Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő! Az öt éves border collie-nkkal kiskora óta bűzmirigyproblémával küzdünk. Minden nap kap csontot, habár a székletével láthatólag sosem volt gond. De magától így sem ürül ki a mirigy. Gyanakodtunk csirkeallergiára, de miután nem kapott csirkehúst sem történt változás. Kb három hetente járunk az állatorvoshoz kiürítetni a bűzmirigyét. Van valami más lehetőség, amit érdemes kipróbálnunk, vagy ez egyszerűen hajlam? (Még az a kis problémánk van, hogy az utóbbi évben változatlanul használtunk cseppentős kullancs-és bolhairtót, sőt már bolhanyakörv is került az állatra, mégis gyakorta vakaródzik. A bőre teljesen tiszta, nem korpás, bolhaürüléket sem látni. Nem szoktuk, de az orvos tanácsára megfürdettük bornyugtató kutyasamponnal, de a helyzet azóta sem változott.)
Elnézést a hosszúra nyúló kérdés miatt. Válaszát előre is köszönöm.

2016.10.13

Állatorvos

Kedves Gazdi!

A bűzmirigy probléma hátterében leggyakrabban valami allergiás kórok áll. Ez lehet ÉTELALLERGIA (csirke a leggyakoribb, de lehet bármilyen más fehérje is , amit sokat evett a kutya addigi életében) vagy ATÓPIA (környezeti allergia, pollenek, házipor atka stb). Mindenképpen egy  komoly dermatológiai kivizsgálást javasolnék egy bőrgyógyászatban jártas kollégánál. Elsőként bőrkaparékot szoktunk venni ilyen esetben, hogy kizárjuk a parazitás, bakteriális fertőzéseket, és ha minden negatív , akkor elkezdheti a kutya a nagyon szigorú eliminációs diétát, ami közel nem azt jelenti, hogy nem adunk neki csirkét. 12 héten keresztül csak egyféle fehérjét kaphat (lehetőleg olyat amit addig nem evett) egy féle szénhidráttal és semmi mást. Egy falat jutalomfalatot és párizsit sem.Léteznek persze nagyon jó minőségű kifejezett hypoallergén tápok is – ezeket, és csak ezeket is lehet adni a 12 hét alatt.Ha nem javul semmit a vakaródzás és a bűzmiriggyel is gondok vannak és az összes többi vakaródzásos kórformát kizártuk, akkor mondható ki az atópia diagnózisa. Erre is vannak vérvételek, a kezelés viszont bonyolult és egyénre szabott.A bőrgyógyász be fogja tudni állítani a vizsgálatok után önöknek a legoptimálisabb kezelést.

Üdv

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem