Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Állatorvos!

7,5 éves szuka yorki kutyusommal küzdünk bűzmirigy problémával már jó pár hónapja. Több orvos is látta és mindenki mást mond. 5 hónapja volt egy bűzmirigy gyulladása, amit kikezeltek szurival és nyomással. Azóta havonta hordanom kell, mert megtelik neki, elkezd vakarózni és rágcsálja a farkát, majd távozik is belőle folyadék, ami írtó büdi.
Az egyik orvos azt mondja örüljek neki, mert legalább távozik.
A másik pedig azt mondja, hogy nagyon meg van telve neki, ezért ki kell nyomi, de szerencsére nem sűrű zavaros a váladék, azaz nem gyulladt.
Azzal még nem is lenne gondom, hogy olykor el kell vinni kinyomatni, de most már kéthetenként kéne. Nem szánkázik, nem radírozik, ha megtapogatom a popsiját nem kap oda. Most készülünk egy harmadik dokihoz, mert műttetni nem igazán szeretném. Úgy tudom, ha túl problémás a bűzmirigy a műtétet javasolják. A kutyus előéletét nem ismerjük, mert fél éve van velünk. Azóta Acana bárányos tápot kap, a széklete rendszeres és kemény. Napi 2-3 órát van mozgatva. Csirkés ételt semmilyen formában nem kap. Jutalomfalat is hipoallergén: algalapok, bőrből készült rágcsik. Tudna tanácsot adni, hogy mit tegyünk? Nyomassam neki rendszeresen? Normális, hogy nem székletürítéskor jön ki belőle ez a folyadék, hanem, amikor ellazul pl. a kanapén?

Válaszát nagyon köszönöm!

2014.07.11

Állatorvos

Sajnos így, hogy nem látom a váladékot nehéz állást foglalni. Ha gyulladt a bűzmirigy, akkor feltétlenül szükséges antibiotikumos kezelés és gyulladáscsökkentő. Sok esetben segít a bűzmirigyek átmosása ( a kivezetőnyíláson át bevezetett vénakanül segítségével). Ha ez nem hoz eredményt, akkor sajnos megfontolandó a műtét. Sok esetben az állandó nyomkodástól és gyulladástól annyira beszűkülnek a kivezetőjáratok, hogy a mirigyeket szinte nem is lehet kiüríteni. Ha a kivezetőjáratok eltömődnek, akkor a mirigyekben lévő váladék felgyülemlik, elgennyesedik és a kutya bőrén át talál kiutat (bűzmirigysipoly). Az nem normális dolog, hogy a bűzmirigyváladék magától kifolyik ellazult állapotban. Beszéljék át a lehetőségeket a vizsgáló állatorvossal.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem