Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves doktor Úr! Szeretném megkérdezni Önt arról, hogy olvastam az Interneten valahol, hogy nem kell megvárni a szuka kutyáknál az első tüzelést, nyugodtan lehet előtte is ivartalaníttatni (ez függ a kutya fajtájától is) kb. 4-6 hónapos korban. Igaz ez? Mert igaz még csak 8 hetes szuka tacskó-foxi keverék kiskutyám van, de ha ezt valóban meg ehet oldani, akkor szívesen vinném el előbb, amint eljön a megfelelő idő. Nem szívesen tenném ki sem őt, sem magunkat a tüzelés okozta problémáknak. Köszönöm előre is a válaszát!

2011.04.24

Állatorvos
Valóban lehet az első tüzelés előtt ivartalanítani a kutyát. Amerikában például az esetek többségében a pubertás előtti ivartalanítást ajánlják. Az erre legalkalmasabb időpont valóban az állat fél éves kora körül van. Ha a kutyánál előfordul kölyökkori hüvelygyulladás (juvenilis vaginitis), akkor nem javaslom az első tüzelés előtti ivartalanítást, mert a probléma gyakran visszatérővé és nehezen kezelhetővé válhat. Ennek oka, hogy a hüvely normál flórájának és kémhatásának kialakításában szerepe van bizonyos hormonális változásoknak, amelyek abban az esetben nem következnek be, ha az állat soha nem tüzel. A pubertás előtti ivartalanítás előnye, hogy az emlődaganatok kialakulásának valószínűsége gyakorlatilag nulla. Ugyanakkor az első tüzelés előtt ivartalanított állatok testalkata felnőtt korban is nyurgább, kamaszosabb maradhat, kevésbé alakulnak ki a felnőtt állatokra jellemző testarányok.
Vissza a kérdésekhez