Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Állatorvos!
Most kaptak gyermekeim 2 db házinyuszit. Érdeklődni szeretnék, hogy mikor lehet őket kirakni kinti ketrecbe? Most jelenleg 9 hetesek, oltást még nem kaptak – a jövő héten kerül sor rá. Mikortól kaphatnak sárgarépát, almát, stb.? Télen kint lehet őket tartani, vagy be kellene hozni őket a lakásba? Ha kint maradhatnak, akkor hogyan óvjuk őket a hidegtől? Eléggé szigetelt anyagból készítettünk nekik biztonságos nagy ketrecet.
Válaszát előre is köszönjük!
Lelkes nyuszigazdik.

2011.04.19

Állatorvos
Amennyiben a nyuszik a kombinált oltást kapják (Pestorin Mormyx vakcina), azt 4 hét múlva meg kell ismételni. Csak a teljes védettség kialakulása után javasolható a nyuszik szabadban tartása. A házinyulat lehet egész évben kint tartani, de nem minden átmenet nélkül. Most a kicsi nyulak még könnyen megfázhatnak egy esős, hűvös napon, ha kikerülnek a lakásból. Ha az oltások hatására már kialakult a kellő védettségük, akkor fokozatosan egyre több időt tölthetnek kint. Fontos, hogy a kinti hely szélvédett, félárnyékos helyen legyen és álljon az állatok rendelkezésére szigetelt búvóhely. A nyuszik nagyon jól érzik magukat, ha van tágas kifutójuk is, ahol kedvükre szaladgálhatnak, áshatnak. Azt javaslom, hogy vásároljanak egy nyúltartással kapcsolatos könyvet, amiben számos hasznos képet, ábrát láthatnak jól működő kinti nyúllakokról, kifutókról. A nyuszit lehet táppal etetni. Ha változatosabb táplálékot akarunk adni neki, akkor szem előtt kell tartani, hogy mindig elegendő rostot kapjon az állat, mert ez az egészséges emésztés elengedhetetlen feltétele. A rost elsődleges forrása a jó minőségű széna, amire az állatnak egész évben szüksége van. Kiegészítésként adható egy kevés répa, kerti fű (gyermekláncfű, tyúkhúr stb.). Gyümölcsöt, például almát csak kis mennyiségben kapjon az állat. Kiegészítésként adható még szemes takarmány is (búza, zab). Rágcsálnivalóként adhatunk a nyuszinak zsenge akácágakat. Ivóvíz mindig álljon korlátlanul a nyuszi rendelkezésére. Már az egészen kicsi nyuszit is az előbb leírtak alapján kell táplálni.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem