Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje!

2014. március 16.

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje!
A legfontosabb, amire figyelnünk kell, az a vízminőség.

Miután a hó elolvadt és a Nap sugarai elkezdik felmelegíteni a talajt és a vizet, a kerti tó is új életre kel. Ahhoz, hogy a halak velünk együtt nyugodtan élvezhessék az előttük álló évszak örömeit, bizonyos előkészületeket kell tennünk. A legfontosabb a tó kitisztítása és a víz kezelése, mivel ez a tó „életelixírje”, valamint elengedhetetlen a biológiai egyensúly fenntartásához.

A takarítás alapvető teendői  

Első lépésben ismételjük meg az ősszel egyszer már elvégzett munkát, azaz távolítsuk el a tópart környékéről, illetve a vízből az iszapot és az elhalt növényi részeket. Használjuk ki a lehetőséget és vizsgáljuk meg, hogy nem jelentek-e meg a fonalas algák a part mentén. Erre a legtöbb tó esetében számítanunk kell tavasszal, de amilyen hirtelen feltűnnek, többnyire ugyanolyan gyorsan el is tűnnek. Magunk is elősegíthetjük ezt, ha a nemkívánatos növényeket kézzel egyszerűen kihúzzuk. Ha az algák a tó mélyére is eljutottak már, vagy ha zöldes hab jelenik meg a víz felszínén, akkor a víz biológiája már komolyabban megbomlott. Előfordulhat, hogy algairtó szerekkel és más megoldásokkal kell felvennünk a harcot az algákkal szemben. Ha az irtást elvégeztük, akkor következő lépésként a szűrőrendszert kell ellenőriznünk. Meg kell győződnünk arról, hogy a tó vize nem tartalmaz-e túlzottan nagy mennyiségben nitrátot és foszfátot. Ellenőriznünk kell tehát a víz jellemző kémiai értékeit.

Távolítsuk el az iszapot!A kerti tó tavaszi kitakarításához a jórészt lehullott levelekből és elhalt növényi részekből álló iszap eltávolítása is hozzátartozik. Ahhoz, hogy a tó biológiai egyensúlyát ne zavarjuk meg komolyabb mértékben, az iszapnak csak egy részét távolítsuk el, soha ne az egészet. Az iszapot óvatosan tegyük vödörbe és a benne lévő rovarlárvákat, csigákat és bogarakat dobjuk vissza a vízbe. Az is jó megoldás lehet, ha az iszapot egy szűrőbe helyezve néhány órára ott hagyjuk a víz mellett. Az apró állatok ekkor maguktól visszavándorolnak belőle a vízbe.

Miután a víz leülepedett és a benne lebegő anyagok lesüllyedtek a tó fenekére, ideje a vizinövényekkel foglalkozni. Az elhalt, illetve elszáradt részeket le kell vágni, a sűrűn burjánzó növényzetet pedig vissza kell metszeni.

Ellenőrizzük a víz minőségét!

Ezt legegyszerűbben gyorsteszttel tehetjük meg. A víz pH-értékének 6,5 és 8,5, míg a karbonátkeménység értékének 6 és 12 KH között kell lennie. Ezután következik a víz ammónium- és nitráttartalmának ellenőrzése: a kívánt érték mindkét esetben 0. Ha valamelyik érték kritikus – azaz 0 feletti –, akkor megfelelő vízkezelő szerekkel kell beavatkoznunk. Akár vízcserére is szükség lehet.

Ekkor következhet az új növények beültetése. Előtte a gyökérgolyókat szórjuk meg egy kevés műtrágyával. Ha a tóba lebegő növényeket is be kívánunk telepíteni – például vízijácintot –, akkor várnunk kell még néhány hetet, mert nem élnék túl a fagyos éjszakákat.

Ne kezdjünk hozzá túl korán

A kerti tó tavaszi takarítása bizony időigényes munka. Ezzel együtt türelmesen ki kell várnunk, amíg a víz hőmérséklete el nem éri legalább a 10 °C-ot, különben megzavarnánk a halak, a békák és a növények téli álmát. A halak etetését csak akkor kezdjük el, ha a takarítással már elkészültünk, és a víz hőmérséklete nagyjából 15 °C-ra emelkedett. Annál is inkább, mert a halak étvágya csak akkor jön meg, és akkor igénylik az etetést, amikor a tó ismét felmelegedett.

Újabb halakat csak akkor telepítsünk a tóba, ha annak hőmérséklete megfelel az eredeti élőhelyükre jellemző hőmérsékletnek.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem