Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kedvenceink gyógyszerezése, a legegyszerűbb megoldás

2014. február 03.

Kedvenceink gyógyszerezése, a legegyszerűbb megoldás

Hogyan járjunk túl cicánk, illetve kutyánk eszén?

Nincs mese, időnként rossz ízű gyógyszereket kell beadnunk kutyánknak vagy macskánknak. Sajnos elmagyarázni sem tudjuk nekik, hogy miért olyan fontos bevenni a pirulát. Ezért aztán a gazdinak időnként túl kell járnia kedvence eszén. Az alábbiakban a legbiztosabb megoldásokkal szeretnénk megismertetni Önöket.

Nem számít, hogy a háromhavonta esedékes féreghajtóról, vagy antibiotikumról, netán rendszeresen alkalmazott gyógyszerről van szó: a gazdik többsége a megmondhatója, milyen nehéz rávenni kedvencét arra, hogy lenyelje a tablettát. A macskák a szó szoros értelmében foggal-körömmel küzdenek a gyógyszer ellen, és az ilyen helyzetben a kisállat-tulajdonosok könnyen folyamodnak erőszakhoz. Van azonban néhány kipróbált és bevált trükk, inkább ezekkel próbálkozzanak.

A kutyákat általában könnyebb rávenni, hogy bevegyék a tablettát. Például a száraztápot benedvesítve a gyógyszert is feloldhatjuk benne. De, ha a tabletta valószínűleg nem fog feloldódni, akkor is elrejthetjük egy-egy különösen ínycsiklandó falatban. A legtöbb kutya imádja a kolbászt, illetve a sajtot, ezek pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy beledugjuk a gyógyszert. Vannak azonban különösen ügyes kutyák, amelyek képesek a dolgokat szétszortírozni a pofájukban, azaz a finomságot lenyelni, a tablettát pedig szépen kiköpni. De hiába minden ügyesség, egy egyszerű trükkel ezt is megelőzhetjük: több gombócot készítsünk májashurkából vagy sajtból, és gyors egymásutánban adjuk oda kedvencünknek.Először néhány „ártalmatlan” gombóccal kezdjük, ezután következzen az, amelyikben a tablettát elrejtettük, majd ismét egy gyógyszermentes – egyik a másik után. Kutyánk ettől hosszú időre felhagy a gyanakvással, és boldogan le fogja nyelni a kolbászt, illetve sajtot, benne a gyógyszerrel. Kutyakolbászban is elrejthetjük a tablettát. Figyeljük meg, hogy megeszi-e. Ez a csemege kifejezetten kutyáknak készül, és nincs olyan erőteljesen ízesítve, mint a májashurka. De, csak akkor próbálkozzunk ezzel, ha kedvencünk már minden más megoldáson átlát, és tudja, hogy átverjük.

Egyébként a tablettát nem célszerű csak úgy beletenni a nedves tápba. A gyógyszer nem fog benne feloldódni, és a kutyák többsége mesterien képes körbeenni, és a tál fenekén hagyni a tablettát.

 

A macska gyógyszerezése
Sokkal nehezebb a dolgunk, ha macskának kell gyógyszert beadni. Úgy tűnik, hogy valamilyen hatodik érzéktől vezérelve mindig pontosan tudják: a gazdi már megint tablettával jön. Persze a májashurka-technika cicáknál is bevethető. De, mivel a macskák szeretik először csak nyalogatni az ételt, általában hamar rájönnek, ha van bennük valami. A dolog jobban működik, ha cicaropival próbálkozunk. Törjünk egyet félbe, a tablettát helyezzük bele a lyukba, majd ragasszuk össze egy kis májassal. Azt is megvárhatjuk, hogy cicánk nagyon megéhezzen, és ekkor a nedves tápba belekeverhetjük a tablettát. Ez esetben azonban meg kell figyelnünk, hogy a macska valóban mindent eltüntetett-e a tányérról, vagy otthagyta a tablettát rejtő falatot. Az egyik lehetséges megoldás, ha porrá törjük a gyógyszert és belekeverjük a tápba. Ha a macska nem eszi meg az egészet, akkor a maradékot fecskendőbe, illetve injekciós tűbe töltve közvetlenül belenyomjuk a szájába.

Amennyiben a fenti trükkök egyike sem válik be, úgy tényleg nincs más hátra, mint a nyers erőszak. Ehhez vegyük kedvencünket az ölünkbe és tekerjük bele egy takaróba vagy törülközőbe. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy megkarmoljon. A cica pofáját puhán vegyük mutató- és hüvelykujjunk közé. Erre az érzésre a macska reflexszerűen úgy reagál, hogy kitátja a száját. Na, ekkor gyorsan kell cselekednünk! Tegyük a tablettát hátra a torkába, csukjuk össze a száját és az állától kiindulva néhányszor simítsuk végig a nyakát. Ettől automatikusan beindul a cica nyelési reflexe. Soha ne akarjuk lebirkózni az állatot. Ha macskánk pánikolni kezd, jobb, ha visszavisszük az állatorvoshoz, aki injekcióban adja be neki a gyógyszert.

Praktikus eszköz…
… tablettabeadó kutyák és macskák részére. Különféle kivitelben kapható, de mindegyik úgy van kialakítva, hogy a tabletta az állat torkának hátsó részébe kerüljön, ami kiváltja a nyelési reflexet.