Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ivartalanítás vagy sem?

2018. március 26.

Ivartalanítás vagy sem?

Ma már egyre többen nyuszit választanak házi kedvencnek, akik társas állatok. Így fontos, hogy ne egyedül tartsuk. Viszont a páros tartás során, ha nem sikerül jól meghatározni a nemeket, akkor könnyen előfordulhat, hogy hamarosan több kisnyuszi gazdái leszünk. Természetesen ivartalanítással ez a probléma kiküszöbölhető. Kutyák és macskák esetében ma már közismert dolog, hogy idejében elvégzett ivartalanítással hosszabb és egészségesebb életet biztosíthatunk kedvencünknek. De vajon ez igaza-e nyulak esetében is, teszik fel sokan a kérdést.

A válasz, igen. Az ivartalanított nyuszik hosszabb ideig élnek és az ivarzással kapcsolatos gazdi számára negatív viselkedés sem alakul ki. Nézzük végig milyen előnyökkel jár, ha a választott állatot elvisszük állatorvoshoz és elvégeztetjük az ivartalanítást.

A nyulak 3-5 hónapos kör körül lesznek ivarérettek és ekkor megszokott viselkedésükben változások következhetnek be. Ezek a gazdi számára általában nem kívánatosak. A hormonok következtében elveszíthetik a szobatisztaságukat, vizelet spriccelést tapasztalhatunk, területvédő magatartást mutatnak, rághatnak, agresszívvé is válhatnak. Páros tartás esetén ha azonos neműek, kialakulhatnak rivalizáló harcok, melyek akár súlyos sérüléshez vezethetnek. Illetve ellentétes nem esetén pedig nem kívánt szaporulatnak lehetünk gazdái.

Ne feledjük, a nyulak szapora állatok, a nőstény nyúl már az ellés napján is és képes újra termékenyülni. A szabad természetben céljuk, hogy minél több nyuszi szülessen, fenntartva ezzel a fajt. Egyedül tartott ivaros nyuszi pedig magányos lesz és sokszor a gazdin vagy egy plüss állaton éli ki szexuális vágyait, mely természetesen zavaró a gazdi számára. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a nyulak társas állatok így fontos számukra fajtársak jelenléte. Ivartalanított nyuszik esetében ez könnyen megoldható, nem kell tartanunk a sérülésektől és a szaporulattól. Az ivartalanítást célszerű az ivarérés környékén mielőbb elvégeztetni. Így megakadályozhatjuk, hogy kialakuljanak a rossz szokások és nem fogjuk azt tapasztalni, hogy nagyon megváltozik a nyuszink viselkedése.

Amennyiben a nyulunk már mutatja az ivaros viselkedés jeleit, de még fiatalon végeztetjük el a műtétet, akkor néhány hét elteltével, mikor az ivari hormonok mennyisége lecsökken a szervezetben, ezek a viselkedési formák csökkennek illetve eltűnnek és nyuszink ugyanaz a barátságos kis szőrgombóc lesz, mint amikor hazavittük. Az ivartalanítás másik nagy előnye, hogy az ivarszervek megbetegedéseit tudjuk elkerülni. Ivaros nőstény nyulaknál gyakoriak a méh megbetegedései, esetlegesen daganatok. Ha a gazdi nem veszi észre elég hamar a betegség jeleit, akkor daganatok esetében kialakulhatnak áttétek, melyeket már nehezebb kezelni. Beteg állatot mindig kockázatosabb altatni, mint egészségeset.

Bak nyulaknál a here és a prosztata daganatos megbetegedései gyakoriak, melyek okozhatnak vizelet- és székletürítési problémákat. Az előbbi információkat figyelembe véve sokkal több jó oldala van az ivartalanításnak, mint rossz. Mégis melyek azok az okok amelyek miatt a tulajdonosok mégis elutasítják a műtétet? Az egyik leggyakoribb kifogás, hogy az ivartalanított állat elhízik és kövér lesz. Tény, hogy a hormonrendszer változása miatt kevesebb energiára lesz szüksége kedvencünknek, de ezt egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük. Fontos a megfelelő rost dús táplálék és a rendszeres mozgás. Gondoljuk csak el, hogy egy szabadon élő nyúl mennyi kilométert szalad egész nap és hasonlítsuk össze, hogy a mi kis kedvencünk, ha egész nap a ketrecében van, mennyit szaladgál. A másik tévhit, hogy a műtét veszélyes és nem éri meg kockáztatni. A műtét maga nem veszélyes egészséges állat esetében, ami egy kis kockázatot rejt az maga az altatás. Fontos, hogy olyan állatorvoshoz vigyük el, aki ért a nyulakhoz és megfelelő felszereléssel rendelkezik a nyuszi altatásához. Tény, hogy egy picit nagyobb odafigyelést igényel, mint egy kutya vagy egy macska altatása, de semmivel sem veszélyesebb, ha szakértő kezekre bízzuk.

Mi itt a Fressnapfnál fontosnak tartjuk, hogy a leendő kedvencek minél hosszabb ideig éljenek harmonikus kapcsolatban gazdáikkal, így XXL áruházainkban már ivartalanított nyuszik közül is választhatnak. A nyuszik csippel megjelöltek és állatorvosi igazolás tanúsítja a műtéti beavatkozást.

Összefoglalva szeretnénk megerősíteni, hogy az ivartalanított állat tartásának, mindkét nem esetében csak előnyei vannak és a Fressnapfnál vásárolt ivartalanított nyuszi esetében az altatási kockázat sem jelent már problémát.