Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Állatorvos! 6 éve egy keverék kan kutyust (vizsla labrador) hoztunk ki a menhelyről az anyósomnak. Nagyon helyes barátságos kutya, de sosem sétált, – viszonylag nagy udvaron él. Nekem is van egy nagytestű golden retriever kan kutyám, vele nagyon jól kijön a kutya (függetlenül attól,hogy két kan). Úgy tűnik anyósom hirtelen betegsége miatt a kutyának mennie kell. Úgy érzem, felelősséggel tartozom a kutya iránt, ezért nem hagyhatom, hogy menhelyre vigyék, mert onnan már nem jön ki. Kérdésem az lenne, és ez nem hagy nyugodni, hogy az anyósom és köztem 300 km van a kutya azon kívül, hogy állatorvoshoz ment autóval sosem autózott,és meglehetősen visított az autóban, mikor állatorvoshoz mentünk. Hogy oldjam meg hogy 300 km végig tudja ülni?
Másik kérdésem pedig, hogy az én udvarom negyed akkora mint ahol eddig lakott a kutya, én mivel a sajátomat is naponta 3x sétálni viszem, ezért a másik kutya is sétálni fog velünk. De még sosem sétált (húz), hogy kezdjek neki, milyen speciális pórázt vegyek, amivel én lehetek az irányító? A saját kutyám retriever pórázzal sétál és szófogadó stb.
És sajnos van egy harmadik kérdésem: a saját kutyám nem pisil az udvarra és nem ás. Anyósom kutyája minden kaját elás, és mivel sosem sétál, ezért az udvart használta. Hogy tudok egy 7 éves kutyust rávenni az új helyén, hogy ne tegye tönkre a virágaimat, kertet stb.?
Nagyon szépen köszönöm a választ, rettenetesen aggódom, hogy nem leszek jó gazdija, és hogy mindent tönkre tesz a kutyus…
Tisztelettel.

2011.09.18

Állatorvos
A kutyák nagyon jól tudnak alkalmazkodni új körülményekhez, ha ehhez megkapják a kellő segítséget. Gondoljon arra, hogy sokszor előfordul, hogy az emberek utaznak, költöznek és velük tart a kutyájuk is. Az is sokszor előfordul, hogy menhelyről eleve idősebb kutyát vesz magához valaki. Egy felnőtt állatnak valóban megvannak a saját szokásai, amelyek közül nyilván nem változtatható meg mindegyik. A kutya mindent meg fog tenni majd azért, hogy az új csapatba beilleszkedjen. Nagyon fontos, hogy az első időszakban különösen sokat foglalkozzanak az új jövevénnyel, de ez ne kényeztetésben nyilvánuljon meg. Meg kell tanulnia az új szabályokat. A helyes viselkedést azonnal jutalmazza, a nem kívánatosat azonnal tiltsa. Sokat segít majd ebben az Önök kutyája. Első időszakban nagyon fontos, hogy mindenben a saját kutyájuk legyen az első. Vele foglalkozzanak látványosan, ő kapjon először enni, őt üdvözöljék mindig először. Ez azért nagyon fontos, mert az Önök kutyája rá fog jönni, hogy most más a helyzet, mint régen, amikor a másik kutyának is megvolt a saját gazdája és nem kellet Önökön osztoznia. Az új kutya a sétát nagyon hamar megszereti majd, hiszen az minden kutya számára az egyik legizgalmasabb dolog. Idősebb kutyát éppen úgy kell megtanítani a pórázon közlekedésre, mint egy kiskutyát. Nyilván ne az első séták alkalmával akarja megtanítani a szabályos közlekedésre, az első séták a környékkel való ismerkedésre valók. Először használhat esetleg flexi pórázt, de utána szerintem jobb a hagyományos. Ha a kutya húz, akkor meg kell állni és csak akkor folytatódik a séta, ha laza a póráz. Ez kezdetben rettentő unalmas, de szerencsére a kutya is viszonylag hamar rájön, hogy mit akarunk tőle. Ha sehogy sem érti, hogy nem húzhat, akkor szakítsa meg a sétát és vigye haza. Rá fog jönni, hogy csak akkor van séta, ha higgadtan, rendesen közlekedik. Ezt és néhány egyszerű vezényszót az udvaron is lehet gyakorolni. Ha tanítgatja a kutyát és ő engedelmeskedik, azáltal erősödik az Ön falkavezéri pozíciója, ami az első időszakban különösen fontos. Az utazáshoz használhat különféle nyugtatókat (pl.: Sedalin tabletta), de az út előtt tanácsos kipróbálni, mert a hatásuk egyedenként változó. Léteznek enyhébb, gyógynövény alapú nyugtatók is, de ezek főleg akkor hatékonyak, ha a kutya nem szélsőségesen ideges. Menjen el egy állatorvosi rendelőbe és kérjen az orvostól nyugtatószert. Az ásás már egy nehezebb ügy, sok esetben arról nagyon nehéz leszoktatni a kutyákat. Ebben is kulcsfontosságú, hogy sokat legyen a kutyával és lehetőség szerint azonnal tiltsa a nem kívánt viselkedést.
Vissza a kérdésekhez