Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Itt a kutyameleg, így frissítse fel kedvencét!

2016. július 22.

Itt a kutyameleg, így frissítse fel kedvencét!

Négylábú barátunkra különösen oda kell figyelnünk a nyári kánikula idején. Nagyon fontos a rendszeres folyadékpótlás és a hűsölési lehetőség biztosítása az udvaron és a lakásban egyaránt -törekedjünk rá, hogy a lehető legkönnyebben vészelje át kutyusunk a meleg napokat.

A nyári hónapok a háziállatok szervezetét sem kímélik. Ilyenkor remek hűsítő szórakozás lehet a kerti locsolóval kint mókázni. Viszont, ha kutyusunk különösen szenved a melegtől, és a mozgástól még inkább felhevült a teste, akkor ne próbáljuk hirtelen hűteni, inkább fokozatosan és langyos vízzel segítsük kedvencünk enyhülését. Erre a keringési rendszerük védelme miatt van szükség: kezdjük a hűtési akciót a lábainál, és csak ezután locsoljuk tovább a kutyus teljes testét.

Azoknak a kutyáknak, akik különösen kedvelik a vizet, érdemes lehet egy kutyamedencét is beszerezni, amelyben bármikor sziesztázhat az eb. Ez esetben is nagyon fontos, hogy ne engedjük az állatot rögtön a hideg vízben megmártózni, várjunk egy-két órát, amíg emelkedik a víz hőmérséklete.

Kint és bent tartott kutyák esetében is hatásos megoldás a nedves törölköző alkalmazása. Vizezzünk be egy, a kutyus méretének megfelelő törölközőt, és tekerjük körbe az állat testén. Egy ideig kellemesen fogja hűteni a négylábút, majd érdemes letekerni, lehűteni, és újra visszatenni az állatra, ha szeretné.

Szobakutyák esetében a klíma megkönnyíti a helyzetet. Ellenkező esetben figyeljünk arra, hogy legyen legalább egy helyiség, amely hűvösebb, mint a többi. Hagyjuk leengedve a redőnyt és behúzva a sötétítőt. Még kellemesebb lehet az ebnek, ha megengedjük neki, hogy a fürdőszobában pihenjen a hűsítő csempén.

Ha lehetőség van rá, legyen az állat magasságában is egy ventilátor, amelynek hűsítő fuvallatát bármikor élvezheti az eb, amikor szükségét érzi. Adjunk kutyusunknak lehetőséget a hűsítő fuvallatot élvezni, de lehetőséget is biztosítsunk hogy, amikor megelégeli, akkor el tudjon vonulni. Kedvenceink számára az állandó huzat állategészségügyi problémát okozhat. Tovább fokozhatjuk a hűtést azzal, ha egy üveg fagyasztott vizet helyezünk a ventilátor elé. A fagyasztott vizes palack törölközőbe tekerve, a padlón eldöntött állapotban is remek alvótársként szolgál: kellemesen hűsíti az állat testét, ha melléfekszik. Persze, nagyobb példányoknál több palack is jól jöhet.

Talán a jeges falatoknak tud a leginkább örülni egy négylábú. Érdemes lefagyasztani a kutyakonzervet, és azt kínálni falatonként, de mi magunk és készíthetünk finomságokat például egy jégkockatartó segítségével. Lefagyaszthatunk benne joghurtot, levest, tonhalat, májat, gyümölcsöket vagy akár bébiételt is. Ezek a falatok biztosan nagyon jól fognak esni minden kutyának a nagy melegben, hiszen nem csak ízletesek, hanem egészségesek is.

Gondoskodjunk arról is, hogy négylábú kedvencünk mindig kapjon friss vizet, még a séta idején is. Az itatások idejére, vagy amikor az eb igényli, engedjük több alkalommal hűvös, árnyékos helyeken megpihenni. Az árnyékos hely egyébként nagyon fontos az itatótálak szempontjából is, hiszen ott nem melegszik fel annyira gyorsan a víz. Ez különösen akkor fontos, ha nem tartózkodunk otthon nap közben és csak ritkábban tudjuk cserélni a hűsítő folyadékot a tálban.

Jó ötlet lehet időnként néhány szem jégkockát is a vízzel teli tálba helyezni, mert azok tovább fenntartják a víz kellemes hőmérsékletét, így később is szívesebben iszik belőle a kutya.

Ezekkel az apró trükkökkel és a megszokottnál kicsit több odafigyeléssel megelőzhetjük a forróság okozta kiszáradást és hőgutát. Azonban, ha mégis azt látjuk, hogy az állat zihál, túl hevesen liheg, kedvtelen, elveszti egyensúlyérzékét, esetleg elájul, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert ilyenkor minél hamarabb segítséget kell kapnia kedvencünknek.