Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kanárik titkos élete: minden, amit a madarakról tudni szeretnél

2018. január 18.

A kanárik titkos élete: minden, amit a madarakról tudni szeretnél

A kanári madarak főként a népszerű mesefigura, Csőrike megjelenése óta váltak közkedveltté. A Kanári-szigetekről származnak. A vadonban főként zöldessárga színükről és különleges énekükről felismerhetőek, de a tenyésztőknek köszönhetően akár más színekben is találkozhatunk velük, ha vásárolni szeretnénk.

Többféle kanári létezik, de általánosságban elmondható, hogy magasságuk körülbelül 12-13 cm körüli. Tollazatuk lehet sárga, sárgászöld, zöld, narancs, sőt akár még pirosas árnyalatú is. A fogságban tartott kanárik általában 5-6 évig élnek, de gyakran elérik a 10 éves kort is, de a 20 év sem kizárható. Sok múlik a tenyésztőn, illetve az adott fajon.

Nem csoda, hogy egyre többen választanak kanárit házikedvencnek, hiszen ezek a kis madarak aktívak, vidámak, gyönyörűek és sokszor nagyon szépen énekelnek. Egy kanári ideális társa lehet azoknak is, akik viszonylag kevés szabadidővel rendelkeznek. Ezeknek a kis tollasoknak színes és kedves személyiségük van.

Igaz, hogy a kanári nem tartozik a nehezen tartható állatok közé, azért néhány dolgot az ő esetükben is biztosítani kell, hogy boldogok és egészségesek legyenek náluk. Ha nincs lehetőségünk tágas röpdében tartani kedvencünket, ami ideális lenne, akkor napi szinten biztosítani kell a szabad repülés lehetőségét. A kanáritartás kisebb költséggel jár, mint sok más, nagyobb testű papagáj gondozása, ez is egy fontos szempont, ami segíthet a döntésben.

A kanárik egész szívós kis állatok, így a gondozásuk is egyszerűnek mondható. Ha túl sok teendőnk van, és épp nincs időnk foglalkozni szárnyas barátunkkal, akkor sem fog megharagudni ránk. Egy kanári soha nem lesz olyan szelíd, mint egy papagáj, de annyit elérhetünk, hogy bizalommal ránk száll, esetleg elfogad ételt a kezünkből. Kanárinkban sok esetben inkább csak távolról gyönyörködhetünk.

Tollas barátunknak naponta friss élelemre és ivóvízre lesz szüksége. Fő táplálékként szerezzünk be minőségi, vitaminos magkeveréket és emellett kínáljuk még a szárnyast csírázott maggal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, pellettel.

MultiFit fürtös köles vörös 80g

Kiegészítésként rendszeresen tehetünk a kalitkába olyan zöldségeket és gyógynövényeket, mint a káposzta, a brokkoli, a pitypang, a spenót, a zeller vagy a borsó. Gyümölcsök közül jó választás az alma, a banán, a szőlő és akár a dinnye is. Hetente egyszer pedig jöhet egy kis fehérje is például tojás formájában.

A kanárik számára gyártott eleségek általában tartalmaznak vitamint, amennyiben nem, akkor szórhatunk az élelemre vagy az ivóvízbe is, de a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban mindig egyeztessünk állatorvossal.

Nyáron kedvencünknek be kell tennünk a kalitkájába és kis kádként funkcionáló edényt, amiben kedvére fürödhet. Ez különösen fontos, ha a madár vedlik vagy épp párzási időszaka van.

Ami esetleg nehézséget okozhat egy kezdő gazdi számára, hogy lehet, hogy időnként karomvágást is be kell iktatnunk. Ilyenkor nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy ne vágjunk bele az érbe. A kisállatkereskedésekben vásárolhatunk vérzést elállító termékeket, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor az első alkalmakat jobb lehet inkább szakemberre bízni.  Ha a kalitkába vagy röpdébe különböző vastagságú, nem mérgező fákról származó ágakat teszünk ülőrúdként, akkor lehet, hogy elkerülhetjük a karomvágást, hiszen azok természetesen kopnak, akár a természetben.

Méretükből adódóan a kanáriknak nincs szükségük túl nagy kalitkára. Egy madár számára minimálisan  50×50 cm-es terület szükséges, de egy kalitka soha nem lehet túl nagy, a legjobb egy tágas röpde..

MORE FOR BIRDS Voliere Australia madárkalitka 150x60x100cm

Közvetlen napfénytől távol, fal mellé, viszonylag magasra érdemes helyezni a kalitkát. Az etetőn, az itatón és a kádon kívül tegyünk bele ágakat is, melyekre felröppenhet a szárnyas. A betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy legalább hetente teljesen takarítsuk ki a kalitkát.

 

Forrás: animal-world.com