Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kedvencek öröme, a gazdi boldogsága

2014. április 16.

A kedvencek öröme, a gazdi boldogsága

Négylábú barátaink olyanok, akár a gyerekek. Odafigyelésre, türelemre és együtt töltött percekre van szükségünk, ha boldognak szeretnénk látni őket.

Egészséges táplálás
Szeretett kedvenceinket mindig meg tudjuk örvendeztetni egy kis finomsággal. A hangsúlyt ez esetben az élelem helyes összetételére kell helyeznünk, és nem arra, hogy minél változatosabb koszton tartsuk őket. Ennek pedig az az oka, hogy hosszú távon csak a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok helyes összetétele biztosíthatja a kutyák és a macskák egészségét. Épp ezért csakis életkoruknak és speciális igényeiknek pontosan megfelelő, jó minőségű tápot adjunk kedvenceinknek. Persze az élelmet időnként nyugodtan kiegészíthetjük pár falat különleges csemegével. Legjobb, ha ehhez színezék-, illetve tartósítószer-mentes, sok húst tartalmazó terméket választunk. A csökkentett zsír- és kalóriatartalmú finomságok széles választékával – és így tiszta lelkiismerettel – szerezhetünk örömöt kis barátainknak. Ha valamivel kiadósabb csemegével kínáljuk meg őket, akkor aznap egyszerűen annyival kevesebbet adjunk nekik enni. Ha azt szeretnénk, hogy kutyánk, illetve macskánk jól érezze magát, akkor döntő jelentősége van az ideális testsúly megtartásának, mert csak így lehet fitt és egészséges.

Még több fésülgetés, kedvesség és szeretet
A gyengéd és szerető gondoskodás mindennél többet ér kedvenceink számára, és nekünk is jót tesz. Kis barátunk simogatása tovább erősíti a köztünk lévő érzelmi köteléket, és „boldogsághormonokat”, azaz szerotonint és oxitocint szabadít fel mindkettőnkben. Ehhez azonban el kell sajátítanunk a megfelelő technikát.

A cica boldog dorombolással nyugtázza, ha puhán, szálirányban simogatjuk a bundáját, és minden bizonnyal éreztetni fogja velünk, hogy ellenkező irányban nem esik olyan jól neki. Világosan értésünkre adja, ha azt szeretné, hogy a pocakját vagy az álla alatt vakargassuk. Figyeljünk tehát oda a testbeszédére is: ha láthatóan ellazult, dorombol és még a szemét is lehunyja, akkor ez annyit jelent, hogy élvezi a rá irányuló figyelmet. Ha viszont a farkát izgatottan ide-oda mozgatja, akkor jobb, ha egy időre békén hagyjuk, és máskor próbálkozunk nála.

A kutyák is szeretik magukon érezni a gazdi kitüntető figyelmét. Többnyire maguktól odamennek hozzá, ha egy kis kényeztetésre vágynak, és ezt világosan értésére is adják. Főleg a fül- és hasvakarást imádják. Többségük a „hetedik mennyországban” érzi magát egy kis masszírozástól. Ha a kutya teljesen ellazult állapotba került, akkor kezünkkel enyhe nyomást gyakorolva, könnyed mozdulatokkal masszírozzuk meg a bőrét. Az ún. „TellingtonTTouch” módszert is kipróbálhatjuk. Azt mondják, hogy az 1 és ¼ kört leíró mozdulatokkal végzett puha körkörös masszírozás pozitív hatást gyakorol az állat egészségére és oldja benne a feszültséget. Naponta legalább 15 percet áldozzunk arra, hogy kutyánkat alaposan megmasszírozzuk, illetve simogatjuk. Ezzel tartós pozitív hatást gyakorolhatunk kettőnk kapcsolatára.

Ráadásul simogatás és masszírozás közben finoman ellenőrizhetjük, hogy van-e kedvencünk bőrén valamilyen rendellenesség vagy csomó, és így idejében észrevehetjük az esetleges elváltozásokat. A kényeztetés perceit alapos fésüléssel is kiegészíthetjük.

Közös szórakozás
Macskánkat, illetve kutyánkat ezért minden nap legalább egyszer valamilyen újabb kihívás elé kell állítanunk. A cica szereti, ha a gazdi játszik vele, különösen azt, amikor játékegeret dobál neki, vagy végighúz egy macskacsalit a padlón.

A kutyának is kell a kiadós fizikai mozgás és a mentális stimuláció. Nem elég néhány órára kiengedni a kertbe. Igényli a szaglászást, amire séta közben adódik lehetősége, hiszen odakint legszívesebben minden új illatnak nyomába eredne. Érdemes ezért a séták során mindig újabb útvonalakat felfedezni.

Nem számít, hogyan próbáljuk kedvenceinket elszórakoztatni, a lényeg, hogy minden nap szánjunk rájuk időt, és soha ne fogyjunk ki az új ötletekből. Akár cicánk van, akár kutyánk, csak az aktív állat lehet boldog, ezért a helyesen megválasztott tevékenység a jó közérzet kulcsa.