Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kedvenceink és a hőguta – mire figyeljünk?

2018. július 06.

Kedvenceink és a hőguta – mire figyeljünk?

A nyári idő kifejezetten kedvező lehet a kinti mozgáshoz, de tisztában kell lennünk a veszélyeivel is. A kutyáknál jóval gyakrabban fordul elő hőguta, hiszen ők nem izzadnak úgy, mint az emberek, így a hőleadásuk sokkal kevésbé hatékony. Ha kutyusunk nem jut hűvös levegőhöz a magas hőmérséklet vagy a zárt tér miatt, akkor hamar hőgutát kaphat.

Azok a négylábúak, amelyeknek rövid orruk van, elhízottak, idősek, szívbetegek, különösen hajlamosak a túlmelegedésre, de érdemes figyelni a jelekre fajtától és mérettől függetlenül. Az első tünetek közé tartozik a magas (40 °C feletti) testhőmérséklet, bágyadtság, a ziháló lihegés, a nyálzás, kitágult pupillák, hab az orrnyílásokban, valamint a kékeslila vagy élénkpiros íny, ami a szövetek elégtelen oxigénellátottságára utal.

Ha kedvencünkön a hőguta jeleit tapasztaljuk, azonnal segítséget kell nyújtanunk. Az első és legfontosabb a test hőmérsékletének optimalizálása, tehát menjünk sorba a következő lépéseken:

  1. Vigyük árnyékos helyre az állatot, ellenőrizzük itatótálkáját, majd kínáljuk friss, hideg ivóvízzel és folyamatosan itassuk.
  2.  Hűtsük le az eb testét kívülről is, persze ne egy jéghideg fürdővel, hanem például nedves törölköző alkalmazásával, esetleg mirelit termékek elhelyezésével a lábak között és a tarkótájékon.
  3. Gondoskodjunk a légmozgásról. Kapcsoljunk be egy ventillátort vagy a légkondicionálót, de ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a kutyára irányítsuk őket. Ha nincsenek ilyen eszközök a közelben, akkor legyezzük az állatot törölközővel.
  4. Ha láthatóan nagy a baj, vigyük el bundás barátunkat állatorvoshoz, és figyeljünk arra, hogy az autóban is mozogjon a levegő, valamint tegyünk kedvencünk alá nedves törölközőt, vagy helyezzünk be mellé jeges palackot.

Ha súlyos a helyzet, az állatorvosnál hűvös infúziót kap a kutya, amellyel hűtik a testet, fenntartják a vérnyomást, és támogatják a vesék működését. Viszont érdemes tudni, hogy ha már otthon elkezdjük a hűtést, az növeli a túlélés esélyét, és enyhe esetben akár elegendő is lehet ahhoz, hogy pajtásunk helyrejöjjön. Nagyon fontos, hogy soha ne hűtsük nagyon hirtelen az állatot. Ne tegyük őt jeges fürdőbe, vagy hűtőszekrénybe, mert a drasztikus hűtés miatt a kutya el is pusztulhat.

A jó hír, hogy a hőguta viszonylag könnyen megelőzhető, ezért kutyusunk biztonsága érdekében nyáron ajánlott megfogadni néhány tanácsot:

  1. Soha ne hagyjuk háziállatunkat egyedül az autóban. Pár perc alatt 45 °C feletti hőmérséklet alakulhat ki, ilyen melegben pedig az eb nem képes hűteni magát és nagyon hamar kiszáradhat, illetve hőgutát kaphat.
  2.  Tartsuk kedvencünket hidratált állapotban. Mindig legyen könnyen megközelíthető, árnyékos helyen friss, hideg ivóvíz. Néhány jégkocka segíthet tovább hűvösen tartani a folyadékot. Mivel a kutyusok hajlamosak az itatójuk kiborítására, ezért célszerű többet is elhelyezni az udvar vagy a lakás különböző pontjain.
  3. Ha sétálni megyünk, akkor is legyen nálunk ivóvíz, vagy olyan útvonalat válasszunk, ahol hozzáfér az eb tiszta vízhez
  4. Biztosítsunk árnyékot. Ez akkor különösen fontos, ha kinti kutyánk van. Mindig kell lennie egy helynek, ahol meghúzhatja magát, és nem érik közvetlenül a napsugarak.
  5. Kerüljük a sétát a kánikulában. A legjobb, ha a reggeli vagy az esti órákban mozdulunk ki, amikor már csak 25 °C körüli a levegő.

A tűző napon pedig nem csak a hőguta veszélye áll fent, hanem a leégésé is, főleg, ha rövid szőrű, világos bőrű a kutyusunk. A forró beton pedig a mancsokon okozhat sérüléseket, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy útnak indulhatunk-e már bundás barátunkkal anélkül, hogy kellemetlenségek érnék.

 

Forrás: vetwest.com