Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kanáriportré, a kanári tartása és gondozása

2014. január 20.

Kanáriportré, a kanári tartása és gondozása

A hullámos papagáj mellett a kanári a másik leggyakoribb kedvtelésből tartott madár. Ha minden szempontból megfelelő otthont szeretnénk teremteni a számára, akkor pontosan meg kell ismernünk az igényeit.

Társas viselkedése
A kanári nagyon társaságkedvelő madár, és akkor a legboldogabb, ha fajtársaival nagyobb csoportot alkothat. Épp ezért legalább párosával kell tartani, de még jobb, ha egy egész raj veszi körül. Ha fajtársaival együtt élhet, akkor a társas viselkedés és az összetett kommunikáció széles eszköztárát vonultatja fel. A kanári a legváltozatosabb hangokkal és hangszínekkel, valamint testbeszéddel juttatja kifejezésre érzéseit. A hím madár például „tánccal” próbálja lenyűgözni szíve választottját. Mivel a kanári rendkívül békés kis teremtés, esetenként akár más madárfaj példányaival is együtt tartható, de ezzel csak a valódi madárszakértők próbálkozzanak.


Elhelyezése
A Német Állatorvosok Állatvédelmi Egyesületének (TVT) ajánlása szerint a kanári tartására szolgáló madárház egy pár esetében legalább 1,5 m hosszú, 60 cm mély és 100 cm magas legyen, de – ahogy más madárfajok esetében is – minél nagyobb a rendelkezésre álló tér, annál jobb. Ezenkívül ezek a madarak napi legalább egy órányi szabad reptetést igényelnek a szobában. Ha erre nincsen mód, akkor a madárház alapterülete páronként 2 m² legyen, legalább 2 m³ hozzá tartozó belvilággal. A szokásos berendezési tárgyak – tehát az ülőrudak, az etetőtálak és a vízadagoló madáritatók – mellett a madárház alapfelszereléséhez feltétlenül tartozzon még hozzá egy hinta és mindenekelőtt egy fürdőterület. Ezek a sárga énekesmadarak rendkívül tiszták, minden nap szeretnek megfürdeni.

Étrendje  
A kanári sajátos igényeinek megfelelően összeállított, szaküzletben kapható magkeverék jó alapvető táplálékforrást jelent a számára, de naponta csak egy-egy teáskanálnyit adjunk belőle minden madárnak. Ez az apró teremtmény a friss hajtásokat, a zsenge füvet, valamint a tyúkhúr és a pitypang leveleit is szívesen elcsipegeti. A különböző gyümölcsök, köztük az alma, a mandarin vagy a banán, valóságos csemegét jelentenek a számára. A kanári a zöldségek többségét szintén elfogyaszthatja. Azért legyünk óvatosak: a damaszkuszi szilva, az avokádó, a szilva és a grapefruit szigorúan kerülendő, mivel súlyos emésztési zavarokat okozhat nála.

Napi program

A jókedvű és nagyon kíváncsi kanárimadarak egész életükön át megőrzik játékosságukat, ezért környezetükben is a minél nagyobb változatosságot kedvelik. Vegyünk nekik természetes anyagból készült madárlétrát, ülőrudat és köteleket. Ha ezeket – ahogy a hintát és a karikát is – a kalitkán kívül helyezzük el, azzal nagyobb „aktivitásra” serkenthetjük madarainkat. A kanárinak legalább napi egy órányi szabad reptetésre van szüksége, de – hacsak lehetséges – nyújtsuk minél hosszabbra a kint töltött időt. A kanári nagyon aktív madár, ezért a nagy madárház sem lehet elég nagy igényeinek kielégítésére.

Bizalmának elnyerése
Ha megengedjük, hogy kanárimadaraink szabadon is repülhessenek, akkor a legbiztonságosabb a kezünkön, vagy valamilyen csemegével visszacsalogatni őket a kalitkába. Addig is sok türelemre lesz szükségünk, amíg madárkáink kézre szoknak. Ezek a színes énekesmadarak meglehetősen félénkek, és időre van szükségük a bizalom kialakulásához. Mivel azonban rendkívül ijedős madárról van szó, viszonya az emberrel soha nem lesz olyan szoros, mint a hullámos papagáj esetében. Ha el szeretnénk nyerni madaraink bizalmát és fel kívánjuk kelteni kíváncsiságukat, akkor kerüljünk a közelükben minden hirtelen mozdulatot és hangoskodást. Beszéljünk hozzájuk csendesen, és csemegével próbáljuk odacsábítani őket a kalitka rácsaihoz. Ha ez már megy, akkor következő lépésként tegyünk egy darabka muhart vagy gyümölcsöt a kezünkre úgy, hogy a madár csak akkor juthasson hozzá a csemegéhez, ha átlép a kézfejünkre. Ez elsőre valószínűleg nem fog sikerülni, és jó időbe beletelik, amíg apró kedvenceink összeszedik a bátorságukat ennek az óriási lépésnek a megtételére. Amint ez megtörténik, és a kanári rá mer állni a kezünkre, megtörik a jég, és hosszú évekre szóló csodálatos barátság jöhet létre közöttünk.