Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ízületi kopás kutyáknál és macskáknál

2014. augusztus 26.

Ízületi kopás kutyáknál és macskáknál

A kutyák és macskák ízületei is elkophatnak. Ez a fájdalmas betegség meglehetősen gyakori, különösen az idősebb állatok körében. Szerencsére az arthrosis kialakulása késleltethető és megfelelő gondoskodással és kezeléssel jelentősen csökkenthető az általa okozott fájdalom.

Az ízületi betegségek több csoportba sorolhatók például az alapján, hogy az ízület mely alkotójának megbetegedése, sérülése okozza. Vannak olyanok, amelyek az ínszalagokat érintik, ilyenek például a szalagszakadások. Vannak olyanok, amelyeket az ízületi porcok különböző oktanú problémái okoznak, vannak olyanok, amelyek tüneteiért több ízületet alkotó képlet együttes megbetegedése/sérülése felelős (például.: elülső keresztezőszalag szakadás porcsérüléssel). Megkülönböztetünk gyulladásos (heveny, krónikus), valamint degeneratív betegségeket (például ízületi kopás / arthrosis). Az arthrosis járhat különböző gyulladásos fellángolásokkal, vagy akár egy gyulladás (pl.:bakteriális) eredménye is lehet. A macskáknál is nagyon gyakori az ízületi kopás, elgondolkodtató, hogy a 12 évesnél idősebb cicák több mint 90 százaléka szenved ettől a kórtól.

Az arthrosis (porckopás) kialakulásának hátterében több tényező is szerepet játszhat, például : genetikai (öröklötten rendellenes alakulású ízületek-diszpláziák), genetikai hajlam a porcok elváltozására, vagy porcsérüléssel járó balesetek, fertőző oktanú ízületi gyulladások, autoimmun kórképek. A túlzott terhelés is lehet a probléma forrása, például versenyző- vagy munkakutyáknál, túlságosan aktív macskáknál vagy túlsúlyos állatoknál. Az arthrosis különösen az idősebbeket veszélyezteti, mert az ízületek közötti porcréteg idővel egyre inkább elveszíti rugalmasságát. Általánosságban elmondható, hogy bármilyen oktanú egy ízületi betegség, ha az huzamosabb ideig fennáll (különösen, ha nem kap az állat orvosi ellátást, például egy sérülés után), akkor az hosszabb távon arthrosishoz vezet.

Nagyon fontos (különösen nagytestű kutyáknál), hogy másfél éves kor körül végeztessünk el egy diszplázia szűrést (váll, könyök, csípő), így képet kaphatunk az ízületek állapotáról. Ha kedvencünk bármikor a növekedése során sántítani kezd és a sántaság fájdalomcsillapító ellenére 2-3 nap alatt nem enyhül, vagy a gyógyszer abbahagyása után visszatér, akkor ne késlekedjünk, vigyük ortopédiában jártas állatorvoshoz és készíttessünk röntgenfelvételeket. Ez nagyon-nagyon fontos, mert a növekedés időszakának vannak olyan speciális sérülései, törései, amelyek kialakulásához nem kell feltétlenül nagy trauma, és megoldásuk mindenképpen műtéti. Ha a műtéti beavatkozás nem történik meg időben, akkor egy életen át egy egyre kopottabb, fájdalmasabb ízülettel kell együtt élnie kedvencünknek. Bármilyen életkorban igaz az a szabály, hogy ha egy sántaság nem múlik, akkor kiegészítő vizsgálatok (pl.: röntgen, CT, MR ) szükségesek. Fontos tudni, hogy a csípőizületi diszplázia egyes formái is műthetők fiatal korban és ezzel jelentősen csökkenteni lehet a későbbi problémákat. Létezik már olyan módszer (Penn Hipp), amely már 4 hónapos korban alkalmas a csípőizületi diszplázia szűrésére.

Hogyan lehet megállapítani, hogy kutyusa vagy cicája ízületi kopástól szenved? Számos módja van a betegség felismerésének. Például, ha a kutya már nem akar hosszú ideig sétálni, vagy ha a macskák már nem szaladgálnak a kertben, hogy körbejárják területüket. Gyanús jelek lehetnek, ha kedvence egyre kevesebbet vagy egyáltalán nem játszik és kerüli a hideg, huzatos helyiségeket. Továbbá, ha a kutyák nem akarnak, vagy nem tudnak beugrani a kocsiba, és sem az ebek, sem a macskák nem szívesen mennek fel egyetlen lépcsőn sem. Ezekkel a tünetekkel egyidejűleg az állatok mozgása merevvé vagy esetlenné válik, különösen reggel vagy hosszabb fekve töltött idő után, járásuk is nehézkessé válik és már nem olyan mozgékonyak, mint régen, mert az ízületeik már kevésbé rugalmasak. A tünetek fizikai megterhelés, mint egy hosszú séta, a hideg, nedves időjárás vagy hirtelen időjárás-változás esetén súlyosbodhatnak.  A macskák általában jól leplezik a fájdalmaikat, ezért a gazdiknak érdemes szemmel tartaniuk házi állatukat, ha ízületi betegségre gyanakszanak. A cicáknál előfordulhat, hogy egy magasabb peremű, vagy zárt macskavécébe már nem szívesen mennek be, ezért látszólag elvesztik szobatisztaságukat. Ilyenkor érdemes beszerezni egy tágas, alacsonyabb peremű macskavécét.

A gazdik segíthetnek megelőzni a betegség kialakulását, vagy legalább a tünetek megjelenését késleltethetik. A kutyák és cicák számára a legfontosabb, hogy már kiskoruktól kezdve megfelelően táplálják őket. Fejlődés közben minden szükséges tápanyagot biztosítani kell számukra. Kutyák esetén különösen fontos, hogy csak a szükséges energiatartalmú és mennyiségű eledelt tegyék az állat elé, hogy lassan, egészséges arányban cseperedjenek felnőtté. Nagyon fontos, hogy kedvencünket a növekedés időszakában az állat leendő felnőttkori méretét figyelembe vevő, korának megfelelő, lehetőleg prémium táppal etessük.

http://www.fressnapf.hu/real_nature_barbarie_kacsa_strucc_szaraztap_kolyok_cicaknak_1_3_kg/

http://www.fressnapf.hu/select_gold_maxi_junior_barany_lazac_burgonya_szaraz_kutyaeledel_12_kg/

A túltáplálás hirtelen növekedéshez és az ízületek rendellenes fejlődéséhez vezet. Egy öröklődő betegség (pl.: diszpláziák) kialakulását nem előzhetjük meg csupán a helyes táplálással, azért viszont sokat tehetünk, hogy a betegség később, és enyhébb formában nyilvánuljon meg. Vagyis a kialakuló betegség súlyossága több tényezőtől függ: genetika+környezeti hatások.

Fontos, hogy a növésben lévő, nagy testű kutyák ne lépcsőzzenek és ne ugráljanak a kocsiba. A végtelen hosszú sétákat, a futtatást is jó elkerülni. Általános szabály, hogy a kölykök annyit mozogjon, amennyi jólesik neki, ne erőltessünk semmit.

A felnőtt kutyákat engedje annyit mozogni, amennyit csak lehetséges. Az összefüggő mozgásformák, mint az úszás vagy a kerékpár melletti futás különösen ajánlottak, mert gyengéden bánnak az ízületekkel.  Egészsége érdekében ne engedje, hogy állata elhízzon. Ha már megtörtént a baj, akkor törekedjen arra, hogy kedvence minél előbb, szakszerű fogyókúrával visszanyerje ideális testsúlyát. Szerencsére manapság már számos jóminőségű táp segíthet ebben.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_elhizas_elleni_konzerv_kutyaknak_400g/

http://www.fressnapf.hu/select_gold_light_csirke_szarazeledel_macskaknak_400_g/

Ha tudja, hogy kedvencénél felmerül az ízületi betegség lehetősége, adjon neki speciális eledeleket vagy megfelelő kiegészítő takarmányt, amelynek tápanyagai jótékony hatással vannak az ízületekre.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_izuletek_megorzesehez_8kg/

Ezt a tippet minden nagy testű és óriás kutya tulajdonosa alkalmazhatja, de az idősödő kisebb kutyák ízületei is meghálálják. Ha kedvencünknek ízületet érintő sérülése volt, vagy testmérettől függetlenül valamilyen ízületeket is érintő alaki deformitása van (pl.: térdkalácsficam), akkor is ajánlatos porctáplálók kúraszerű alkalmazása.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_gelenk_power_kutyak_szamara_1200g/

Senior eledel, megelőzéshez

Ugyanez igaz a macskákra is. Idősebb korukban is szükségük van arra, hogy eleget mozogjanak, de néha a gazdi motiválása is kell, például közös játék formájában. Az arthrosis kialakulásának kockázatát jelentősen csökkentheti, ha olyan eledeleket ad kedvencének, amelyek tápanyagai jótékonyan hatnak az ízületek működésére.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_cat_osteo_mobility_300_g/

Emellett az is lényeges, hogy az állat ne legyen túlsúlyos. Ezért jó, ha tudja, hogy az idősebb házi kedvencek kevesebb energiát igényelnek, tehát annak ellenére, hogy négylábú barátja egészséges, érdemes már 8-10 éves korában senior tápot adni neki.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_sensitive_maxi_senior_barany_rizs_szaraz_kutyaeledel_12_kg/

Amennyiben kedvencénél már kialakult az arthrosis, rendszeres állatorvosi kezelésre is szüksége lesz. Számos lehetőség van az életminőség javítására. A folyamatos (igény szerinti) fájdalomcsillapítás alapvető, mert ha a kutyának fájdalma van, akkor kevesebbet mozog, ami az ízületek állapotának romlásához vezet. Legjobb, ha kikéri az állatorvos véleményét az ajánlott mozgásformákkal és mozgásmennyiséggel kapcsolatban. Az ízületekre is jótékony hatással vannak az omega 3- omega 6 zsírsavakat tartalmazó készítmények, mert gyulladáscsökkentő hatásuk van.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_lazacolaj_kutyak_szamara_250ml/

Segíthetnek a perifériás keringésjavítók, B-vitaminokat és karnitint tartalmazó készítmények, valamint a porctápláló táplálékkiegészítők. A fizikoterápia és a masszázs segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket, az akupunktúra is jótékony hatású lehet. Az ízületek védelme érdekében kisállatai alvóhelyét a lakás egy meleg, huzattól védett pontján helyezze el. Kutyusának segítsen egy rámpával, amikor be kell szállnia az autóba. A féktelen szórakozást és az ugrándozást el kell kerülni, mind az ebek, mind a macskák esetén. Találjunk ki kedvencünk számára olyan játékokat, ami nem terheli meg az ízületeket például: a kutyáknak rejtsünk el tárgyakat, amit meg kell keresniük; nyáron vízbe dobáljuk a labdát, de úgy, hogy a kutya vízből induljon.  Előfordulhat, hogy az arthrosistól szenvedő cica már nem lesz képes tökéletesen ápolni magát, ezért a gazdi segítségére szorul. Ilyen esetben egy ápoló kesztyűvel óvatosan tisztítsa meg az állat bundáját, a nemi szervek és a végbél környékét pedig kenje be néhány csepp babaolajjal.

http://www.fressnapf.hu/szorapolo_kesztyu_cicak_es_kutyak_szamara_24x18_5cm/

A cica ápolatlan bundája is felhívhatja a figyelmet az arthrosisra. Kedvence sokkal jobban fogja érezni magát, ha nem kell kitekerednie a tisztálkodáshoz. Nagyon fontos, hogy cicánknak is adjunk fájdalomcsillapítót, amikor látjuk, hogy csak gubbaszt. Sajnos sok macska azért nem jut fájdalomcsillapítóhoz, mert a gazdájuk azt hiszi, hogy azért nem mozognak, mert lusták. Fontos tudni, hogy a krónikus ízületi fájdalom a viselkedés megváltozásával, például az agresszió növekedésével is járhat.

Nagyon fontos, hogy állatainknak csak olyan fájdalomcsillapítót adjunk, amelyet nekik gyártottak (megfelelő adagolásban és ideig), a humán fájdalomcsillapítók súlyos tüneteket (mérgezés, gyomor és bélcsatorna vérzése, fekélyek) vagy akár az állat halálát is okozhatják. Vannak egyes humán készítmények, amelyek rövid ideig alkalmazhatók állatoknál (kutyáknál), de állatorvossal történő egyeztetés nélkül SOHA ne adjon emberi gyógyszert állatának. Fontos, hogy a fájdalomcsillapítók adagolása befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ezért is fontos az állatorvossal történő egyeztetés.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem