölközőket, a tarkójára, lábai közé mirelite termékeket. Nagyon fontos, hogy a hűtés ne történjen túl hirtelen (hűtőszekrény, jégfürdő), mert az is komoly komplikációkat okozhat. Gyors segítség nélkül háziállatunk akár el is pusztulhat, ezért mindig vegyük komolyan a tüneteket.

Forrás: pets.webmd.com