Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor nő!

Cicám március végén lesz 4 éves, ivaros, félperzsa-házimacska keverék. Úgy 4 hónapja költöztünk el albérletből vissza az apja mellé(majd 2 hónappal később még tovább), ahol elkezdett furcsa lenni, akarózással kezdődött, hosszabb idő elteltével bolhákat találtunk benne, így Frontline Comboval kezeltük. Sajnos nem sokat értünk vele, így egy vadász ismerősöm tanácsára egy a Fressnapf-ban is kapható két színű (barna-fehéres) nyakörvet kapott, mely négy hétig hatásos, és jól sikerült a kezelése. Ezalatt a négy hónap alatt, számunkra ismeretlen okokból elkezdte rágni a szőrét a hátán a farka közelében, a hasán a két lába közt, a combján, és a farka töve felé eső nagyjából egy-harmadán. A vadász kérdésem nélkül vágta rá, hogy a macska valószínűleg rühes, azért kopaszítja magát. Nagyon igyekeztem utánajárni, de semmi egyéb rühre okot adó jelet nem találunk rajta. A lakás itt tiszta, a korábbbiban esetleg apja okán összeszedhetett valamit, ő már öreg, és súlyosabb tünetegyüttest tapasztaltam nála, próbáltuk őket viszonylag szeparáltan kezelni emiatt. A mostani lakásban tisztaság van, sosem engedjük ki a lakásból, eddig is max. az erkélyre mehetett ki, és itt volt hatékony a bolhanyakörv. Szóval semmi rühre utaló egyéb tünetet nem tapasztatunk. A füle mindenhol makulátlan, a cicám minden nap többször ellenőrizzük, heti többször fésüljük, semmilyen élősködőre okot adó jelet nem tapasztalunk, étvágya van bőven, széklete normális. Egy hónapja nincs rajta a bolhanyakörv. Most éppen tüzel. Van esetleg valami tippje, milyen jelek segíthetnek minket ahhoz, hogy akár kezdődő betegségének jeleit felismerjük.Vagy maga a szőrrágás már okot adna arra, hogy állatorvoshoz vigyük? Tudna bármiben segíteni nekünk?

Köszönettel:
A. J.

2015.12.17

Állatorvos

Igen, a szőrrágás miatt érdemes orvoshoz vinni. Ha nem történt meg a környezet bolhairtása, akkor onnan könnyen visszafertőződhet a cica. Az allergiát kiváltó okok közül elsők között szerepel a bolhanyállal szembeni túlérzékenységi reakció. Ilyen esetben elegendő 1-2 bolhacsípés is ahhoz, hogy a macska súlyos tüneteket produkáljon. A hát és fartájék szőrtelensége is jellemző a bolhanyál allergiás állatokra. Ha a hatékony bolhaellenes kezelés és a környezet bolhairtása sem hoz eredményt, akkor felmerülhet, hogy a cica valami másra allergiás (pl.: táp). Mindenekelőtt nagyon hasznos lenne egy bőrkaparék vizsgálat, amivel kiderülhet, hogy van-e valamilyen kórokozó (baktérium, gomba,  parazita) a háttérben.

Vissza a kérdésekhez