Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor Úr!
Van egy Yorki kutyám, most lesz november 15-én 3 éves, és van egy nagy, mármint két nagy problémám vele. Az egyik, hogy ha elmegyek dolgozni, már amikor elindulok az ajtón kifelé, megszökik a lépcsőházba és ha visszaviszem, akkor nagyon sír és ugat. Nagyon sűrűn van ez, minden hétköznap, pedig nem is olyan sok időt töltök a munkahelyen, mert csak 4 órát dolgozom… Mit tegyek, hogy ne sírjon ennyire utánam? A másik legnagyobb problémám, hogy a kutyusom nagyon félős. Ezt onnan tudom, hogy ha fent ülök a buszon és bárki idegen meg akarja simogatni, akkor levizel engem – ez az utcán is így működik, ha valaki odajön megsimogatni, akkor hirtelen elengedi a vizeletét. Volt már olyan is, hogy megjelölte a lábamat…
Legyen kedves tanáccsal ellátni, mert szeretném orvosolni a problémát. Előre is köszönöm kedvességét.

2011.09.26

Állatorvos
Az összes probléma, amit leír nagyjából egy tőről fakad. A kutya bizonytalan, az Ön vezető pozíciója nem elég erős. Az eltávozásához kapcsolódó sírás az szeparációs szorongás. Fontos, hogy a falkavezér, vagyis Ön akkor távozik és akkor jön haza, amikor akar, ebbe egy alárendelt falkatagnak, a kutyának normális esetben nincs beleszólása. Az otthonról való elmenetelt lehet gyakorolni. Fontos, hogy sem az elmenetelkor, sem a hazatéréskor nem szabad nagy jelenetet rendezni. Nem búcsuzkodunk hosszasan, nem nyugtatgatjuk a kutyát, hazaérkezéskor sem kap kitüntetett figyelmet. Azt kell sugározni, hogy nincsen semmi különös. Érdemes megcsinálni néhányszor, hogy csak néhány pillanatra kimegy az ajtó elé, és amíg a kutya nem visít, addig gyorsan vissza is megy és dícséri. Az "eltávozási időt" fokozatosan kell növelni 5 másodperc, 1 perc, 5 perc stb. A lényeg, hogy soha ne akkor "térjen haza", amikor a kutya vonyít, vagyis ezt a viselkedést ne jutalmazza.
A bepisilős dolog is szorongás. Ezen úgy lehetne segíteni, hogy kimegy az utcára és ismerősöket megkér arra, hogy közeledjenek Ön és a kutya felé és adjanak a kutyának jutalomfalatot, majd simogassák meg. Így pozitív dologgal fogja összekötni a simogatást és a közeledő embereket.
Az Ön lábának levizelése a dominancia jele, ilyet egy alárendelt kutya soha nem tesz a falkavezérével. Ezt mindig nagyon határozottan tiltani kell.
Mindhárom viselkedésforma arra utal, hogy a kutya nem biztos a falkában elfoglalt helyében, nem érzi biztonságban magát Ön mellett, ezért hol túlságosan szorongó, hol pedig túl domináns.
Úgy gondolom sokat segítene egy kutyaiskola, mert azáltal, hogy tanítja a kutyát erősödni fog a falkavezéri pozíciója. Ráadásul egy kutyaiskolában sok emberrel és kutyával találkozhat kontrollált körülmények között, így a szorongásos probléma is sokat javulhat, a kutyája magabiztosabbá válhat. Mindenképpen érdemes erre rászánni az időt, mert sokkal harmónikusabban fog együttélni az állattal hosszú éveken át. Ezek a problémák nagyon gyakoriak kistestű kutyáknál és sokszor abból adódnak, hogy a gazdi túlfélti őket, pedig nekik is sokkal egyszerűbb, ha igazi kutyaként kezeljük Őket (a szó legpozitívabb értelmében!). Feltétlenül olyan iskolát válasszon, ahol foglalkoznak ilyen problémákkal (pl.: Népszigeti kutyaiskola).
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem