Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kedvenc étel? Széna!

2014. március 31.

Kedvenc étel? Széna!

A tengerimalac és a nyúl egész napját zsenge gallyak, friss fűszer-, illetve gyógynövények és magvak rágcsálásával tölti. A húsevőkkel ellentétben ezek az állatok rendszeresebben táplálkoznak, élelmüket több kisebb adagban, egész napra elosztva fogyasztják el, ami annyit jelent, hogy a nap nagy részét valóban evéssel töltik.

Ebből pedig nyilvánvalóan következik, hogy a nyulak és a tengerimalacok nagy mennyiségű élelmet fogyasztanak el a nap folyamán, és ha mi mindig gyümölcsöt vagy gyári tápot adnánk nekik, hamar elhíznának. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy eledelük nagy arányban tartalmazzon nyers rostokat. Mindez azt jelenti, hogy a tengerimalac és a nyúl ideális alapeledele – a friss fű és a gyógy-, illetve fűszernövények mellett – a széna, ami könnyen emészthető és a kalóriatartalma is alacsony.  A nyulak és a tengerimalacok emésztőrendszerének működése jelentősen eltér a húsevőkétől. Az ő emésztésükben kulcsfontosságú a vakbél szerepe, amelyben olyan hasznos mikroorganizmusok élnek, amelyek képesek emészthetővé tenni azokat a nyers rostokat, amelyeket a széna tartalmaz nagy mennyiségben. Ezek a rostok a húsevők és az ember számára nem hozzáférhetőek, nem tudják hasznosítani őket. Ha a nyuszi és a tengerimalac nem kap elegendő jó minőségű szénát, akkor  felborul az emésztésük, hasmenésesek lesznek és akár el is pusztulhatnak.

A széna az érzékeny emésztőrendszer jó működésének fenntartása mellett más okból is fontos a tengerimalac és a nyúl számára: a kemény szálakat elropogtatva folyamatosan koptatják a fogukat. Bár az állatok őrlőfogaikkal morzsolják össze a szénát, ez a rágómozgás biztosítja, hogy fogaik mind összeérjenek, és folyamatosan koptassák egymást, havonta mintegy 8 mm-t dolgozva le azok felületéből. Azért olyan fontos ez, mert a tengerimalac és a nyúl fogai nyitott gyökerűek, tehát egész életükön át folyamatosan nőnek. Ez pedig nemcsak a hosszú metszőfogaikra, hanem az őrlőfogakra is vonatkozik, amelyek mérete csak folyamatos rágással tartható kordában. Ha nincs az állatok előtt megfelelő rágnivaló, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A tengerimalac, illetve a nyúl, ha fogai túlnőnek, nem tud rendesen enni, és a túlnőtt éles fogak megsérthetik a száj nyálkahártyáját, ami nagyon fájdalmas. Fontos, hogy amennyiben az állatok nem esznek rendesen, lefogynak, akkor mindenképpen ellenőriztetni kell a fogakat. Előfordul, hogy a metszőfogak rendben vannak, míg az örlőfogak túlnőttek. Ha a fogak a rágástól nem kopnak eléggé, akkor  állatorvossal kell lecsiszoltatni belőlük.

A széna legyen friss és jó minőségű
Széna és széna között is nagy a különbség. Széna vásárlásánál minden esetben oda kell figyelni a minőségre. Szagoljuk meg! Friss, aromás az illata, vagy dohos, állott? Poros, avas szénával ne etessük kedvenceinket. A széna színe is utal a minőségére – a halványzöld jobb, mint a sárga.

6930Általánosan elterjedt tévhit, hogy a széna nem tud megromlani, hiszen többnyire teljesen száraz. A kisállattartónak bizony alaposan meg kell vizsgálnia az apróságoknak szánt szénát, mert a penészes, gombás, rothadt, illetve a csomókba összeállt széna takarmányozásra alkalmatlan.

Csak olyan műanyag zacskós kiszerelésben árult szénát szabad megvásárolni, amelyen szellőzőnyílások vannak, hogy a széna ne rohadjon bele a csomagolásba. Azt ajánljuk, hogy a boltokban mindenki a „Non-irrigated” (tehát öntözetlen) feliratú szénát keresse. Ez arra a minőségi jellemzőre utal, hogy a terméket szárítás közben garantáltan nem locsolták, és így a fontos tápanyagok nem tudtak kimosódni belőle.

Szénát reggelire, szénát vacsorára
Fontos, hogy a jó minőségű széna egész nap elérhető legyen az állatok számára, és ezt  egészítsük ki magvakkal, friss zöld növényekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezek az állatok a természetes élőhelyükön nem jutnak nagy mennyiségű gyümölcshöz és magvakhoz, ezért ezeket tényleg kis mennyiségben, kiegészítésként kell adni. Az állatok annyi friss füvet és gyógy-, illetve fűszernövényt fogyaszthatnak, amennyit akarnak, feltéve, hogy ezek a növények csak fokozatosan kerülnek bele az étrendjükbe. A friss füvet ajánlott először egy kicsit megfonnyasztani. A pillangósokkal (lucerna, lóhere) óvatosan kell bánni, mert puffaszthatnak. Fontos, hogy a füvet ne forgalmas utak környékéről szerezzük be, mert a felületükön megtapadhatnak az autók által kibocsájtott káros anyagok, amelyek állataink betegségét okozhatják. Gyári tápok esetében tartsuk be az adagolási útmutatót, ne adjunk többet. A tengerimalacok különösen hajlamosak az elhízásra, főleg akkor, ha a mozgásszegény életmódjuk mellet még sok olajos magot és gyári tápot is kapnak.

Aki egy kis extra csemegével is szeretne tengerimalacainak vagy nyulainak kedveskedni, az bátran adhat nekik gyümölcsfáról, mogyoróbokorról, akácfáról frissen metszett permetmentes gallyat rágcsálni. Ugyanakkor a száraz kenyér magas szénhidrát- és ízesítőanyag-tartalma miatt nem felel meg erre a célra és emésztési problémákat is okozhat.