Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Jelek, melyek arra utalnak, hogy cicájának felső légúti fertőzése van

2016. január 30.

Jelek, melyek arra utalnak, hogy cicájának felső légúti fertőzése van

Vannak olyan kórokozók, amelyek embernél és állatnál is felső légúti tüneteket okoznak, de jóval gyakoribb az, hogy a cicák egymástól fertőződnek. A kinti macskák könnyen elkaphatnak társaiktól különféle vírusos és bakteriális fertőzéseket.

A felső légúti fertőzés tünetei a következők lehetnek:

  • könnyező szem
  • gyakori tüsszögés
  • felerősödött légzési hangok, súlyosabb esetben nehezített légzés
  • köhögés
  • orrfolyás
  • étvágytalanság
  • általános levertség, láz

Az enyhe felső légúti tünetek még nem olyan feltűnőek, főleg, ha kinti cicánk van, mivel a macskák gyakran akkor tűnnek csak igazán betegnek, ha lázuk is van. Négylábúd akkor lázas, ha testhőmérséklete meghaladja a 39.5 Celsius-fokot. A macskák normális testhőmérséklete 38-39,2 Celsius fok. A végbélbe helyezett rugalmas végű, síkosított lázmérővel lehet a legpontosabban megmérni a testhőmérsékletet. Mindenképpen gyors, digitális hőmérőt használjunk, akárcsak a gyerekeknél. Ha nincsen tapasztalatunk a lázmérésben, akkor inkább ne csináljuk, bízzuk azt állatorvosra, majd ha már láttuk hogyan kell, akkor magunk is megmérhetjük a későbbiekben. Ha nem nyomjuk elég mélyre a hőmérőt, akkor nem kapunk pontos eredményt.  A beteg cicák többet alszanak a szokásosnál, és kevesebbet, vagy egyáltalán nem is esznek. Mindenképpen vigyük el állatorvoshoz kedvencünket, ha a fenti tüneteket észleljük nála. Egy enyhébb felső légúti fertőzés is komolyabbá válhat, a mélyebb légutakra terjedhet, ha elhanyagoljuk, kezeletlenül hagyjuk. A légúti betegségek között vannak enyhébbek és nagyon súlyosak is. A macskanátha például egy súlyos betegség, ami nagyfokú bágyadtsággal, levertséggel, magas lázzal, légúti tünetekkel, nyelvfekély és egyes esetekben talpfekély kialakulásával jár. Szerencsére a macskanátha ellen létezik védőoltás, ezért ne mulasszuk el annak rendszeres beadását, szobacicák esetében sem. Ha kedvencünk megbetegedett, akkor igyekezzünk melegben tartani őt, kínáljuk ízletes langyos ételekkel.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-pure-cica-tasakos-eledel-pulyka-85g/

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem