Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!
7 hónapos kan mopsz kiskutyám pár napja alkalmanként erősen liheg, van, hogy fáradt, aludna, de nem tud a lihegéstől. A kutya bent van, átlagos 22-24 fokos levegőn, napi szinten 5-6-7 alkalommal van kint a kertben és egyszer egy hosszabb sétán. Amikor liheg, a szíve is erősebben ver és elég izgatott. Először gondoltam, hogy sokat játszott, de akkor is előfordult mikor nem csinált semmi fizikailag megerőltetőt. Sok rémhírt olvastam különböző fertőzésekről, amint az ünnepeknek vége van viszem is állatorvoshoz. De addig is, van rá esély, hogy valami egészségügyi probléma ? Vagy a mopszoknál ez egy szokás?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a fején kisebb dudorok nőttek, melyek teteje varas. 1-2-3 nap alatt elmúlnak, de jön a helyére másik. Azt hallottam, hogy ez a szárnyas allergia egyik jele, eddig Royal Canin mini junior kapott, de mivel szárnyast tartalmaz, bárány + rizses Brit Care tápot vettem neki, kb. egy hete eszi, pozitív változást nem vettem észre egyelőre. Ennyi idő alatt változnia kellett volna, vagy esetleg várjak még?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Kollár Bence

2013.12.25

Állatorvos
Sajnos vizsgálat nélkül nehéz erre a kérdésre biztos választ adni. A légúti fertőzések általában orrfolyással, köhögéssel, esetleg nehezített légzéssel, étvágytalansággal (mandulagyulladás) járnak. A mopszok hajlamosak a lihegésre izgalmi állapotban is. A rövidorrú kutyáknál (brachicephal) gyakran előfordul, hogy a szűkebb orrnyílások, a gége különböző alaki deformitásai és szűkületei és a légcső szűkebb ürege miatt hajlamosak az intenzív lihegésre. Súlyosabb esetben a lihegés mellett fulladásos tünetek és ájulás is jelentkezhet. A tünetek súlyossága az anatómiai eltérések mértékétől függ. Ezt a jelenséget összefoglalóan brachycephal szindrómának nevezzük, amelynek súlyosabb esetei műtéti úton orvosolhatók. Ha az állat jókedvű, jó étvágyú, akkor az ünnepek alatt ne aggódjon. Lehetőleg pihenjen sokat a kutya és kerüljék azokat a helyzeteket amelyek izgatottá tehetik (tudom, hogy ez nem könnyű ilyenkor...). Az ünnepek után vigyék el egy kivizsgálásra az állatot.
A bőrgyógyászati tüneteket valóban okozhatja allergia is. A diéta hatására csak 4-8 hét után látható lassú javulás. Azt javaslom, hogy a tápváltás mellett a biztonság kedvéért használjanak Advocate cseppeket, mert a leírtak alapján előfordulhat, hogy szőrtüszőatka van a háttérben. Ha a parazitaellenes kezelés és a diéta ellenére sincs változás, akkor megfontolandó egy bőrkaparék vizsgálat.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem