Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő! Törpenyulak (mini kosorrú) vásárlása előtt állunk, oltás nélkül hozzuk el a nyuszikat. Szeretnék érdeklődni, hogy kell-e nekik oltást adatni, mikor, milyen típusút, milyen gyakran és mitől függ az oltások ára? Nagyon sokféle választ hallottunk/olvastunk mindegyik kérdésünkre, illetve az árak is nagyon eltérőek. 2 nőstény nyuszink lesz, testvérek. Köszönöm szépen a segítségét! Ádám Eszter

2015.10.03

Állatorvos

Kedvencként tartott nyusziknak általában kombinált oltást adunk. Ez a vakcina kétféle betegség ellen véd, az egyik a myxomatosis, a másik pedig a vérzéses betegség. Az első oltást 6 hetes korban kell megkapniuk, majd 4 hét múlva ismételni. Ezután  hivatalosan fél évente szükséges az oltást ismételni, ha csak a kombinált oltást használják, mert az myxomatosis ellen fél éves, míg vérzéses betegség ellen egy éves védettséget nyújt. Sok esetben a lakásban tartott nyuszikat a szúnyogok megjelenése előtt oltják évente egyszer (mert az év egy részében nincsenek szúnyogok, de azt tudni kell, hogy a vakcina csak fél évet tud a myxomatosis ellen!). Van olyan lehetőség is, hogy a 5 hetes nyulakat egy komponensű myxomatosis elleni védőoltásban részesítjük, majd 10 hetesen kombinált oltást kapnak. Ezután lehet az a megoldás, hogy 6 hónap múlva kap egy komponensű vakcinát, és 12 hónap múlva kombinált oltást (váltakozva). Annak, hogy a kisállatpraxisokban általában a kombinált oltást használják csak, az az oka, hogy a myxomatosis elleni vakcina csak 20 adagos kiszerelésben létezik, amit kihígítás után fel kell használni, hogy hatékony maradjon. Egy kisállatpraxisban nem jellemző, hogy egymás után 20 nyuszi jön oltásra, ezért ezt az oltóanyagot inkább állományok oltására használják. A kombinált oltás egy adagos.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem