EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Januári fogadalmak: a kutyadiéta

2016. január 04.

Januári fogadalmak: a kutyadiéta

Előfordulhat, hogy az ünnepek alatt több finomsággal láttuk el kutyusunkat, mint amennyire valójában szükség lett volna, és az időhiány miatt mozgásigényét sem tudtuk kellően kielégíteni. Ez esetben az új évet érdemes egy kis kutyadiétával indítani, hogy kedvencünk ismét a régi formáját hozza. Egészséges súlyának visszaállítása pozitívan hat majd a szervezetére, és biztosan szívesebben fog futkározni és játszadozni is.

Fontos tudni, hogy a túlsúly kutyák esetében is számos betegségre hajlamosít, ezért felelős állattartóként fontos odafigyelnünk, hogy kutyánk megfelelő kondícióban legyen. Hogy pontosan mennyi és milyen táplálékra van szüksége kedvencünknek azt több tényező együttesen határozza meg, függ a korától, testtömegétől, aktivitási szintjétől, tartási módjától és egészségi állapotától. Egy fiatal juhászkutya például rengeteget mozog, így több energiára van szüksége, míg egy apró, idős csivava inkább ahhoz szokott hozzá, hogy az ölünkben töltse a napot, így az ő energiaigénye nem csupán mérete miatt alacsonyabb.

Bár az állateledelek címkéin általában feltüntetik azt, hogy bizonyos tulajdonságú négylábúaknak mekkora adagot javasolnak, a legbiztosabb az, ha állatorvossal egyeztetünk. Az adagolási útmutatóban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, ezektől fölfelé és legfelé is el lehet térni, ha a mi kedvencünk igényei úgy diktálják. Mindig az állat kondícióját kell nézni és nem a számokhoz kell mereven ragaszkodni. Az állatorvos meg tudja állapítani, hogy kutyusunk állapota milyen táplálást igényel, melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre leginkább szüksége van a szervezetének, szükség van-e a táp mellett táplálék kiegészítőre. Ha állatorvos segítségével sikerül kiválasztanunk azt a prémium tápot, ami legjobban illeszkedik kedvencünk aktuális állapotához, akkor emellett ritkán van szükség egyéb kiegészítőkre. A hosszú távon fennálló túlsúly megterheli az ízületeket is, így hamarabb és gyakrabban jelentkezhetnek az ebből adódó sántaságok, fájdalmak (ízületi gyulladás, porckopás, szalagszakadás).

Több kutyaeledelen is olvasható, hogy „ínyenc”, „natural” (természetes) vagy „prémium”. Ezek a szavak elsőre nagyon vonzónak tűnnek, de mielőtt megvásárolnánk valamelyiket, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy pontosan milyen összetevőket tartalmaz, és hogy azokra valóban abban a mennyiségben van-e szüksége kedvencünknek. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ebben is állatorvosunk segítségét.

Ha úgy döntünk, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk kutyánk egészségére, és belefogunk egy kutyadiétába, akkor jó, ha tudjuk, hogy az állatorvos által javasolt eledelek valószínűleg kevésbé lesznek pénztárcakímélőek, mint az eddigiek. Mindemellett viszont egy boldogabb és hosszabb életű négylábút tudhatunk majd magunk mellett, akinek kisebb valószínűséggel és később lesz esetleg majd szüksége méregdrága gyógyszerekre. Tudnunk kell, hogy akárcsak az embereknél, kedvenceinél is igaz, hogy az egyik legfontosabb dolog az egészség hosszú távú megőrzésére a minőségi táplálék.

Ha már eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk kutyánk étrendjén, fontos, hogy azt ne egyik napról a másikra tegyük, hanem fokozatosan vezessük be az új ételeket és ízeket. A hirtelen tápváltás gyomor és bélrendszeri problémákat okozhat. Ha nem kell jelentős mértékű túlsúlytól megszabadulni, akkor elegendő lehet, ha a jól bevált tápot adjuk továbbra is, csak a mennyiségét csökkentjük ¼ részével, és fokozatosan növeljük a testmozgást. Ha tápot kell váltani, mert light vagy egyéb állatorvos által javasolt súlycsökkentő diétát kell alkalmazni, akkor is fontos a fokozatosság.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_mini_light_szaraz_kutyaeledel_4_kg/

Néhány napig még 75% eledel kerüljön a tányérjába a megszokott eledelből, és 25% az újból. Ezt követően pár napig 50-50% legyen az arány, majd növeljük meg 75%-ra az újat, és csak 25%-nyit kapjon a régi tápból. Így fokozatosan juthatunk el oda, hogy kutyusunk átálljon az új étrendre, anélkül, hogy az megzavarná a szervezetét. Felnőtt négylábúaknak a napi 1-2 étkezés javasolt, a kölyköket viszont gyakrabban kell etetni, hiszen gyorsabb az anyagcseréjük, és még növésben vannak.

Azt, hogy kutyusunk a túlsúlyos négylábúk közé tartozik-e már, úgy tudjuk megállapítani, hogy szemügyre vesszük a gerinc és a bordák körüli részt. Azon a területen csak egy vékony zsírrétegnek kellene lennie a bőr és a csontok között. Ha nem tudjuk óvatosan kitapogatni kedvencünk bordáit, akkor bizony túlsúlyról van szó. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, és kezdjünk bele egy általa javasolt kutyadiétába. Jelentős túlsúlytól csak megfelelő körültekintéssel és fokozatosan lehet megszabadulni, állatorvosi segítséggel. Ilyenkor a fogyókúra megkezdése előtt mindenképpen javasolt egy belgyógyászati kivizsgálás, ami a szervfunkciók ellenőrzése mellett egyes hormonoszintek vizsgálatára is kiterjed. Szerencsére manapság már számos táp segíti a gazdikat az eredményes fogyókúráztatásban, úgy, hogy közben kedvencük nem szenved hiányt semmiben.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_elhizas_elleni_konzerv_kutyaknak_400g/

Még a jutalomfalatokról se kell lemondaniuk fogyókúrázó a négylábúaknak.

http://www.fressnapf.hu/pbm_sulycsokkento_dietas_snack_kutyaknak/

Forrás: pets.webmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem