Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor Úr! 9 hónapos ivartalanított kandúr cicám van, és sajnos még mindig minden éjjel arra ébredek, hogy a karomat szopizza. Pár hónapja, amikor ezt mondtam az állatorvosnak, ő elintézte annyival, hogy a kandúrok akár évekig is csinálhatják. Szeretném róla leszoktatni, de sajnálom is. Kérem, adjon tanácsot, mi ilyen esetben a teendő? Köszönöm!

2011.02.22

Állatorvos
Ha az állat egyébként egészséges, akkor a leírt tünet valószínűleg kényszercselekvés. Minél hosszabb ideje mutatja ezt a viselkedésformát, annál nehezebb úrrá lenni rajta. Az ilyen viselkedést sokszor valamilyen stressz okozza, aminek oka lehet például az ingerszegény környezet. Meg kell próbálni néhány biztos pontot kialakítania cica életében, például lefekvés előtt minden nap játék. Amint a nem kívánt viselkedést elkezdi, rögtön el kell terelni a figyelmét például egy játék eldobásával, hogy a sztereotip viselkedést minél előbb megszakítsuk. A büntetés tilos, az csak tovább fokozza az állat szorongását. Magyarországon még nincs sok tapasztalat a kényszeres viselkedés gyógyszeres kezelésében, de létezik néhány viselkedésterápiával foglalkozó szakember, aki segítséget nyújthat. A gyógyszeres kezelés csak akkor indokolt, ha az egyéb módszerek kudarcot vallottak.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem