EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kalitkán belül is fő a változatosság

2014. március 22.

Kalitkán belül is fő a változatosság

Ha követi tanácsainkat, tökéletesen otthonos légkört alakíthat ki tollas barátai számára. A madaraknak nap, mint nap szükségük van a repülésre. De, mivel többnyire arra is igényük van, hogy sok időt töltsenek az otthonukban, ezért a lakóhelyükön is elegendő helyet kell biztosítani szárnyaik megmozgatására és a játékra. A kalitka átrendezésével azokon a napokon is biztosíthatjuk a kellemes időtöltést, amikor egyébként nem repülhetnek szabadon.


A díszmadarak nem játékszerek, hanem életrevaló, kíváncsi és intelligens lények. Szinte nincs olyan madár, amelyik ne szeretne játszani, ezért érdemes utánajárni, milyen játékot kedvel a madarunk.

Csengettyű, hinta, labda

A hullámos papagáj, a kanári és a nimfapapagáj például odavan a csengettyűkért és a rikító színű játékokért. Annál is inkább, mert meg tudják különböztetni a színeket. A törpepapagáj magát a játékot élvezi és különösen kedveli azokat a természetes anyagokból, illetve gyökerekből készült játékokat, amelyeken kiélheti csipegető ösztönét. A legtöbb madár szereti a hintát. Ez a mozgásforma szórakoztató lehetőséget kínál izmaik megtornáztatására. Egyes madárfajok szívesen elpancsolnak a vízben, míg mások szeretnek kis labdákkal játszani. Ha meg akarjuk tudni, hogy kedvenceink mivel játszanak a legszívesebben, és biztosítani szeretnénk számukra a változatosságot, akkor állandóan cserélgessük a játékaikat. Mindig csak néhány tárgyat helyezzünk el a kalitkában, de azokat rendszeresen váltogassuk, hogy mindig legyen valami új, amit madárkáink kipróbálhatnak és megtanulhatnak.

Minthogy a játékok egy időre akkor is bent maradnak a kalitkában, ha személyesen nem vagyunk jelen, ezért feltétlenül meg kell győződnünk arról, hogy semmilyen sérülést nem okozhatnak. A madaraknak szánt játékokon nem lehetnek éles peremek. A pamutból készült játékok, például a karikák esetében pedig azt kell ellenőrizni, hogy a laza részekbe nem akadhatnak-e be a madárkák karmai. Ha úgy látjuk, hogy fennáll ennek a lehetősége, akkor egyszerűen vágjuk le az ilyen részeket.

Az ülőrúd megmozgatja az izmokat

A változatosság kedvéért különböző anyagú és átmérőjű ülőrudakat készíthetünk. A nimfapapagáj, a hullámos papagáj, a kanári és a többi papagájfaj szívesen felül a fából készült ülőrúdra, de boldogan kipróbálja a pamutkötelet és a padokat is. A változatos anyagok és a különböző méretek jót tesznek kedvenceink lábizmainak.

Ha azt szeretnénk, hogy madaraink valóban otthon érezzék magukat, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő almozásról. E célra klasszikus megoldásként leggyakrabban madárhomokot szoktunk vásárolni. Népszerűségét annak köszönheti, hogy használata rendkívül egyszerű. A madárhomok mellett kukoricaalapú alom vagy egy kevés széna is bekerülhet a kalitkába, amivel játszani is tudnak madaraink.

Természetesen az etető- és itatótálkákról sem feledkezhetünk meg. A műanyagból, illetve az acélból készült tálak felelnek meg leginkább, mivel könnyen tisztán tarthatók. Lapos mázas kerámiát vagy agyagedényeket is használhatunk a kalitka alján elhelyezve. Ugyanakkor a kalitka rácsaira felakasztható etető- és itatótálak védettebbek a szennyeződésekkel szemben. A padlón elhelyezett edények napi többszöri tisztítást igényelnek, hogy ne szennyeződjenek be madárürülékkel. Van olyan madár, amelyik szívesen oltja szomját itatópalackból. Ez esetben meg kell győződnünk róla, hogy valóban tudják-e használni az itatót.

Fontos! Minden madárfajnak mások az igényei, és a kalitkát ezek figyelembevételével kell berendeznünk. A törpepapagájnak például szüksége van egy olyan alvóhelyre, ahová párjával visszavonulhat éjszakára. De ami a legfontosabb: a legjobb játék sem képes pótolni a fajtársak hiányát. A kanárit, a hullámos papagájt, a nimfapapagájt és a törpepapagájt, akárcsak a többi papagájfajt legalább párosával, vagy még nagyobb számban kell együtt tartanunk. Nem véletlenül hívják a törpepapagájt angolul lovebird-nek, azaz szerelemmadárnak. A magányra kárhoztatott egyed előbb-utóbb legyengül, és akár meg is betegedhet. A műanyagmadár és a tükör nem megoldás: lehet, hogy megtévesztik szegény madarat, de nem tudják megadni neki azt a társaságot, amire igazán szüksége lenne. Nem ritka, hogy magatartászavarok jelentkeznek azoknál a díszmadaraknál, amelyek ilyen „játékot” kapnak. Épp ezért, jobb, ha egyáltalán nem használunk ilyesmit. Tehát legalább két madarat vásároljunk, annál is inkább, mert így tanúi lehetünk annak a lenyűgöző társas életnek, amely annyira jellemző ezekre az okos kis állatokra.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem