Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kánikula a kifutóban, így óvja meg nyusziját

2016. július 07.

Kánikula a kifutóban, így óvja meg nyusziját

Amíg a nyuszik könnyedén felkészülnek a téli napokra, addig a forró, nyári időjárást kifejezetten rosszul viselik. Ahogy melegszik az idő, fokozott figyelmet igényelnek a tapsifülesek.

Az, hogy a nyulak mennyire bírják a magas hőmérsékletet, példányonként változó. A hőguta következtében akár el is pusztulhat a nyuszi, ezért figyeljünk a jelekre. Ha azt vesszük észre, hogy a tapsifüles zihál, kedvetlen, nem reagál semmire, gyengéden nedvesítsük be a füleit hideg vízzel, majd azonnal vigyük őt állatorvoshoz. Semmiképp se tegyük bele az állatot egy vízzel teli lavórba vagy kádba, mert sokkot kaphat.

Nagy melegben a legjobb, ha a lakás egy hűvös helyiségében tartjuk kedvencünket, ahol a lehető legkevesebb napfény éri a forró órákban. Kinti kifutó esetén igyekezzünk olyan helyet találni, ahol keveset éri közvetlen napfény és legyen több árnyékos hely is a területen a nap minden órájában.

A folyadékpótlás nyáron még fontosabb. Rendszeresen cseréljük az itatóban a vizet, mert a meleg időben hamar felmelegszik, és gyorsabban is fogy majd a tartalma. Próbáljuk olyan helyre tenni az itatót, ahol nem éri napfény. Hűtésképp akár néhány jégkockát is beletehetünk a vízbe. Ilyenkor érdemes itatótálat és önitatót is a kifutóba helyezni, hogy könnyebben hozzájusson a hűsítő kortyokhoz.

Azon állatkáknak, akiknek az emésztőrendszere már hozzászokott a zöldségekhez, kínáljuk nagyobb mennyiségben, mert ezáltal is folyadékhoz jutnak, ráadásul vitamintartalmuk is magas. A három hónapnál fiatalabb nyusziknak nem ajánlott zöldséget vagy gyümölcsöt adni, mert hasmenést okozhat, ezért az ő folyadékbevitelük a vízre korlátozódik.

Fésüljük át rendszeresen a nyúl bundáját, hogy a kihullott szőr könnyedén távozzon, és ne melegítse feleslegesen az állat testét. A hosszú szőrű nyulak bundáját érdemes megnyírni a nyári hónapok idejére, azonban a szőr hossza mindig maradjon lgalább 3-4 cm. Ebben az esetben néhány napra szüksége lehet kedvencünknek, hogy rövid bundájában ismét hozzászokjon a hőmérsékletingadozáshoz.

A kifutóban lévő jeges palackok kellemes hűsítőnek bizonyulhatnak, de ne felejtsük törölközőbe vagy konyharuhába bugyolálni azokat. Apró barátaink így hozzábújhatnak, ha egy kis felüdülésre vágynak.

Az árnyékos helyekre javasolt letenni egy-egy hűvös csempelapot, amelyen pihenhet a tapsifüles, vagy hideg vízzel benedvesített törölközőt. Nagyon vigyázzunk arra, hogy ne érje közvetlen napfény a csempét, mert akkor gyorsan fel is forrósodhat, és akkor többet árt, mint használ.

Mivel a nyulak a fülükön keresztül adják le a hőt, ezért érdemes a legmelegebb órákban kicsit benedvesíteni hűvös vízzel, hogy segítsük a „beépített légkondi” működését. Ugyanigy talppárnáikat is bevizezhetjük kicsit.

Különös figyelmet igényelnek azok a példányok, amelyek már elmúltak 5 évesek vagy túlsúlyosak, esetleg valamilyen betegség miatt nehézkes a mozgásuk. Ők sajnos kevésbé szánják rá magukat arra, hogy elmenjenek az itatóig, ha szomjasak. Ezáltal náluk nagyobb a kockázata a kiszáradásnak, a hőgutának, illetve további egészségügyi problémáknak.

Forrás: saveafluff.co.uk / oregonlive.com