EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor Úr!
Azt hallottam, hogy az ivartalanításnál kiveszik a heréket, de – kérdezem én – nem lehet simán elköttetni a kutyáknál a vezetéket? Az is ivartalanítás, vagy nem?
Az igazság az, hogy azt is halottam, hogy ha ivartalaníttatom a kutyámat, akkor meghízik és ettől hamarabb pusztul el, és én ettől félek… meg attól, hogy hamarabb lesz vesebeteg a kutyám. Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel.

2011.08.25

Állatorvos
Igen, ivartalanításnál valóban kiveszik a heréket, mivel kanoknál a műtét célja általában az, hogy csökkenjen az agresszió és csavargási a hajlam is. Ha a herék bent maradnak, akkor a kutya viselkedése változatlan marad, hiszen a hormontermelés nem szűnik meg. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás, prosztataciszta, végbéltájéki daganatok esetén pedig gyógyítási célzattal kell eltávolítani a heréket. Ha csak a termékenyítőképesség megszüntetése a cél, akkor létezik olyan műtéti eljárás is, amellyel az ondózsinór folytonosságát szakítják meg (vasectomia).
Az ivartalanított állatok nem lesznek könnyebben vesebetegek, elhízásra azonban valóban hajlamosabbakká válnak. Az, hogy meghízik-e az ivartalanított kutya az elsősorban a gazdán múlik. Helyes táplálással ez elkerülhető.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem