Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Jaj de jó, kerti tó! Íme, a legfontosabb tavaszi teendők!

2017. április 18.

Jaj de jó, kerti tó! Íme, a legfontosabb tavaszi teendők!

Tavasszal, amikor elkezd felmelegedni a víz, megfigyelhetjük, ahogy újra életre kel kerti tavunk. Ilyenkor azokat a lépéseket, amiket a téliesítés érdekében tettünk meg, ideje visszafele elvégezni, vagyis, ha például leállítottuk a szűrőt, akkor most kapcsoljuk be újra, és tartósan 10 °C felett a halakat is elkezdhetjük újra etetni. A tél végi előkészület nagyon fontos a kerti tó későbbi állapotának fenntartása szempontjából.

A tavaszi nagytakarítást még azelőtt érdemes elkezdeni, mielőtt teljesen feléled tavunk. Az ideális időszak az, amikor még 12 °C alatti a víz hőmérséklete.

Az első feladatunk, hogy eltávolítsunk mindent, ami nem a tóba való, vagyis ha került bele a téli időszak alatt faág, falevél vagy bármilyen idegen tárgy, akkor azt halásszuk ki belőle. Ha szükséges, szerezzünk be a folyamathoz speciális eszközt, mert nem csak a tó felszínét kell rendbe tennünk, hanem az alját is.

Amennyiben úgy látjuk, hogy egy teljes karbantartásra és újratelepítésre van szükség, akkor készüljünk fel egy szinte egész napos elfoglaltságra, de egyébként pár óra alatt végezhetünk a feladatokkal. Ha az összes vizet szeretnénk kiengedni a tóból, akkor a szivattyút javasolt a tó legmélyebb pontjára helyezni, és úgy kiengedni a vizet a medencéből. Ha az udvarunkra engedjük ki a tó vizét, akkor ügyeljünk arra, hogy időnként érdemes áthelyezni egy-egy másik pontra, hogy ne egy területet árasszunk el teljesen, hanem magába tudja szívni a föld a folyadékot.

Amikor már csak néhány liter víz van a tóban, akkor óvatosan, egy háló segítségével fogjuk ki a halainkat, és helyezzük őket biztonságos helyre. A tartályokra, amelyekben a halacskákat ideiglenesen tároljuk, érdemes hálót tenni, nehogy kiugorjanak belőle a pikkelyesek. Tegyük őket árnyékos helyre, és figyeljünk az időre. Néhány óránál tovább ne tartsuk őket a vödrökben.

Miután kiszivattyúztuk a vizet, vegyük ki a vízi növényeket is, és csak utána kezdjük el eltávolítani a tó alján összegyűlt faleveleket és iszapot, valamint a felesleges kavicsokat. Ha kell, mossuk át a nagyobb köveket és sziklákat is, de fontos, hogy ne essünk túlzásba, bizonyos mennyiségű algára szüksége van a kerti tónak.

Érdemes megtisztítanunk a szűrőket is, mielőtt visszatennénk őket a tóba. Ezt követően pedig ellenőrizzük rendszeresen, hogy megfelelően működik-e. Időnként újra rendbe kell majd tennünk, de jó, ha tudjuk, hogy a túl gyakori tisztítás sem jó. Ügyeljünk arra, hogy kerti tavunk és a hozzá tartozó berendezések takarítása során ne használjunk vegyszert, mert az a teljes élővilág kipusztulásához vezethet. A legjobb megoldás, ha a kerti slag segítségével csak átöblítjük őket.

Ha a teljes karbantartással készen vagyunk, akkor elkezdhetjük friss vízzel feltölteni a tavat, visszahelyezhetjük a víztisztító berendezéseket, majd visszatelepíthetjük a halakat és a növényeket is. A kopoltyúsok esetében fontos, hogy a vödörben lévő víz és a kerti tóban lévő víz hőmérséklete között ne legyen nagy különbség. Ha szükséges, akkor fokozatosan egyenlítsük ki a tartály vizét, hogy nagyjából ugyanolyan legyen a hőfok. Miután ezt sikerül elérni, akkor bátran beengedhetjük halainkat az új, tiszta, tavaszi tóba. Ha kérdésünk merül fel, vagy esetleg úgy látjuk, hogy valami nincs rendben, bátran kérdezzünk szakértőktől például valamelyik Fressnapf áruházban.

Ezután már csak az a dolgunk, hogy időnként ellenőrizzük a víz minőségét és halaink állapotát, valamint, hogy gyönyörködjünk csodaszép kerti tavunkban.

Forrás: watergarden.org, aquascapeinc.com